Αποζημιώσεις για τις πλημμύρες μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, μένουν μόνο 3 εβδομάδες για να υποβληθεί αίτημα

3/4/2015

Αποζημιώσεις για τις πλημμύρες μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, μένουν μόνο 3 εβδομάδες για να υποβληθεί αίτημα Τον κίνδυνο να μην έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εκτιμήσεις ώστε να υποβληθεί το αίτημα για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης προκειμένου να αποζημιωθούν από αυτό οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις πλημμύρες, σε περιοχές όπως η Ήπειρος, η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε. η κατάθεση του απαραίτητου αιτήματος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 12 εβδομάδων από την ημέρα που σημειώθηκαν οι ζημιές και ήδη διανύουμε περίπου την 9η . Την αγωνία του εξέφρασε από το βήμα της Βουλής σήμερα, Παρασκευή 3 Απριλίου, και ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Άρτας της Ν.Δ., κ. Γιώργου Στύλιου.
«Γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί το αίτημα έγκαιρα. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη από τον ΕΛΓΑ και θα ολοκληρωθεί σύντομα για τις περιοχές, που η πρόσβαση στα χωράφια είναι εφικτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.
Και πρόσθεσε: «η διαδικασία συντονισμού των περιφερειακών υπηρεσιών για την αποτίμηση του κόστους ζημιών και συγκέντρωσης των στοιχείων και αξιολόγησής τους είναι επίσης σε εξέλιξη προκειμένου να υποβληθεί εμπρόθεσμα και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχετικού κανονιστικού πλαισίου το αίτημα του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Ερώτηση και στην Ευρωβουλή

Ερώτηση όμως σχετικά με το θέμα υπεβλήθη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μαρία Σπυράκη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην απάντησή της η κα. Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια Επίτροπος για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο κατόπιν αίτησης από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής. Ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας είναι να υποβάλει η Ελλάδα την αίτησή της το συντομότερο δυνατόν. Η Επιτροπή έχει ήδη έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να εξηγήσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης. Στην αίτησή της η Ελλάδα μπορεί επίσης να ζητήσει προκαταβολή που μπορεί να ανέλθει στο 10 % της αναμενόμενης οικονομικής συνδρομής από το Ταμείο».
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται, εφόσον δεν το έχει ήδη πράξει, να σπεύσει να αποτιμήσει τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που υπέστησαν πολλές περιοχές της χώρας μας το τελευταίο διάστημα, ώστε να ζητήσει προκαταβολικά το 10 % της κοινοτικής υποστήριξης που προβλέπεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απάντηση της Επιτρόπου προς τη Μαρία Σπυράκη, «η ενεργοποίηση του Ταμείου θα εξαρτηθεί από το ποσό της συνολικής άμεσης ζημίας, το οποίο πρέπει να εκτιμηθεί από τις ελληνικές αρχές και να γνωστοποιηθεί με την αίτηση».
Στην περίπτωση περιφερειακής καταστροφής, η ζημία πρέπει να υπερβαίνει το 1,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της πληγείσας περιοχής».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

πηγη: www.agrotypos.gr