Σωστή κατοχύρωση δικαιωμάτων γης, για να μη γίνουν ως το 2020 τσιφλίκια

28/04/2015

«Στόχος της νέας ΚΑΠ είναι να στηριχτεί ο ενεργός αγρότης που δίνει προστιθέμενη αξία στην επιδότηση που λαμβάνει», τόνισε ο Γ.Κολυβάς.Τζουβάνου Αλεξάνδρα
Στην κατοχή και διαχείριση της αγροτικής γης μέσα από την κομβικής σημασίας υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2015, κρύβεται η ουσία της νέας ΚΑΠ, όπως τονίσθηκε στο διήμερο εκδηλώσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ στο πλαίσιο του έργου START CAP «Υποστηρικτικά εργαλεία της ΚΑΠ για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών», που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Απριλίου του 2015.
«Στόχος της νέας ΚΑΠ είναι να στηριχτεί ο ενεργός αγρότης που δίνει προστιθέμενη αξία στην επιδότηση που λαμβάνει», τόνισε ο Γ.Κολυβάς.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ομιλητές, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο να κλειδώσει εγκαίρως και σωστά η σχετική καταγραφή των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που θα ακολουθούν τους αγρότες έως το 2020, και που αποτελεί προϋπόθεση καταβολής των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε ο Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης «Είναι κρίσιμο να υπάρχουν εγκαίρως οι αποδείξεις ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται στα πλαίσια της νέας ή της εκάστοτε ΚΑΠ είναι αποτελεσματικές ή όχι, ασχέτως με το περιεχόμενό τους για το οποίο μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες. Ανεξάρτητα όμως από το περιεχόμενο, πρέπει να θεσμοθετηθεί και ένα ανεξάρτητο όργανο που να αξιολογεί αν... στραβός είναι ο γιαλός ή αν στραβά αρμενίζουμε», συμπλήρωσε ο κ. Χανιώτης,  ενώ την παρατήρησή του επικρότησε και ο κ. Καχριμάνης, υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων του Ποταμιού κατά την παρέμβασή του.
Στην εκδήλωση, δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις για τα κακώς κείμενα κατά την εφαρμογή του προηγούμενου καθεστώτος ενίσχυσης, που είχε σαν αποτέλεσμα τεράστια ποσά να μην αξιοποιηθούν προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης των υγιών συντελεστών του χώρου και να παγιωθεί η νοοτροπία «των επιδοτήσεων του καναπέ», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά και από γενικό διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννη Κολυβά.

Το υπουργείο δεν μιλάει με τους θεσμούς καταγγέλλει η ΠΑΣΕΓΕΣ
Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, σημείωσε χαρακτηριστικά  «Προσπαθώ να καταλάβω ποια είναι η αγροτική πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου και ομολογώ ότι δεν το έχω ακόμα καταλάβει», ενώ θέλησε να τονίσει και την έλλειψη των ανοιχτών συζητήσεων με τους «θεσμούς» από πλευράς υπουργείου, που «μόνο δύο έχουν απομείνει στη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την ΠΑΣΕΓΕΣ και τον ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας), κάτι που όπως συμπλήρωσε ήταν ίδιον όχι μόνο της σημερινής ηγεσίας αλλά και των προηγούμενων. Αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, ο κ. Καραμίχας τόνισε ότι «το χειρότερο με τη προηγούμενη ΚΑΠ ήταν ότι η σύνδεσή της με τον όγκο της παραγωγής μας έβγαλε σαν χώρα εκτός αγοράς» ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτά θα πρέπει να τα ξεπεράσουμε και να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής».

«Όχι σε δικαιώματα τσιφλίκια» λέει η Μπατζελή
 «Η ουσία της νέας ΚΑΠ είναι η αγροτική γη και η διαχείρισή της, δεν είναι ούτε τα λεφτά ούτε κάτι άλλο και επάνω εκεί θα πρέπει να στήσουμε τις υποδομές και τις δομές ενός καινούργιου παραγωγικού μοντέλου», τόνισε στην παρέμβασή της StartCap που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στην Αθήνα η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή.
Όπως υπογράμμισε «οποιαδήποτε συζήτηση επί του περιεχομένου της ΚΑΠ θα ρίξει τη χώρα στα βράχια και στο αγροτικό ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε οι απλοποιήσεις της ΚΑΠ θα πρέπει να γίνουν σε εθνικό επίπεδο, εφόσον όμως έχει ξεκινήσει το τρέξιμό της, αφού έχουν κλειδώσει βασικά ζητήματα όπως η καταγραφή των δικαιωμάτων. Στην ίδια γραμμή, η ίδια επεσήμανε ότι «Εάν ως το 2016 δεν καταγραφούν οι δικαιούχοι ενεργοί αγρότες, μέχρι το 2020 θα πάμε σε τσιφλίκια γιατί θα έχουν το δικαίωμα όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να καπαρώσουν τα δικαιώματα και τη γη».
Τέλος, η ίδια δεν παρέλειψε να επισημάνει τις αντιπαλότητες μεταξύ υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος για τους χαρακτηρισμούς των δασικών εκτάσεων ως βοσκοτόπους και σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό επείγει να ολοκληρωθεί.

Δημιουργία σήματος συνεταιριστικών προϊόντων από τον ΣΕΚ
Για τις αποφάσεις που ελήφθησαν μεταξύ του ΣΕΚ και του συνόλου των γαλακτοκομικών βιομηχανιών της χώρας, σε πρόσφατη συνεδρίασή τους, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΣΕΚ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Παναγιώτης Πεβερέτος.
Όπως ενημέρωσε ο ίδιος με πρωτοβουλία του ΣΕΚ, οι βιομηχανίες και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της χώρας αποφάσισαν να κινήσουν τις διαδικασίες για την έκδοση ενός συνεταιριστικού σήματος για τα αγροτικά προϊόντα καθώς όπως τόνισε ο ίδιος «Ο κόσμος εμπιστεύεται τα συνεταιριστικά προϊόντα και αυτό στους συνεταιρισμούς προσφέρει προστιθέμενη αξία». Επιπλέον, ο κ. Πεβερέτος έκανε λόγο για δημιουργία ενός κοινού φορέα που θα αναγνωριστεί ως Ομάδα Παραγωγών και θα έχει σαν στόχο τη δημιουργία «οικονομίας κλίμακας» δηλαδή του απαραίτητου όγκου παραγωγής και κοινής εξωστρεφούς πολιτικής με στόχο τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα να μπορέσουν να ικανοποιήσουν με κοινό μέτωπο τις αγορές τους εξωτερικού.

Η ΚΑΠ θα κριθεί στο πρασίνισμα, λέει Κολυβάς
Σε διαβεβαιώσεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει την αγροτική της πολιτική, καθώς «δεν μπορεί να παράγει με το υψηλό κόστος που έχει και να πουλάει στις διεθνείς τιμές που απαιτεί η αγορά», προέβη ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Κολυβάς.
«Η παλιά ΚΑΠ εμπεριείχε κουβαλούσε αδικίες, ανισότητες και στρεβλώσεις ενώ με τη νέα ΚΑΠ στόχος είναι να στηριχτεί ο ενεργός αγρότης που δίνει προστιθέμενη αξία στην επιδότηση που λαμβάνει», σημείωσε επίσης ο Γιάννης Κολυβάς.
Επιπλέον, ο ίδιος  επεσήμανε ότι το «Κ» της ΚΑΠ έχει «αδειάσει και η ΚΑΠ πλέον γίνεται α λα καρτ». Όπως εξήγησε ο ίδιος «Η ΚΑΠ τείνει να χάσει τα κοινά χαρακτηριστικά της και αυτό ενέχει τον κίνδυνο για μερική ή ολική επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής». Σημειώνεται ότι σε απάντησή του ο κ. Τζανέτος Καραμίχας αργότερα σχολίασε ότι «δεν είμαι σίγουρος εάν το χαθεί το «Κ» από την ΚΑΠ είναι απαραίτητα αρνητικό», θέλοντας να σχολιάσει το γεγονός ότι συχνά οι ιδιαιτερότητες της Ελλάδας δεν λαμβάνονται υπόψη όπως θα έπρεπε, όπως εξήγησε σε δεύτερο χρόνο.
Τέλος, ο κ. Κολυβάς υπογράμμισε ότι «η νέα ΚΑΠ θα κριθεί στο πρασίνισμα», θέλοντας να εφιστήσει την προσοχή στους παραγωγούς να προσέξουν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ τι θα δηλώσουν και τι θα καλλιεργήσουν στα πλαίσια της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής. Μάλιστα, όπως υποστήριξε έχει μεγαλύτερη σημασία οι αγρότες να ολοκληρώσουν σωστά τη φετινή δήλωση ΟΣΔΕ, προσέχοντας ποιον θα εμπιστευτούν για το έργο αυτό, από το να χάσουν δικαιώματα 5ετίας. «Να μην μείνουμε σε μιζέριες, αν πλήρωσα π.χ εγώ 30 ευρώ και εσύ 50», είπε χαρακτηριστικά.
Οι διήμερες εκδηλώσεις αποτέλεσαν την ολοκλήρωση των πολυάριθμων ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων που υλοποιήθηκαν σε περιφερειακό επίπεδο με στόχο την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση σε σχέση με τις αποφάσεις και τις εφαρμογές της ΚΑΠ στη χώρα μας. Το έργο START CAP χρηματοδοτήθηκε από την ΠΑΣΕΓΕΣ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «στήριξη δράσεων ενημέρωσης σχετικά με την νέα ΚΑΠ».
Στη διοργάνωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Γενικής Διευθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, ο Σύμβουλος Πολιτικής των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων COPA-COGECA Πρόδρομος Καλαϊτζής, καθώς επίσης και πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, ο γενικός της Διευθυντής Γιάννης Κολυβάς, ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Σμύρης, ο πρόεδρος ΣΕΚ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ Παναγιώτης Πεβερέτος και ο γεωπόνος και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.» Ντίνος Μπλιάτσιος.
Τέλος, το παρόν έδωσαν και πολλοί εκπρόσωποι συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδέσμων αλλά και του ακαδημαϊκού τομέα.

πηγη:www.agronews.gr