Στα 68.520 ευρώ ολοκληρωμένη φυτοπροστασία βαμβακιού

18/05/2015 

Κοντονής Γιώργος
Σε 21 Περιφερειακές Ενότητες εγκρίθηκε το πρόγραμμα «Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας» για το καλλιεργητικό έτος 2015, με προϋπολογισμό 68.520,
σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει η προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ελένη Αθανασοπούλου.
Σκοπός του προγράμματος είναι η τακτική παρακολούθηση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, όπως και άλλων επιβλαβών οργανισμών του βαμβακιά, όπως και η έκδοση και διάδοση των Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί βάσει των οδηγιών «Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη Βαμβακοκαλλιέργειας», που έχει εκδόσει το υπουργείο με τις ΔΑΟΚ να είναι υπεύθυνσες για την εγκατάσταση παγίδων. Η τακτική παρακολούθηση γίνεται το διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Σεπτεμβρίου με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα και η αλλαγή της φερομόνης στην παγίδα θα γίνεται κάθε τέσσερεις εβδομάδες ή νωρίτερα εάν δεν είναι καθαρές. Με την έναρξη των συλλήψεων των δύο ακμαίων, διενεργούνται υποχρεωτικά δειγματοληψίες στα φυτικά όργανα δύο φορές την εβδομάδα, ταυτόχρονα με την παρακολούθηση των παγίδων, για τον προσδιορισμό της πυκνότητας αυγών και προνυμφών.
Οι ΠΕ που θα διενεργούνται οι έλεγχοι είναι οι εξής: Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κιλκίς, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηλεία, Αιτωλοκαρνανία.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στο Βαμβάκι.

πηγηwww.agronews.gr