Ξεκίνησε ο διάλογος για το τέλος των ποσοστώσεων στην ζάχαρη

01.04.2015

Ξεκίνησε ο διάλογος για το τέλος των ποσοστώσεων στην ζάχαρη
Εν όψει του τέλους του καθεστώτος των ποσοστώσεων στην ζάχαρη τον Σεπτέμβριο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξένησε πρόσφατα την πρώτη συνεδρίαση της νέας ομάδας εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με στόχο να γίνει η μετάβαση σε μια αγορά χωρίς ποσοστώσεις όσο το δυνατόν ομαλότερη, όπως ανακοινώθηκε από τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ΕΕ Phil Hogan στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2015.
Η εν λόγω ομάδα αποτελείται από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Γεωργίας των κρατών – μελών και ο στόχος της είναι να συζητήσει όλα τα θέματα πριν από τη λήξη του συστήματος των ποσοστώσεων.

Μιλώντας στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jerzy Plewa, δήλωσε: «Σε δώδεκα μήνες - την άνοιξη του 2016 – οι τευτλοκαλλιεργητές της ΕΕ θα σπείρουν το τελευταίο τεύτλο στο πλαίσιο του συστήματος των ποσοστώσεων που θα λήξει μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Είναι πολύ σημαντικό η αλυσίδα εφοδιασμού ζάχαρης, από τους αγρότες, τους παραγωγούς ζάχαρης, τους χρήστες ζάχαρης, έως τους καταναλωτές να ενημερώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με διαφάνεια σχετικά με τις αλλαγές στην πορεία προς το τέλος των ποσοστώσεων της παραγωγής ζάχαρης, προκειμένου να λάβουν τις πλέον ενδεδειγμένες επιχειρηματικές αποφάσεις».

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα επικαιροποιημένο ισολογισμό της ΕΕ για την αγορά της ζάχαρης. Παρουσίασε επίσης τις εκτιμήσεις στις οποίες προέβη πριν από τη μεταρρύθμιση του 2006, τη μεταρρύθμιση του 2013 και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές μέχρι το 2024. Τα προβλεπόμενα σενάρια των τιμών σε αυτές τις μελέτες θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να εκτιμήσουν την κατάσταση μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων.

Ήδη κατά την πρώτη αυτή συνάντηση, ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν να συζητήσουν την εθελοντική συνδεδεμένη στήριξη, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ του 2013, και το πώς αποφάσισαν να εφαρμόσουν αυτή την επιλογή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επίσης από τα κράτη μέλη να προχωρήσουν και σε άλλα ζητήματα τα οποία θα ήθελαν να συζητηθούν σε αυτό το φόρουμ.

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr