Φθηνό γουάν σημαίνει πιο προσιτά λιπάσματα

14/04/2015

Τσατσάκης Γιάννης
Η ολοένα αυξανόµενη, σύµφωνα µε πολλούς οικονοµολόγους, πιθανότητα να δηλώσει «παρών» η Κίνα στο παγκόσµιο νοµισµατικό πόλεµο υποτιµώντας το γουαν αναµένεται να καταφέρει ένα ακόµα «χτύπηµα» στις τιµές των λιπασµάτων.


Αυτό υποστηρίζει ο αναλυτής της Scotiabank, Mπεν Ίσαακσον, που επισηµαίνει ότι µια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε καθίζηση στις τιµές των αζωτούχων λιπασµάτων, µε την αµµωνία και το καυστικό κάλιο να ακολουθούν… κατά πόδας.

Πρακτικά, ο λόγος είναι ότι η πτώση του γουάν σε συνδυασµό µε το ισχυρό δολάριο θα καθιστούσαν τα παραπάνω λιπάσµατα –που είτε είναι εισαγόµενα είτε παράγονται στην Κίνα από εισαγόµενες πρώτες ύλες- ουσιαστικά απλησίαστα για τους Κινέζους αγρότες. Αν λάβουµε υπόψη ότι η Κίνα απορροφά περίπου το 35% της παγκόσµιας παραγωγής και η κατανάλωση εκεί φτάνει τα 43,4 κιλά το στρέµµα, υποθέτει κανείς ότι οι πιέσεις στη βιοµηχανία και τους εµπόρους για µειώσεις τιµών δύσκολα θα περιοριστούν µόνο στα ενδότερα του «Κινεζικού δράκου» και δε θα λάβουν διεθνή χαρακτήρα.

Βεβαίως, εξίσου αρνητικές επιπτώσεις διαβλέπει ο Ίσαακσον για το σύνολο των εµπορευµάτων, των αγροτικών µη εξαιρουµένων, αφού θα µειωθεί το αγοραστικό επίπεδο και η ζήτηση σε µια από τις µεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόµενες αγορές του κόσµου.

πηγη:www.agronews.gr