Αύξηση στα 60.000 στρέμματα φέτος η βιομηχανική τομάτα

 27/4/2015

Αύξηση στα 60.000 στρέμματα φέτος η βιομηχανική τομάτα Με σύμμαχό τους τον καιρό φυτεύουν τις τελευταίες ημέρες βιομηχανική τομάτα οι παραγωγοί της Θεσσαλίας και της Ηλείας, περιοχές που καλλιεργούνται οι περισσότερες εκτάσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου οι φυτεύσεις και στις δύο περιοχές θα ολοκληρωθούν σχεδόν ταυτόχρονα στα μέσα Μαΐου. Φέτος στην καλλιέργεια αναμένεται αύξηση της τάξεως του 20% από πέρσι και εκτιμάται ότι θα φθάσει συνολικά στα 60.000 στρέμματα. Οι αύξηση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η βιομηχανική τομάτα πάει καλύτερα από άλλες καλλιέργειες και αυτό αναμένεται και φέτος που επιπλέον θα έχει και τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2012 καλλιεργήθηκαν 45.178 στρέμματα βιομηχανικής τομάτας, το 2013 καλλιεργήθηκαν 45.508 στρέμματα και το 2014 καλλιεργήθηκαν 50.980 στρέμμα.

Θεσσαλία

Για την πορεία της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς στη Θεσσαλία μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο γενικός διευθυντής του ΘΕΣΤΟ Αστέριος Σαπουνάς τονίζοντας:οι φυτεύσεις στην Θεσσαλία ξεκίνησαν την Μεγάλη Εβδομάδα και μέχρι στιγμής έχουμε φθάσει περίπου στο 70% της καλλιέργειας. Τα μέλη του συνεταιρισμού αναμένεται να καλλιεργήσουν περίπου 18.000 στρέμματα (εκτός ΘΕΣΤΟ έχουν καλλιεργηθεί ακόμα 4.000 - 5.000 περίπου στρέμματα.) και οι φυτεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν περίπου στις 15 Μαΐου.

Μεγάλη η απόκλιση μεταξύ κόστους παραγωγής και ύψους συνδεδεμένης ενίσχυσης

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το ΥπΑΑΤ, ο κ. Σαπουνάς μας ανέφερε: «για να αποτελέσει η συνδεδεμένη ενίσχυση ουσιαστικό κίνητρο για τους παραγωγούς θα πρέπει να αγγίζει το 10% των εξόδων καλλιέργειας. Αυτήν τη στιγμή τα έξοδα καλλιέργειας είναι περίπου στα 650 ευρώ/στρ. οπότε θα έπρεπε να είναι κοντά στα 65 ευρώ ενώ σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν για το 2015 η ενίσχυση έχει οριστεί στα 27,4 ευρώ το στρέμμα και μέχρι το 2020 θα ανέλθει στα 40,7 ευρώ/στρ. Οι παραγωγοί δεν καλλιεργούν τομάτα φέτος για τη συνδεδεμένη ενίσχυση αλλά γιατί το προϊόν πήγε καλά πέρσι και διότι οι ανταγωνιστικές καλλιέργειες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτό όμως δεν δημιουργεί σταθερότητα. Αν αυτά τα δεδομένα αλλάξουν του χρόνου θα έχουμε λιγότερη βιομηχανική τομάτα. Θα πρέπει να υπάρξει λοιπόν στοχευμένη πολιτική για να διατηρηθεί αυτή η καλή πορεία του προϊόντος.

Ηλεία

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου των τοματοπαραγωγών Αμαλιάδας της Π.Ε. Ηλείας, κ. Χρήστου Βαλιανάτου, ο οποίος συγκρίνοντας τη (συνδεδεμένη) ενίσχυση που δινόταν έως το 2008 μας τόνισε ότι οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τα νέα δεδομένα. «Η συνδεδεμένη είναι χαμηλή. Φέτος βγαίνει περίπου στα 28 ευρώ το στρέμμα. Παλιά η συνδεδεμένη δινόταν με τον τόνο (11,70 ευρώ/τόνος). Ένα στρέμμα έχει απόδοση περίπου 8 τόνους. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτό το ποσό με το 11 μας δίνει 88 ευρώ/στρέμμα. Οπότε η μείωση είναι πολύ μεγάλη.

Αναμένουν τα συμβόλαια με την Unilever

Και πρόσθεσε: «η καλλιέργεια εξελίσσεται χωρίς κανένα πρόβλημα και τα στρέμματα αναμένονται αυξημένα σε ποσοστό 15-20%. Οι φυτεύσεις στην περιοχή μας πρόκειται να ολοκληρωθούν περίπου στις 10 Μαΐου και το μόνο που μένει ακόμα να γίνει για να κάνουμε τον προγραμματισμό μας είναι να υπογράψουμε τα συμβόλαια και με το εργοστάσιο της Unilever».

Σέρρες - Βοιωτία

Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που παλαιότερα καλλιεργούσαν βιομηχανική τομάτα όπως οι Σέρρες, πλέον η καλλιέργεια περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες στρέμματα. Σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν από την Ένωση Σερρών πέρσι καλλιεργήθηκαν περίπου 175 στρέμματα (εκτάσεις που δηλώθηκαν στην Ένωση. Συνολικά οι εκτάσεις δεν ξεπερνούν τα 500 στρ.) ενώ το 2009 η καλλιέργεια κυμαινόταν στα 2.600 στρέμματα. Ωστόσο, στην Βοιωτία όπου δραστηριοποιείται και η εταιρεία Κωπαϊς Α.Β.Ε.Ε (συνάπτει συμβόλαια με τους τοματοπαραγωγούς) η καλλιέργεια διατηρείται σε καλύτερα επίπεδα. Μιλώντας με τον διευθυντή της εταιρείας, κ. Κων/νο Σωτηρόπουλο μας αναφέρει: «στην Βοιωτία φέτος έχουν καλλιεργηθεί 8.600 στρέμματα και η καλλιέργεια παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 12-14 % σε σχέση με πέρσι».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

πηγη:www.agrotypos.gr