Με σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή ξεκίνησε η συγκομιδή πατάτας στη Μεσσηνία

6/4/2015

Με σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή ξεκίνησε η συγκομιδή πατάτας στη Μεσσηνία Αυτή την εποχή άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στην αγορά η πατάτα της Μεσσηνίας. Η παραγωγή παρουσιάζει μεγάλη μείωση και προβλήματα στις στρεμματικές αποδόσεις λόγω των δυσμενών φετινών καιρικών συνθηκών.
Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο οι εκπρόσωποι των τοπικών συνεταιρισμών, η αυξημένη ζήτηση τις ημέρες του Πάσχα σε συνδυασμό με τις μειωμένες εισαγωγές, αναμένεται να οδηγήσουν σε μια άνοδο των τιμών παραγωγού σε σχέση με πέρσι. Παρόλα αυτά οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις δεν θα επιτρέψουν κέρδη στους παραγωγούς. Στο μεταξύ στη Δράμα οι βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στις νέες φυτεύσεις πατάτας, που αναμένεται να καθυστερήσουν τουλάχιστον κατά μια εβδομάδα σε σχέση με πέρσι.
Ο Αντιπρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «Ο καιρός δεν βοήθησε την καλλιέργεια (πάγος, υγρασίες, χαλάζι κ.α.) και αναμένεται να υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές φέτος δεν είχαμε πολλές εισαγωγές από Αίγυπτο. Οι πρώτες πατάτες της Μεσσηνίας πηγαίνουν προς εξαγωγή. Αν βοηθήσει ο καιρός και δεν έχουμε βροχοπτώσεις στην περιοχή, αναμένεται τις ημέρες του Πάσχα να αρχίσει να βγαίνει στην αγορά ο κύριος όγκος της παραγωγής. Πάντως η μειωμένη παραγωγή δεν αναμένεται να καλύψει την αυξημένη ζήτηση των ημερών και αναμένεται να έχουμε αύξηση της τιμής στη λιανική. Οι τιμές παραγωγού φέτος εκτιμώ ότι θα παρουσιάσουν μια αύξηση (15-20%) σε σχέση με πέρσι, που κυμάνθηκαν στα 35 - 50 λεπτά το κιλό. Όμως οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις δημιουργούν πρόβλημα στο εισόδημα των παραγωγών. Αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις κυμαίνονται στο 1,5 - 2 τόνους ανά στρέμμα, όταν σε μια κανονική χρονιά κυμαίνονταν στους 3 - 4 τόνους ανά στρέμμα».

Ο Γραμματέας του Α.Σ. Μεσσήνης κ. Παναγιώτης Δουρουμής, ανέφερε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο τα εξής: «βγήκαν στην αγορά οι πρώιμες πατάτες της Μεσσηνίας με τιμές παραγωγού γύρω στα 55 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή βρίσκονται προς το τέλος τους οι πατάτες θερμοκηπίου στην Αχαΐα. Στη Μεσσηνία, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών του φετινού χειμώνα, έχουμε πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και μεγάλη μείωση της παραγωγής, ενώ είχαμε και μείωση των φυτεύσεων. Όταν οι παραγωγοί πατάτας έχουν απόδοση 1.500 κιλά το στρέμμα και την πουλάνε στα 50 λεπτά το κιλό σημαίνει ότι έχουν ζημιά. Οι παραγωγοί προσπαθούν τις ημέρες του Πάσχα να βγάλουν στην εγχώρια αγορά την παραγωγή τους για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των ημερών».

Όσον αφορά την εξέλιξη της καλλιέργειας στο Νευροκόπι, ο Διευθυντής της ΕΑΣ Δράμας κ. Γεώργιος Σωτηρέλης δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «γενικότερα στην περιοχή της Δράμας οι φυτεύσεις πατάτας αναμένεται να καθυστερήσουν. Αυτή την εποχή οι παραγωγοί ξεκίνησαν την προετοιμασία των χωραφιών τους. Όμως από χτες άρχισαν πάλι οι βροχοπτώσεις, οπότε οι παραγωγοί δεν μπορούν να μπούνε στα χωράφια τους. Υπάρχει και μια μεγάλη περιοχή (περίπου 2.000 στρέμματα) στη Δράμα, που βρίσκεται μεταξύ Οχυρού, Περιθωρίου και Βροντούς, όπου τα χωράφια έχουν πλημμυρίσει και είναι πολύ δύσκολο να γίνουν έγκαιρα οι φυτεύσεις».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr