Μεγάλη Εβδομάδα με ποιοτικά πριμ και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ 30 εκατ. ευρώ

06/04/2015

Φουντώνουν εν τω μεταξύ οι ανησυχίες των παραγωγών μετά το χέρι που αποφασίστηκε να μπει στα ταμεία των Περιφερειών της χώρας.Μπίκας Αλέξανδρος
Με το πρόβληµα της ρευστότητας να ταλανίζει τη χώρα και τα ταµειακά διαθέσιµα του ΟΠΕΚΕΠΕ να έχουν στραγγίξει για να καλύψουν τις χρηµατοδοτικές ανάγκες του δηµοσίου, σε αγώνα δρόµου δίχως τέλος επιδίδεται το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για να τηρήσει τα αλλεπάλληλα
χρονοδιαγράµµατα πληρωµών που δίνει στους αγρότες.
Φουντώνουν εν τω μεταξύ οι ανησυχίες των παραγωγών μετά το χέρι που αποφασίστηκε να μπει στα ταμεία των Περιφερειών της χώρας.
Την αγωνία των αγροτών επιτείνει το νέο «µάζεµα» που απειλεί να κάνει το δηµόσιο –αυτή τη φορά- στα χρήµατα των περιφερειών, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των Περιφερειών της χώρας. Στο «θολό» αυτό τοπίο, µε νέο «χρονοδιάγραµµα» απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου στις αγωνίες των παραγωγών, µε αφορµή ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, ∆ηµήτρη Κωνσταντόπουλο, στη βουλή.

Σύµφωνα µε τον κ. Αποστόλου που επανέλαβε ότι οι πληρωµές των αγροτών είναι διασφαλισµένες, το πρώτο δεκαπενθήµερο του Απριλίου θα πληρωθούν υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης του 2014, ποιοτικά πριµ του Άρθρου 68, εκκρεµότητες της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος 2014, ενισχύσεις για καθεστώτα στα Μικρά Νησιά Αιγαίου (παραδοσιακούς ελαιώνες, δαµάσκηνα Σκοπέλου, φασόλια και βρώσιµο λαθούρι, γεώµηλα, τοµατάκι Σαντορίνης, αγκινάρα Τήνου), ενώ αναµένεται και η έκδοση ΚΥΑ µε τροποποιηµένα τα ποσά ανά προϊόν.

Μέχρι τις 20 Απριλίου πρόκειται να πάνε ταµείο, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Σγουρίδη, για τις άµεσες ενισχύσεις στο βόειο.
Για τα ζώα Κόκκινης φυλής Βιολογική καλλιέργεια 5ετίας η α’ δόση (7 εκατ.) για το έτος 2012 θα καταβληθεί µέχρι τέλη Μαΐου, η β’ δόση (7 εκατ.) πάλι για το 2012 µέχρι τέλη Ιουνίου, άλλα 7 εκατ. για το 2013 µέχρι τέλη Ιουλίου και 7 εκατ. για το 2014 Σεπτέµβριο και Οκτώβριο (2 φάσεις πληρωµών).
Σχετικά µε τις αυτόχθονες Φυλές 5ετίας θα δοθεί στους δικαιούχους 1 εκατ. για το 2013 τον Ιούνιο, 1 εκατ. για το 2014 τον Ιούλιο και 1 εκατ. για το 2014 τον Σεπτέµβριο.

Μέσα Ιουλίου πληρώνει η Νιτρορύπανση
Όσον αφορά στη Νιτρορύπανση τα προγράµµατα της 5ετίας θα πληρωθούν µέχρι τα µέσα Ιουλίου για το έτος 2014, περί τα τέλη Αυγούστου, πάλι για το ‘14 (2 εκατ.), τον Μάιο για το 2013 (12 εκατ.), τον Ιούνιο (3 εκατοµµύρια) για το 2013, ενώ µέχρι µέσα Απριλίου η εκκαθάριση για το 2012.
Τέλος η βιολογική θα πληρωθεί ως εξής: Για το 2012 δύο δόσεις (µέσα Απριλίου και τέλη του µήνα) µε 5 εκατ., για το 2013 τέλη Μαΐου και µέσα Ιουλίου, και για το ΄14 2 δόσεις, µέσα Αυγούστου η πρώτη µε 35 εκατ. και τέλος του µήνα η δεύτερη µε 10 εκατ.
Βέβαια όπως διευκρίνισε ο κ. Σγουρίδης στο παραπάνω χρονοδιάγραµµα θα πρέπει να υπολογίζουµε 15-20 µέρες που απαιτεί η διαδικασία αποστολής της δισκέτας µε τα ονόµατα των δικαιούχων από το υπουργείο στην Τράπεζα Πειραιώς και εν συνεχεία η έγκριση των πληρωµών από την Ε.Ε. για να κατατεθούν τα χρήµατα στους λογαριασµούς των παραγωγών.

Λίγο πριν φύγει ο Έξαρχος ήρθαν οι αποζηµιώσεις στον αγροτικό κόσµο
«Ζεστά» για αρκετούς παραγωγούς θα ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδοµάδα, καθώς την Τρίτη 7 Απριλίου ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασµούς 11.710 δικαιούχων παραγωγών αποζηµιώσεις συνολικού ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Οι αποζηµιώσεις αφορούν εκκαθαρίσεις ζηµιών στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, χειµερινά κηπευτικά, βαµβάκια και καπνά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζηµιογόνα αίτια για τα έτη 2014 και 2015.
Αποζηµιώσεις για τις απώλειες από τον καταρροϊκό επίκεινται, όπως προκύπτει από απάντηση του Βαγγέλη Αποστόλου στο βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρου Τάσσου. Ειδικότερα έγινε γνωστό πως υπολείπεται  να αποζηµιωθεί το ποσό των 360.000 ευρώ (που αφορά αιτήµατα κατά το χρονικό διάστηµα από 01.11.2014 έως και 30.11.2014.

πηγη:www.agronews.gr