Η μεγάλη πλειοψηφία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα φορολογηθούν για τις επιδοτήσεις και ενισχύσεις που εισπράττουν από την ΚΑΠ

20/5/2015

Η μεγάλη πλειοψηφία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα φορολογηθούν για τις επιδοτήσεις και ενισχύσεις που εισπράττουν από την ΚΑΠ Όλα τα προηγούμενα χρόνια που εφαρμόστηκε ο αντικειμενικός προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος, στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών δηλώνονταν οι καλλιέργειές τους σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Από φέτος όμως οι αγρότες θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ κέρδους για τα εισοδήματα του 2014.
Υπάρχουν όμως και κάποιες «παγίδες» που ανακαλύπτουν οι αγρότες όταν καταθέτουν την φετινή φορολογική τους δήλωση. Τα αγροτικά εισοδήματα προσδιορίζονται λογιστικώς και πρέπει να συμπληρώνουν το έντυπο Ε3 όλοι οι αγρότες είτε είναι στο ειδικό καθεστώς είτε στο κανονικό καθεστώς και μετά θα μεταφερθούν τα κέρδη στο Ε1 υποχρεωτικώς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να πάνε σε λογιστή και να πληρώσουν την αμοιβή του για να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση. Επίσης, όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί στον ΑγροΤύπο, το αφορολόγητο «όριο» των 12.000 ευρώ, που αφορά τις ενισχύσεις της ΚΑΠ (πρώτου και δεύτερου Πυλώνα) θα το ξεπεράσει η πλειοψηφία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, δηλαδή η κύρια παραγωγική βάση της χώρας.
Να θυμίσουμε ότι βάση τη σχετική νομοθεσία, υπάρχουν τρεις κατηγορίες φορολογούμενων από αγροτικά εισοδήματα. Η μια κατηγορία είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες άνω των 5.000 ευρώ (και τζίρο άνω των 15.000 ευρώ) που υποχρεούνται να έχουν βιβλία. Η δεύτερη είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν μικρές επιδοτήσεις (κάτω των 5.000 ευρώ) οι οποίοι δεν υποχρεώνονται να συμπληρώνουν λογιστικά βιβλία. Η τρίτη κατηγορία είναι οι συνταξιούχοι ή οι μισθωτοί που διαθέτουν ένα χωράφι και βγάζουν μια παραγωγή που και αυτοί δεν συμπληρώνουν βιβλία. Όλοι αυτοί όμως θα κληθούν να συμπληρώσουν το Ε3 που αφορά τα εισοδήματα από επιχειρήσεις. Αν δεν διαθέτουν τιμολόγια όμως στα χέρια τους τότε δεν μπορούν να δηλώσουν εισοδήματα. Αυτό σημαίνει ότι στο Ε1 δεν θα μπορούν να δηλώσουν αγροτικό εισόδημα.

Όσον αφορά τις ενισχύσεις και επιδοτήσεις, άνω των 12.000 ευρώ, θα φορολογηθούν για πρώτη φορά φέτος μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί στον ΑγροΤύπο, το 50% των ατόμων που δεν θα φορολογηθούν λόγω αυτού του «ορίου» θα είναι οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες. Άνω των 12.000 ευρώ είναι το 70% των κτηνοτρόφων που εισπράττουν την ενιαία και την εξισωτική ενίσχυση. Το χειρότερο σενάριο όμως είναι ότι εκτός των άμεσων ενισχύσεων (πρώτου Πυλώνα) έχουμε και περίπου 600 εκατ. ευρώ από προγράμματα του ΠΑΑ (δεύτερου Πυλώνα) που καταβάλλονται στους αγρότες (νιτρορύπανση, βιολογικά, πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών κ.α.) τα οποία θα προστεθούν και στην πλειοψηφία τους θα ξεπεράσουν το όριο των 12.000 ευρώ. Άρα με αυτό το σύστημα θα φορολογηθούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι η παραγωγική βάση της χώρας.

Την ίδια στιγμή η πολιτεία χρωστάει στους δικαιούχους την πλειονότητα των αγροπεριβαλλοντικών έργων (νιτρορύπανση βιολογικά κ.α.), την επιστροφή πετρελαίου του 2014 και του 2013 (90 συν 40 εκατ. ευρώ), καθώς και την εξισωτική. Μόλις καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση οι αγρότες άμεσα θα πάρουν από τους λογιστές το έντυπο με τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορεία. Το ερώτημα είναι αν θα μπορούν να προχωρήσουν σε κάποιο συμψηφισμό με τα χρήματα που τους χρωστάει το κράτος; Επίσης οι αγρότες που έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ΠΑΑ και έχουν τιμολόγια (πλήρωσαν ΦΠΑ) και έχουν κάνει αίτηση πληρωμής για το 2014 θα πρέπει να δηλώσουν τα χρήματα αυτά για να φορολογηθούν και ας μην τα έχουν εισπράξει ακόμη από το κράτος. Εκτός και αν υπάρξει κάποια νέα εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

πηγη:www.agrotypos.gr