Δικαιώματα για νέες φυτεύσεις αμπέλου με 10 κριτήρια

  01/04/2015

Προτεραιότητα του υπουργείου να μην μείνει απέξω κανείς ενδιαφερόμενος από την κατανομή των νέων φυτεύσεις αμπέλου.Μπίκας Αλέξανδρος
Τα κριτήρια προτεραιότητας για τις νέες φυτεύσεις στο αμπέλι έχουν αποφασιστεί και είναι συνολικά 10, με την πρόθεση των εμπλεκόμενων φορέων της πολιτικής ηγεσίας να μην μείνει απέξω κανείς ενδιαφερόμενος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η κατανομή του ετήσιου ποσοστού κατά 40% με αναλογική βάση και με 60% βάσει των κριτηρίων προτεραιότητας, όπως έκανε γνωστό ο προϊστάμενος του τμήματος Αμπέλου Δ. Γραμματικός, σε ημερίδα της ΚΕΟΣΟΕ για την ΚΑΠ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου.

Προτεραιότητα του υπουργείου να μην μείνει απέξω κανείς ενδιαφερόμενος από την κατανομή των νέων φυτεύσεις αμπέλου.
Ειδικότερα, για το καθεστώς νέων φυτεύσεων που θα εφαρμοσθεί από 1-1-2016, όπως προκύπτει από την αναλυτική ενημέρωση των εισηγητών , ισχύουν τα εξής : -Περίπου 6.500 στρέμματα αντιστοιχούν στο ετήσιο 1% του συνόλου των εκτάσεων που προβλέπει ο κανονισμός.
-Οι αιτήσεις υποβάλλονται για ένα μήνα ( 1η Μαΐου), εν συνεχεία οι αιτούντες ενημερώνονται για την επιλεξιμότητα των αιτήσεων τους και το αργότερο μέχρι 1ης Αυγούστου χορηγούνται οι άδειες.
-Αν η άδεια αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 50% της αιτούμενης έκτασης, ο αιτών μπορεί να την αρνηθεί χωρίς διοικητική ποινή. Οι δικαιούχοι των αδειών πρέπει να ολοκληρώσουν την φύτευση σε τρία χρόνια, διαφορετικά θα έχουν διοικητικές ποινές. Είναι πιθανό οι άδειες να θεωρηθούν διαρθρωτικό μέτρο και να τύχουν των σχετικών ενισχύσεων για αναδιάρθρωση.
-Τα κριτήρια προτεραιότητας πρέπει να δημοσιοποιούνται κατ έτος μέχρι 1ης Μαρτίου. Η επιλογή των αιτήσεων συναρτάται με το αν ο αιτών κατέχει γεωργική έκταση ίση με αυτήν που αιτείται, αν διαθέτει επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες, αν από την αίτηση προκύπτει κίνδυνος κατάχρησης της φήμης συγκεκριμένων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Στα κριτήρια προτεραιότητας, μεταξύ άλλων, προβλέπεται : αν ο παραγωγός φυτεύει αμπέλια για πρώτη φορά και εγκαθίσταται ως αρχηγός εκμετάλλευσης, αν οι αμπελώνες συμβάλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος, αν πρόκειται για εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή ειδικούς περιορισμούς, αν προήλθαν από αναδασμό, αν οι υπό επιλογή ποικιλίες προσαρμόζονται στις εδαφοκλιματικές συνθήκες, αν το σύστημα διαχείρισης οίνου θα οδηγήσει σε καλύτερης ποιότητας σταφύλια (έμμεση στήριξη της μη μηχανικής καλλιέργειας), η προηγούμενη συμπεριφορά του καλλιεργητή κλπ.
-Οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν ότι οι παραγωγοί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2015 πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις για την μετατροπή των δικαιωμάτων αναφύτευσης σε άδειες.
Ερωτηματολόγιο της ΚΕΟΣΟΕ
Η ουσιαστική ενημέρωση αλλά και ο πλούσιος προβληματισμός για επιμέρους εκκρεμότητες στις οποίες θα πρέπει να δοθεί εθνική λύση, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της ημερίδας που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ με βασικό θέμα την ανασυγκρότηση του ελληνικού αμπελώνα στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2014-2020.
Νέα διαβούλευση με τους Έλληνες αμπελουργούς για τα κριτήρια προτεραιότητας και ειδικότερα για τη βαρύτητα του καθενός σχετικά με τις νέες φυτεύσεις θα έχει η ΚΕΟΣΟΕ, σε συνέχεια της ήδη πρόσφατα ολοκληρωθείσας, βάσει ερωτηματολογίου, που παρουσίασε αναλυτικά στην ημερίδα ο γενικός  διευθυντής της οργάνωσης Παρασκευάς Κορδοπάτης.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου τόνισε ότι η θεματολογία της ημερίδας (άδειες φύτευσης, δικαιώματα, αναδιάρθρωση, οργανώσεις παραγωγών) θέτει το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο κλάδος για το τι είδους αμπελοοινική οικονομία θέλουμε. Το δίλημμα, είπε, είναι : μετεξέλιξη των υφιστάμενων δομών που σημαίνει απόλυτο έλεγχο του τομέα από το εμπόριο και τη διανομή και κυριαρχία της λογικής του αλόγιστου κέρδους ή ανάπτυξη με βάση την αμπελουργική εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου, σεβασμό στην εργασία και την ποιότητα του προϊόντος και προστασία των τοπικών κοινωνιών; Δίνοντας καταφατική απάντηση στο δεύτερο, τόνισε την ανάγκη ρήξεων με το παρελθόν (αλλαγές σε πολιτική γης, κληρονομικό δίκαιο, θεσμικό πλαίσιο κλπ) αλλά και με παθογένειες που πρέπει να υπερβεί από μόνος του ο κλάδος. Είπε ακόμη ότι οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί ,όπως και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί γενικότερα, θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε οικονομικές μονάδες με καθοριστικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας και κάλεσε την Πολιτεία να βάλει τέλος στα φαινόμενα που πριονίζουν τις προοπτικές του κλάδου (παράτυπες οινοποιήσεις, φυτεύσεις και εισαγωγές) καθώς επίσης και την ιδιωτική οινοβιομηχανία να κόψει κάθε δεσμό με τις δυνάμεις που συντηρούν καταστροφικές πρακτικές για τον κλάδο.
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατσινοπούλου ανέφερε ότι η σταθεροποίηση του αγροτικού τομέα, η συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού και η χάραξη στρατηγικών συνολικά και στους επιμέρους κλάδους αποτελούν προτεραιότητα για το κυβερνών κόμμα. Επισήμανε επίσης ότι το τοπίο κατάρρευσης στην ελληνική γεωργία δεν οφείλεται αποκλειστικά στα τελευταία μνημονιακά χρόνια αλλά είναι συνειδητή επιλογή μιας πολιτικής δεκαετιών, ενώ άσκησε κριτική στην ΚΑΠ λέγοντας ότι δεν επιδεικνύει πνεύμα αλληλεγγύης και ότι υπηρετεί τα συμφέροντα της αγροτικής βιομηχανίας. Είπε επίσης ότι η ανασυγκρότηση πρέπει να αρχίσει από το μηδέν καθώς λείπουν βασικά εργαλεία και χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΚΕΟΣΟΕ τονίζοντας ότι θα υπάρξει συστηματικός διάλογος της κυβέρνησης με τις οργανώσεις των παραγωγών.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο κ. Γκικόπουλος τόνισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν να επιβιώσουν μόνο μέσα από ισχυρούς συνεταιρισμούς. Επισήμανε επίσης ότι η ΚΑΠ είναι ένα εργαλείο καταστροφής των μικρομεσαίων αγροτών και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσπάθεια της ΚΕΟΣΟΕ να αντισταθεί με συνέπεια στο ποτάμι της καταστροφής.
Στην ημερίδα πήραν μέρος δεκάδες εκπρόσωποι ενώσεων -μελών της οργάνωσης απ όλη τη χώρα, με βασικούς εισηγητές τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Γραμματικό ( προϊστάμενος τμήματος Αμπέλου και Ελαίας) και Χρ. Παπαναστασίου (τμήμα Αμπέλου και Ελαίας επίσης), την δικηγόρο Α. Μητροπούλου και τον γενικό διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ Παρ. Κορδοπάτη. Παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ειρ. Κατσινοπούλου, ο βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Δαμαβολίτης και ο Γ. Γκικόπουλος από το ΚΚΕ.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου