Νέες δεσμεύσεις Αποστόλου για αφορολόγητο επιδοτήσεων

14/04/2015

Τσατσάκης Γιάννης
Τη ρητή εξαίρεση των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων από τη φορολόγηση, ανεξάρτητα αν αυτές προέρχονται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους, θα προβλέπει διάταξη η οποία θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.
Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις που πραγματοποίησε από τα γραφεία της Παναιγιαλείου Ένωσης την Μεγάλη Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ενισχύσεις και αποζημιώσεις είτε από εθνικούς είτε από κοινοτικούς πόρους δεν θα υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα του αγρότη».

Παράλληλα ο υπουργός δεσμεύθηκε και για μια σειρά ακόμα σημαντικών αλλαγών στη φορολογία των αγροτών με πρώτη απ’ όλες την καθιέρωση ατομικού –«και όχι οικογενειακού», όπως υπογράμμισε με έμφαση- αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ καθαρά για τους επαγγελματίες του χώρου.
Ωστόσο η αλλαγή αυτή-όπως πιθανότατα και η εξαίρεση των επιδοτήσεων από τη φορολογία- αν κι εφόσον υλοποιηθούν στην πράξη, θα αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 και όχι τις φετινές μέσω των οποίων οι παραγωγοί θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ για το καθαρό τους (έσοδα μείον έξοδα)  εισόδημα.
Επιπλέον προανήγγειλε ότι ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ο οποίος, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, «δε θα υπολογίζει ως φορολογητέα ύλη, το χωράφι, τη στάνη και γενικότερα τα εργαλεία άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας».
Ο κ. Αποστόλου, σχολιάζοντας το σημερινό καθεστώς, έκανε λόγο για φορολογική καταλήστευση του αγροτικού χώρου:«Θα το δείτε όταν θα αρχίσουν σε λίγο να έρχονται τα σημειώματά σας με βάση την περυσινή χρονιά, το 2014», σημείωσε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα. «Η φορολόγηση ξεκινά με 13% από το πρώτο ευρώ, βάλτε την προκαταβολή, βάλτε το τέλος επιτηδεύματος. Επιτήδευμα η παραγωγική αγροτική δραστηριότητα; Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτός ο χαρακτηρισμός. Θα έχετε τις επιπτώσεις σας», τόνισε "δείχνοντας" ουσιαστικά τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις επιλογές τους σε ό,τι αφορά τη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών. 

πηγη:www.agronews.gr