Χαμηλά κρατούν τον πήχη για το σκληρό σιτάρι οι Ιταλοί

07/05/2015

Παπαδογιάννης Γιάννης 
Στην ελληνική αγορά για το σκληρό σιτάρι η τάση εξακολουθεί να είναι πτωτική µε τις πρόσφατες τιµές των Ιταλών για τη νέα σοδειά να κυµαίνονται στα 260 ευρώ ο τόνος FOB. Σε αυτά τα επίπεδα οι περισσότεροι έµποροι δεν δείχνουν ενδιαφέρον και προτιµούν να µην προβούν σε προπωλήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Είναι γεγονός πάντως ότι η αγορά από τα υψηλά της, στις αρχές Ιανουαρίου (420 ευρώ ο τόνος) έχει φτάσει πλέον στα 300 ευρώ, ενώ οι τιµές της νέας σοδειάς (260 ευρώ ο τόνος) προεξοφλούν ακόµα χαµηλότερα επίπεδα. Λογικά πλησιάζουµε σε επίπεδα όπου οι τιµές θα ισορροπήσουν.

Οι µεγάλοι τοπικοί µύλοι δείχνουν καλυµµένοι οι µικρότεροι όµως όχι, εποµένως ένα βασικό σενάριο για τη νέα σοδειά είναι ότι µόλις µπούµε στα αλώνια µπορεί να έχουµε µια παροδική στήριξη τιµών κι αφού καλυφτούν οι πρώτες ζητήσεις υποχώρηση, εκτίµηση που θα υπερισχύσει ιδιαίτερα αν η σοδειά του Καναδά επιβεβαιωθεί ως έντονα αυξηµένη.

Στη λίστα της Φότζια δεν υπήρξαν µεταβολές και ίσως να προµηνύεται σταθεροποίηση τιµών. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 305-310 ευρώ/τόνο παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 290-295 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι.

Αντιθέτως, στο Μιλάνο η µείωση τιµών συνεχίστηκε µε τις τιµές για τις καλές ποιότητες να κυµαίνονται µεταξύ 297-305 ευρώ ο τόνος (-10 ευρώ από την προηγούµενη εβδοµάδα. Τα γαλλικά σκληρά έχασαν άλλα 10 ευρώ ο τόνος αυτή την εβδοµάδα µε τις τιµές να κυµαίνονται µεταξύ 300-310 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο η απότοµη πτώση χαρακτηρίζεται ως τεχνική αντίδραση της αγοράς, η οποία συνδυάστηκε µε τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ. Οι τιµές τόσο των σιτηρών όσο και του καλαµποκιού µειώθηκαν, µε τις απώλειες να γίνονται εντονότερες από τις κερδοσκοπικές τοποθετήσεις στην πτώση. Τέλος, στη Γαλλία η ραγδαία βελτίωση του καιρού στην Ευρώπη σε συνδυασµό µε την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου πίεσε τις τιµές συµβολαίων Μαΐου, οι οποίες πλέον κυµαίνονται στα 178-179 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 8-9 ευρώ χαµηλότερα από την προηγούµενη εβδοµάδα.

πηγη:www.agronews.gr