Το καλαμπόκι θα γυρίσει το παιχνίδι λέει η SocGen

14/05/2015

Γιαννακοπούλου Φανή  
 Πολύ κοντά στα να σταµατήσουν την καθοδική τους πορεία βρίσκονται τα προθεσµιακά συµβόλαια καλαµποκιού στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα οποία έχουν χάσει περίπου 10% από τα υψηλά επίπεδα στα τέλη Μαρτίου και βρίσκονταν σε χαµηλά 6 µηνών (356 σεντς ανά µπούσελ), σύµφωνα µε εκτιµήσεις της γαλλικής τράπεζας Societe Generale (SocGen). Μάλιστα, η τράπεζα υποστηρίζει ότι το στήριγµα έρχεται από τις αγορές στην πραγµατική οικονοµία (εµπόρους) που είναι αυξηµένες.

Τα ίδια σηµάδια αναγνωρίζει και η αµερικανική εταιρία αιθανόλης, Green Plains, που σηµειώνει ότι οι αγοραπωλησίες από τους εµπόρους σε πραγµατικό χρόνο στις ΗΠΑ γίνονται σε υψηλότερες (από τις χρηµατιστηριακές) τιµές. Με άλλα λόγια, αυτή η διαφορά βάσης που υπάρχει ανάµεσα στα προθεσµιακά συµβόλαια (χρηµατιστήριο) που κινούνται χαµηλά και στην εµπορική τιµή (πραγµατική οικονοµία) που είναι ψηλά, δείχνει ότι υπάρχει αξιόλογη ζήτηση στα αµερικανικά λιµάνια και στην ενδοχώρα και έτσι θα ενδυναµωθούν οι τιµές για το καλαµπόκι.

Την ίδια ώρα, συζητήσεις µεταξύ των αναλυτών για πιο ξηρές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ έχουν φουντώσει τις σκέψεις για πιο γρήγορη συγκοµιδή και αυξηµένες αποδόσεις, όµως η SocGen προειδοποιεί ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όπως οι χαµηλές τιµές του προϊόντος από πέρυσι που δρουν αποτρεπτικά στο να ξοδέψουν σηµαντικές εισροές (λιπάσµατα) οι αγρότες, γεγονός που αφήνει ανοικτές τις προβλέψεις για τις αποδόσεις στο προϊόν.

Καιρός και λιγότερα λιπάσµατα κρίνουν τη νέα σοδειά
Όπως, αναφέρει η γαλλική τράπεζα: «η ξηρασία στη δυτική ζώνη καλαµποκιού των ΗΠΑ και οι εκτιµήσεις για συνολικά χαµηλότερη χρήση λιπασµάτων λόγω  χαµηλότερων περιθωρίων κέρδους από την παραγωγή καλαµποκιού πέρσι για τους αγρότες, υποδηλώνουν ότι οι προβλέψεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) για αποδόσεις φέτος της τάξης των 536,7 κιλών ανά στρέµµα είναι υπεραισιόδοξες».
«Αυτή τη στιγµή, παρά τη γενικότερη καθοδική εικόνα στην αγορά καλαµποκιού, υπολογίζουµε ότι τις επόµενες εβδοµάδες θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 350 σεντς ανά µπούσελ», υποστηρίζει ο αναλυτής της SocGen, Κρίστοφερ Ναραγιάναν.
Τέλος, αυτό που ευρέως συζητιέται στις ΗΠΑ είναι ότι η απροθυµία των παραγωγών να πουλήσουν καλαµπόκι σε σχετικά συµπιεσµένες τιµές και οι εκτιµήσεις για καλύτερη νέα σοδειά ίσως αυξήσουν τα αποθέµατα και να πιέσουν τις τιµές. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της χρηµατιστηριακής εταιρίας Futures International υποστηρίζουν ότι «οι τιµές στο καλαµπόκι θα δείξουν σηµάδια αντίστασης από τα χαµηλά επίπεδα και προβλέπουν ότι τα προθεσµιακά του Ιουλίου θα κινηθούν από 355-400 σεντς ανά µπούσελ».
 
πηγη:www.agronews.gr