Πιο κίτρινη η Μακεδονία από ελαιοκράμβη και ηλίανθο

04/05/2015

Κρόκου Μαρία
Αύξηση των σπορών για τον ηλίανθο (κατά 10-20%) παρατηρήθηκε φέτος ειδικά στην κεντρική Μακεδονία λόγω της ασφάλειας που προσφέρει η συµβολαιακή γεωργία και του χαµηλού κόστους εισροών της καλλιέργειας σε συνδυσµό µε την απώλεια των σπορών του σιταριού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο από τις βροχοπτώσεις,
σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Η ίδια τάση παρατηρείται και για την καλλιέργεια της ελαιοκράµβης, η οποία και το ’14 αυξήθηκε απ’ την προηγούµενη χρονιά στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας λόγω, επίσης, των σταθερών τιµών της και του χαµηλού κόστους εισροών. Μάλιστα, οι εκτάσεις των δύο ενεργειακών καλλιεργειών αναµένονται φέτος αυξηµένες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
οι εκτάσεις της ελαιοκράµβης στην Ε.Ε. εκτιµάται ότι θα αυξηθούν το ’15 κατά 570.000 στρέµµατα φτάνοντας τα 67,9 εκατ. στρέµµατα, ενώ αυτές του ηλίανθου αναµένονται αυξηµένες κατά 1,7% στα 43,8 εκατ. στρέµµατα.
Στην Ελλάδα το ’14 παρατηρήθηκε αύξηση των στρεµµάτων ελαιοκράµβης (στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία), τάση που αναµένεται και για τις σπορές του ’15. Επίσης, όσον αφορά τον ηλίανθο, οι εκτάσεις του αναµένονται αυξηµένες κατά 10-20% από τις περσινές που διαµορφώθηκαν στους 780.000 τόνους.
Καταρχάς, στην αύξηση αυτή οδήγησε η σταθερή τιµή παραγωγού (στα 40 λεπτά το κιλό για την ελαιοκράµβη του ’15 και στα 35 για τον ηλίανθο, στα ίδια επίπεδα περίπου µε πέρυσι).
Παράλληλα, οι εν λόγω καλλιέργειες απαιτούν λίγες εισροές (λιπάσµατα, ποτίσµατα, εργατικά). Ενδεικτικό είναι, µάλιστα, το γεγονός ότι ενώ πριν λίγα χρόνια η καλλιέργεια του ηλίανθου ήταν στο µεγαλύτερο µέρος της ξηρική, τώρα αυτή καταλαµβάνει ίσο µερίδιο µε την ποτιστική, καθώς χρειάζεται σηµαντικά λιγότερα ποτίσµατα σε σχέση µε αυτές του καλαµποκιού και του σιταριού, τη στιγµή που το κόστος άρδευσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των ανατιµήσεων στο αγροτικό ρεύµα. Ειδικότερα, οι ανάγκες του ηλίανθου σε λιπάσµατα και ποτίσµατα αντιστοιχούν στο 1/3 των αντίστοιχων του καλαµποκιού.
Επιπλέον, στην αύξηση των εκτάσεων για τις 2 καλλιέργειες, που παρατηρείται κυρίως από παραγωγούς που ασχολούνται ήδη µε αυτές, συνέβαλαν και οι όροι της νέας Κ.Α.Π. να µην υπερβαίνει η κύρια καλλιέργεια το 75% της αρόσιµης γης.
 Τέλος, όσον αφορά τον ηλίανθο, στον Έβρο αναµένεται να µπουν 80.000 στρέµµατα περισσότερα από πέρυσι λόγω της απώλειας των σπορών για το σιτάρι. Βέβαια, αν και οι εν λόγω σπορές έπρεπε να είχαν τελειώσει στην περιοχή, έχουν αρχίσει µόνο στα ξηρικά χωράφια στα ορεινά σηµεία.

πηγη:www.agronews.gr