Χωρίς υπερβάσεις των ορίων υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά

 7/4/2015


«Για ακόμη ένα συνεχόμενο μήνα η Ελλάδα δεν εμφανίζεται στην λίστα της ΕΕ με τα προϊόντα που παρουσιάζουν υπέρβαση των ορίων υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων, επιβεβαιώνοντας την άριστη ποιότητα των φρούτων και λαχανικών μας»
, δηλώνει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas και προσθέτει:
«Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) τον μήνα Μάρτιο 2015 ανακοίνωσε συνολικά 64 περιστατικά εισόδου φρούτων και των λαχανικών σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με υπολείμματα φυτοφαρμάκων που υπερβαίνουν τα μέγιστα όρια τους ,προερχόμενα είτε από τρίτες χώρες είτε από χώρες Μέλη της ίδιας της ΕΕ.

Η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 24 ειδοποιήσεις, ακολουθούμενη από την Ιταλία, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Ινδία με 4 ειδοποιήσεις κάθε μία. Επίσης με 3 ειδοποιήσεις η Γερμανία, με 2 η Αίγυπτος, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Περού και η Δομινικανή Δημοκρατία. Με μια ειδοποίηση εμφανίζεται το Σουρινάμ, η Σρι Λάνκα, η Κένυα, η Νιγηρία, η Μαδαγασκάρη, η Ουκρανία, η Ολλανδία, η Τυνησία, η Χιλή, η Κίνα, η Ισπανία και το Ουζμπεκιστάν.

Κατάλοιπα φυτοφαρμάκων
Tον Μάρτιο o συνολικός αριθμός των καταχωρήσεων στην ΕΕ που διαπιστώθηκαν υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ήταν 40, εκ των οποίων το 45% (18) αντιστοιχούν στην Τουρκία. Εξ αυτών οι 6 ήταν σε πιπεριές, 3 σε κολοκυθάκια, 2 για αγγούρια και οι υπόλοιποι σε άλλα φρούτα και λαχανικά.

Με μεγάλη απόσταση ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός των καταχωρήσεων φυτοφαρμάκων είναι το Βιετνάμ με 4 ειδοποιήσεις, ακολουθούμενο με 3 από την Ιταλία και την Ταϊλάνδη. Με 2 εμφανίζονται η Αίγυπτος, το Περού και η Δομινικανή Δημοκρατία. Με 1 ειδοποίηση είναι το Σουρινάμ, η Σρι Λάνκα, η Κένυα, η Νιγηρία και η Μαδαγασκάρη».

πηγη:www.agrotypos.gr