Παρέμβαση Καραμίχα για τους πλημμυροπαθείς αγρότες Σερρών και Καβάλας

06.04.2015 

Παρέμβαση Καραμίχα για τους πλημμυροπαθείς αγρότες Σερρών και Καβάλας
Την άμεση εκκίνηση διαδικασίας καταγραφής και εξατομίκευσης της ζημιάς στην αγροτική παραγωγή στις πληγείσες περιοχές στους νομούς Σερρών και Καβάλας, ζητά ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας, από τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και την δέσμευση πως για τις πλημμυρισμένες εκτάσεις, που δεν θα προφτάσουν να καλλιεργηθούν και να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, θα διασφαλισθούν όλα τα δικαιώματα άμεσων ενισχύσεων για όλη την πενταετία, λόγω ανωτέρας βίας όπως προβλέπεται στο σχετικό κανονισμό.
Οι εν λόγω ενέργειες από πλευράς υπουργείου κρίνονται απαραίτητες καθώς, όπως περιγράφεται η κατάσταση στην επιστολή του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, με αποδέκτες τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου και τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τις πλημμύρες στους νομούς Σερρών και Καβάλας είναι τεράστιες. Πάνω από 100.000 στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα σύμφωνα με ενημέρωση των οργανώσεων μελών της Συνομοσπονδίας αλά και επιτόπια επίσκεψή του, όταν πριν μερικές μέρες βρέθηκε στη Νιγρίτα για ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα ΚΑΠ.

Για να φύγει το νερό από τα πλημμυρισμένα χωράφια, θα χρειαστούν μήνες με σχεδόν βέβαιο τον κίνδυνο αυτά τα χωράφια να μην προλάβουν καν να σπαρθούν φέτος. Επίσης από τις προαναφερόμενες πλημμύρες, ζημιές στις εν λόγω περιοχές είχαμε και σε ζωικό κεφάλαιο που αφορούν κυρίως μελισσοσμήνη, αιγοπρόβατα και βοοειδή.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως εξής:

Προς                                                                                                   
Κύριο  Παναγιώτη Λαφαζάνη
Υπουργό Παραγωγικής
Ανασυγκρότησης                      
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 06.04.2015           
                                                 
                                                                                                 164

Θέμα: «Ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τις πλημμύρες στους Νομούς Σερρών και Καβάλας»

Κύριε Υπουργέ,

Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τις πλημμύρες στους νομούς Σερρών και Καβάλας είναι τεράστιες.  Πάνω από 100.000 στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε από τις Οργανώσεις μέλη μας, αλλά και επιτόπια δική μου επίσκεψη, όταν πριν μερικές μέρες βρέθηκα στη Νιγρίτα για ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα ΚΑΠ.

Για να φύγει το νερό από τα πλημμυρισμένα  χωράφια, θα χρειαστούν μήνες με σχεδόν βέβαιο τον κίνδυνο αυτά τα χωράφια να μην προλάβουν καν να σπαρθούν φέτος.

Επίσης από τις προαναφερόμενες πλημμύρες, ζημιές στις εν λόγω περιοχές είχαμε και σε ζωικό κεφάλαιο που αφορούν κυρίως μελισσοσμήνη, αιγοπρόβατα και βοοειδή.

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε:

  1. Να κινηθεί άμεσα η διαδικασία καταγραφής και εξατομίκευσης της ζημιάς στην αγροτική παραγωγή στις πληγείσες περιοχές, τόσο αυτών που αφορούν τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, όσο και αυτές που αφορούν αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ.

2.  Επειδή φέτος πολλές πλημμυρισμένες εκτάσεις δεν θα προφτάσουν να καλλιεργηθούν  και να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, πρέπει να δεσμευτείτε άμεσα ότι θα διασφαλισθούν όλα τα δικαιώματα άμεσων ενισχύσεων για όλη την πενταετία, λόγω ανωτέρας βίας όπως προβλέπεται στο σχετικό Κανονισμό.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ
 
 
Τζανέτος Καραμίχας
 
Κοινοποίηση
1. Κύριο Βαγγέλη Αποστόλου - Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής         
  Ανάπτυξης.                                                                           
  2. Κύριο Παναγιώτη Σγουρίδη - Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. 

πηγη:www.paseges.gr