Νέο εξαγωγικό φόρο φέρνει στα σιτάρια ξανά η Ρωσία

27/05/2015 

Γιαννακοπούλου Φανή
Μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες αφότου η Ρωσία σταμάτησε τους περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών ανακοινώθηκε από το υπουργείο γεωργίας της χώρας ότι θα προτείνει την επιβολή ενός νέου φόρου επί των εξαγωγών με ισχύ από 1η Ιουλίου 2015, καθώς χρειάζεται να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι από το υψηλό κόστος των ζωοτροφών.


Ο φόρος θα αφορά την έναρξη της εμπορικής περιόδου 2015/2016 εφόσον εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, Εκατερίνα Ποπόβα. Υπολογίζεται ότι ο νέο φόρος θα είναι τουλάχιστον 1 ρούβλι ανά μετρικό τόνο και μπορεί να αυξηθεί αν τα συμβόλαια σιτηρών ξεπεράσουν τα 11.000 ρούβλια (220 δολάρια ή 201,62 ευρώ) ανά τόνο.

Οι ρωσικές τιμές του σιταριού θα πρέπει να περιορίζονται όχι πιο πάνω από αυτό το επίπεδο, ώστε να προστατευθούν η κτηνοτροφική βιομηχανία της χώρας, δήλωσε στις 15 Μαΐου ο υπουργός Γεωργίας Αλεξάντερ Τκάτσεφ. Οι τιμές του σιταριού για την επόμενη σεζόν αυξήθηκαν 2,7% σε 190 δολάρια ο τόνος την εβδομάδα έως τις 18 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη φορέα δημητριακών ZAO Rusagrotrans ο οποίος εδρεύει στη Μόσχα.

Το προτεινόμενο όριο για 11.000 ρούβλια είναι «ένα πολύ χαμηλό επίπεδο για να προκαλέσει έναν φόρο», δήλωσε ο Αρκάντι Ζλοτσέβσκι, πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών. Το βιομηχανικό αυτό λόμπι  εδρεύει στη Μόσχα.

Οικονομική κρίση
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε επιβάλλει τον πρώτο εξαγωγικό φόρο στα σιτάρια την 1η Φλεβάρη 2015, με σκοπό να χαλιναγωγήσει τις τιμές των τροφίμων μετά την κατάρρευση του ρουβλίου πέρυσι και καθώς η οικονομία της πιέστηκε από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τις διεθνείς κυρώσεις με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία. Ακολούθησε το πνεύμα των εξαγωγικών δασμών το 2004 για τον περιορισμό των εξαγωγών, μια κατακόρυφη αύξηση στις τιμές το 2008, που φρέναρε ο πληθωρισμός και η ολοκληρωτική απαγόρευση το 2010, όταν η ξηρασία προκάλεσε την καταστροφή των καλλιεργειών και έθεσε πάλι υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της χώρας ως προμηθευτή σιτηρών.

Νομισματικές επιπλοκές

Ο νέος φόρος μπορεί να ρυθμιστεί σε ένα ασήμαντο επίπεδο, αν το ρούβλι διατηρήσει το σημερινό επίπεδο του προς το δολάριο, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg, ο Βλαντιμίρ Πετρισένκο, γενικός διευθυντής της εταιρίας ερευνών αγοράς ProZerno, με έδρα τη Μόσχα.
«Αν το ρούβλι γίνει φθηνότερο, ο φόρος θα περιπλέξει τις εξαγωγές σιταριού. Θα εκτεθούν σε ρίσκο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πετρισένκο.


(Πηγή: Bloomberg.com)
πηγη:www.agronews.gr