Στα ταμεία της ΕΒΖ τα 30 εκατ. ευρώ, που ξεκινά να εξοφλεί παραγωγούς

07/04/2015

Ως τη Μεγάλη Τετάρτη, η πίστωση για το εναπομείναν 5% από το υπόλοιπο της εσοδείας του 2014 και η αποζημίωση για τα ασυγκόμιστα.Λιάμης Λεωνίδας
Πρόγραμμα εξόφλησης υποχρεώσεων προς πιστωτές της, πολλοί εκ των οποίων θα έχουν τη χαρά να κάνουν… Ανάσταση πριν από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, θέτει άμεσα σε εφαρμογή η ΕΒΖ ΑΕ, αφού από τη Μεγάλη Δευτέρα στα ταμεία της έχουν μεταφερθεί τα 30 εκατ. ευρώ, του ειδικού εκκαθαριστή, που της δίνουν τη δυνατότητα να αρχίσει πληρωμές.

Ως τη Μεγάλη Τετάρτη, η πίστωση για το εναπομείναν 5% από το υπόλοιπο της εσοδείας του 2014 και η αποζημίωση για τα ασυγκόμιστα.
Σε προτεραιότητα όπως έγινε γνωστό στο Agronews έχουν μπει οι τευτλοπαραγωγοί, στους λογαριασμούς των οποίων το αργότερο τη Μεγάλη Τετάρτη, θα πιστωθούν χρήματα για το εναπομείναν περίπου 5% (ή ποσό γύρω στα 400.000 ευρώ) από το υπόλοιπο της εσοδείας του 2014, καθώς και από την αποζημίωση για τα ασυγκόμιστα, η οποία μετά την εκκαθάριση (σ. σ. κάποιοι παραγωγοί έχουν ανοικτό υπόλοιπο έναντι της βιομηχανίας από προμήθεια εφοδίων) εκτιμάται ότι θα ανέρχεται περί τα 300.000 ευρώ.
Ανάλογη σπουδή από τη βιομηχανία αναμένεται να τηρηθεί και σε σχέση με άλλες οφειλές της. Έτσι, εντός των ημερών, πιθανώς και πριν το Πάσχα, χρήματα θα δοθούν, επίσης, από την ΕΒΖ ΑΕ και στους μεταφορείς τεύτλων για την καμπάνια του 2014, τους μεταφορείς της ζάχαρης, σε διάφορους προμηθευτές, αλλά και στις θυγατρικές στη Σερβία, οι οποίες λόγω της έλλειψης ρευστού, αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα με τη μητρική στην Ελλάδα, σε σχέση με τις πληρωμές προς εργαζόμενους, παραγωγούς και προμηθευτές τους.
Όσον αφορά την εξέλιξη της καλλιεργητικής σεζόν του 2015, ο καιρός «φρενάρει» τους παραγωγούς, καθώς οι βροχές που ξεκίνησαν και πάλι από τη Μεγάλη Δευτέρα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την είσοδο των τρακτέρ στα χωράφια για τη σπορά. Στις λίγες προηγούμενες ημέρες που υπήρξε ηλιοφάνεια, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν κυμαίνονται μεταξύ 15.000-20.000 στρέμματα. Διάθεση από την πλευρά των αγροτών, πάντως, υπάρχει για να καλλιεργήσουν, το θέμα είναι κατά πόσο θα βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες μέχρι το τέλος Απριλίου, οπότε και θεωρείται πως είναι το απώτατο χρονικό όριο που μπορεί να καλλιεργηθεί το τεύτλο.
Η διοίκηση της βιομηχανίας στην προσπάθεια που κάνει να δείξει τη βούλησή της για τη στήριξη της καλλιέργειας τη Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου πρόκειτο να μεταβεί στις Σέρρες για να ενημερώσει τους εκεί παραγωγούς, ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη θα κάνει το ίδιο στην περιοχή της Ορεστιάδας.
Να σημειωθεί τέλος, πως σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Βέροιας, στις 15 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία προς τους παραγωγούς για να υποβάλλουν τη δήλωση εφαρμογής του 2014 για το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των τεύτλων, αλλά και των ετήσιων σχεδίων περιβαλλοντικής διαχείρισης για το 2015.

πηγη:www.agronews.gr