Θύελλα αντιδράσεων για τη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος

03.03.2015 

Θύελλα αντιδράσεων για τη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της ΕλλάδοςΈντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ από εμπορικές τράπεζες, απευθείας στην Τράπεζα της Ελλάδος.
ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατέθεσαν ερωτήσεις για την κίνηση της κυβέρνησης και σημείωσαν τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια κίνηση, που όπως εκτιμούν γίνεται προκειμένου να υπάρξουν πόροι για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για επιχείρηση της κυβέρνησης να βάλει "χέρι στα διαθέσιμα των Οργανισμών που αφορούν Αγρότες, Ασφαλισμένους και Ανέργους, επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδυναμία εκπλήρωσης των ταμειακών υποχρεώσεων του κράτους". Όπως εξηγεί στην ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ. κ. Λαφαζάνη – Μάρδα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι αποτέλεσμα των κακών χειρισμών στη διαπραγμάτευση και της αδυναμίας της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που η ίδια έλαβε προς τους εταίρους.

"Για να ξεφύγει, προσωρινά, η χώρα από τ’ αδιέξοδα στα οποία την οδήγησε η κυβέρνηση του μέσα σ’ ένα μόλις μήνα δεν διστάζει να «βάλει χέρι» ακόμη και σ’ ευρωπαϊκά προγράμματα που προορίζονται για πληρωμές των αγροτών, χωρίς φυσικά καμιά συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" επισημαίνει συγκεκριμένα ο υπεύθυνος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος.

Από την πλευρά του το Ποτάμι, που εκτιμά πως το ποσό αυτό ανέρχεται στα 200εκ. ευρώ, μιλά για μια διαχείριση που αποτελεί μείζον θέμα που απαιτεί απόλυτη διαφάνεια. Η ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας αναφέρει πως η "παροχή ρευστότητας στους αγρότες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα" προχωρώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί με παρόμοιο τρόπο και σε άλλους αγροτικού και μη οργανισμούς.

Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση;

Στο σχετικό το ΦΕΚ (293/Β/25/2/2015) σημειώνεται πως ο σκοπός της απόφασης είναι η τήρηση των διαθέσιμων του ΕΛΕΓΕΠ/ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων, σε έντοκο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το κείμενο περιγράφει πως τα ταμειακά αυτά υπόλοιπα "μπορεί να προέρχονται είτε από επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού, είτε από την Προχρηματοδότηση στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ή/και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας".

Στη συνέχεια περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφέρει με έγγραφο κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπόλοιπου. H KYA περιλαμβάνει μια ρήτρα που σύμφωνα με το κείμενο η ΤτΕ θα παραχωρεί άμεσα τα χρήματα αυτά στο ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν του είναι απαραίτητα. Συγκεκριμένα τονίζεται πως σε περίπτωση που ο οργανισμός έχει ανάγκη από κάποιο ποσό, η "Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού να μεταφέρει όλο ή μέρος του ποσού άμεσα χωρίς καθυστέρηση (εντός δύο εργάσιμων ημερών) και χωρίς περαιτέρω όχληση σε λογαριασμό στην Τράπεζα του Οργανισμού Πληρωμών, που έχει αναλάβει την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.

Στην περίπτωση που κατά το κλείσιμο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ή/και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας πρέπει να επιστραφεί μέρος ή όλη η προχρηματοδότηση του ΕΓΤΑΑ και του ΕΤΑ στην Ε.Ε. και δεν έχουν μεταφερθεί τα αντίστοιχα ποσά από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αιτείται να αποσταλούν άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών τα αντίστοιχα ποσά στον ΕΛΕΓΕΠ, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι λογαριασμοί και να αποδοθούν τα οφειλόμενα ποσά στην Ε.Ε.

2 δις για τις έκτακτες υποχρεώσεις

Πληροφορίες κάνουν λόγο για παρόμοιες ενέργειες σε μια σειρά από οργανισμούς, από τους οποίους η κυβέρνηση προσδοκά να εξασφαλίσει ένα ποσό που θα αγγίζει ακόμη και τα δύο δις ευρώ, εν όψει των ασφυκτικών ημερομηνιών που αναμένονται μέσα στο Μάρτιο για την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων στο ΔΝΤ.


πηγη:www.paseges.gr