Με έξοδα των κτηνοτρόφων εμβόλια για καταρροϊκό

24/04/2015 

Μπίκας Αλέξανδρος
Εντός του Μαΐου ενδέχεται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά τα πρώτα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτη Πεβερέτου.

Τα εμβόλια θα αναγκαστούν να τα πληρώσουν μόνοι τους οι παραγωγοί, καθώς το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του τμήματος Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, επεσήμανε ότι «ίσως και εντός της ημέρας να αποσταλεί εισήγηση στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων για να δοθεί το 'πράσινο φως' για την εισαγωγή στη χώρα μας εμβολίων με εθνική έγκριση».
Παρέμβαση Χαρακόπουλου
Να μην επιβαρυνθούν οι κτηνοτρόφοι με το κόστος εμβολιασμού για τον καταρροϊκό πυρετό και αυτό να καλυφθεί από εθνικούς πόρους, καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση που έλαβε σε ερώτησή του από τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος ενημερώνει τη βουλή για την αρνητική εξέλιξη της υποχρηματοδότησης του σχετικού προγράμματος από την ΕΕ.
Όπως σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Αποστόλου «υπεβλήθη στις 17 Νοεμβρίου του 2014 αναθεωρημένο πρόγραμμα για τον Κ.Π. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο περιλάμβανε την πραγματοποιηση εμβολιασμού κατά του Κ.Π., ενώ ταυτόχρονα, ζητήθηκε η συγχρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το εν λόγω πρόγραμμα εμβολιασμού είχε πρόβλεψη για μεγάλης κλίμακας εμβολιασμό, ο οποίος περιελάμβανε κατ’ ελάχιστο το 75% του πληθυσμού των μυρηκαστικών (μικρά και μεγάλα) της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας επί του συνολικού πληθυσμού. Ο χρόνος πραγματοποίησης του εμβολιασμού στο προαναφερθέν αναθεωρημένο πρόγραμμα ελέγχου του Κ.Π., είχε προσδιοριστεί για τις αρχές Μαΐου του 2015.

πηγη:www.agronews.gr