Eντός τριμήνου η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

04/05/2015

Τσατσάκης Γιάννης
Μέσα σε τρεις µήνες το αργότερο από την υποβολή της αίτησης θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, όπως ορίζει στην εγκύκλιο που εξέδωσε (και δηµοσιεύτηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως) η Γενική Γραµµατέας ∆ηµοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου.
Η δηµοσιοποίηση της εγκυκλίου αναµένεται να ανοίξει το δρόµο για την υποβολή των αιτήσεων, η οποία φέτος είχε καθυστερήσει αρκετά.

Το ποσό της επιστροφής Φ.Π.Α., κατατίθεται στον προσωπικό λογαριασµό τραπέζης που έχει υποδειχθεί από τον αγρότη στην αίτηση επιστροφής. Στην περίπτωση που η αίτηση επιστροφής υποβάλλεται από τους κληρονόµους, το ποσό της επιστροφής αποδίδεται στα πρόσωπα αυτά, σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις.
Ειδικά για τους αγρότες που θα υποβάλουν φέτος τις αιτήσεις τους µέσω συνεταιριστικών οργανώσεων, η επιστροφή θα πραγµατοποιηθεί στους λογαριασµούς που έχουν δηλώσει οι ίδιοι στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για την καταβολή των σχετικών δικαιωµάτων τους.

Βήµα προς βήµα η διαδικασία
Η διαδικασία έχει ως εξής: To AΦΕΚ εκδίδεται (από τον προϊστάµενο της αρµόδιας τοπικής ∆ΟΥ) στο όνοµα της συνεταιριστικής οργάνωσης. Μετά από τυχόν συµψηφισµούς θα παραδίδεται στη συνεταιριστική οργάνωση αναλυτική εκτύπωση αίτησης επιστροφής που θα περιλαµβάνει και τους αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών των δικαιούχων και τα διπλότυπα είσπραξης που έχουν εκδοθεί για τους συµψηφισµούς.
Η ∆.Ο.Υ. θα καταθέτει µε εντολή µεταφοράς το υπόλοιπο ποσό για κάθε ΑΦΕΚ σε τραπεζικό ειδικό λογαριασµό που θα χρησιµοποιηθεί αποκλειστικά για την απόδοση των ποσών επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, που πρέπει να δηµιουργήσουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις για τους σκοπούς της εγκυκλίου.
Εντός πέντε ηµερών από την ηµεροµηνία κατάθεσης των ποσών επιστροφής ΦΠΑ στον ανωτέρω ειδικό τραπεζικό λογαριασµό, οι συ  νεταιριστικές οργανώσεις υποχρεούνται να καταθέσουν τα επιστρεφόµενα ποσά χωρίς καµία παρακράτηση και στο ακέραιο στο λογαριασµό κάθε δικαιούχου αγρότη και να επιστρέψουν, εντός 20 εργασίµων ηµερών, συνολικό για κάθε ΑΦΕΚ, extrait της Τράπεζας από το οποίο αποδεικνύεται η καταβολή αυτή και στο οποίο αναφέρεται υποχρεωτικά ο αριθµός του ΑΦΕΚ.
Ποσά που ενδεχοµένως δεν είναι δυνατόν να κατατεθούν απ’ ευθείας στους λογαριασµούς δικαιούχων αγροτών επιστρέφονται στην αρµόδια ∆.Ο.Υ προκειµένου να επιστραφούν απευθείας στους αγρότες.
H ∆.Ο.Υ. υποχρεούται πριν την κατάθεση µε εντολή µεταφοράς του υπόλοιπου ποσού για κάθε ΑΦΕΚ στον ειδικό λογαριασµό που θα χρησιµοποιηθεί αποκλειστικά για την απόδοση των ποσών επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες, να ζητά από την συνεταιριστική οργάνωση να προσκοµίσει βεβαίωση από την τράπεζα που έχει ανοιχθεί ο εν λόγω λογαριασµός στην οποία θα βεβαιώνεται:
α) ο αριθµός του λογαριασµού,
β) ο δικαιούχος του λογαριασµού
γ) για ποιο σκοπό θα χρησιµοποιηθεί ο λογαριασµός αυτός. 

πηγη:www.agronews.gr