Ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων άνω των 12.000 ευρώ

 13/5/2015

Ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων άνω των 12.000 ευρώ Παρά τις αντιδράσεις των αγροτών αλλά και πολλών βουλευτών της Περιφέρειας σήμερα Τετάρτη (13/5) αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση και, στη συνέχεια να ακολουθήσει η ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας για το φόρο στις αγροτικές επιδοτήσεις. Το σύνολο των κοινοτικών ενισχύσεων που εισπράττουν οι αγρότες,
τόσο οι άμεσες (ενιαία ενίσχυση) όσο και οι έμμεσες (συνδεδεμένη, ποιοτικό πριμ κ.α.) υπόκειται σε φορολογική επιβάρυνση 13% εφόσον ξεπερνούν ως άθροισμα τα 12.000 ευρώ. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, αν στο εισόδημα του αγρότη για το 2014 - που φορολογείται το 2015 - θα συμπεριληφθούν επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν μεν την περυσινή χρονιά, αφορούν όμως παρελθόντα έτη (π.χ. το 2012).
Οι σχετικές διατάξεις που προβλέπονται σε αυτήν αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, και μεταξύ άλλων είναι οι ακόλουθες:
- Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.
- Οι αγροτικές επιδοτήσεις (από προγράμματα ΠΑΑ, ενισχύσεις κ.α.), των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ.
- Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.

πηγη:www.agrotypos.gr