Εφικτός ο στόχος για τα 25 λεπτά λένε οι αναλυτές για το σκληρό

28/05/2015

Γιαννακοπούλου Φανή 
Νέες συνθήκες για πιο ευνοϊκό ξεκίνηµα και άνοδο στις τιµές του σκληρού σιταριού δροµολογούνται από το ισχυρό δολάριο και από το νέο εξαγωγικό φόρο στο προϊόν από τη Ρωσία µε ισχύ από 1η Ιουλίου 2015, µε τους αναλυτές να εκτιµούν ότι οι παραγωγοί στην Ελλάδα θα λάβουν γύρω στα 23-24 λεπτά το κιλό,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Μόλις 10 µέρες πριν την έναρξη του αλωνισµού επιβεβαιώνεται η τάση για καλύτερο ξεκίνηµα φέτος στις τιµές για το σκληρό µε τα βλέµµατα παραγωγών και εµπόρων να είναι στραµµένα και στον καιρό. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για δραµατική επιδείνωση του καιρού µε ισχυρές βροχοπτώσεις αυτό θα σηµάνει µείωση της παραγωγής.

«Φέτος το σιτάρι είναι σε καλύτερη κατάσταση από πέρσι όσον αφορά µυκητολογικές και άλλες ασθένειες και αναµένουµε οι τιµές να είναι ικανοποιητικές», σύµφωνα µε όσα αναφέρει στην Agrenda ο γεωπόνος του Α.Σ. Νίκαιας στη Λάρισα κ. Παπαδόπουλος.  

Την ίδια ώρα, υψηλότερες τιµές για το καλαµπόκι, τα άλλα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους κατά το δεύτερο εξάµηνο του 2015-2016 προβλέπει ο κορυφαίος αγροτικός κολοσσός λιπασµάτων και αγροτικών προϊόντων της Βόρειας Αµερικής, Agrium. Συγκεκριµένα, ο Τζέισον Νιούτον, επικεφαλής της έρευνας αγοράς για την Agrium, προβλέπει «αρκετά σηµαντική µείωση» του δείκτη αποθεµάτων για το αµερικανικό καλαµπόκι  της τάξης του 8%, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για τις τιµές στην αγορά. Η ανάλυσή του βασίζεται στην πρόβλεψη για 354 εκατ. στρέµµατα καλαµποκιού στις ΗΠΑ, µια τάση που κατά µέσο όρο αναµένεται να αποδώσει περίπου 165 µπούσελ ανά στρέµµα.

πηγη:www.agronews.gr