Οι εμπρησμοί καίνε αποζημιώσεις και επιδοτήσεις


 15/06/2015
Κυρώσεις «φωτιά» και απώλειες επιδοτήσεων - αποζημιώσεων για όσους προκαλούν πυρκαγιά στην ύπαιθρο, στην προσπάθεια τους να καθαρίσουν εκτάσεις, προβλέπει η νομοθεσία, όπως επισημαίνει σε ενημερωτικό σημείωμα
που απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης στον σύλλογο κτηνοτρόφων, στον κτηνοτροφικό συνεταιρισμό και στους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής.
Το σημείωμα εστάλη ενόψει των ιδιαίτερων κινδύνων πυρκαγιάς που ενέχει η θερινή περίοδος και μετά τη διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υπαίθριων πυρκαγιών ξεκινά από την προσπάθεια αγροτών και κτηνοτρόφων να καθαρίσουν εκτάσεις καίγοντας κλαδιά.

Στο σημείωμα του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων αναφέρεται αναλυτικά στις κυρώσεις που ο νόμος προβλέπει για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό, είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια.

Σύμφωνα με τον νόμο αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με την Αστυνομία, για την ανακάλυψη του δράστη/τών και σε θετική περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου όταν υπάρχει άμεσα σύλληψη.

Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις όπως ποινή φυλάκισης από δύο έτη έως ισόβια καθώς και χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

Επί πλέον οι δράστες παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όσοι διώκονται για ποινικά αδικήματα, ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή εάν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους), για πυρκαγιά με σκοπό τη βελτίωση βοσκότοπου, υποχρεούνται να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση.

Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος, η καμένη περιοχή κηρύσσεται ως αναδασωτέα με την απόφαση να κοινοποιείται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δίνονταν στους κτηνοτρόφους που έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο έξης απαγορεύεται η βόσκηση και η εκμετάλλευση της έκτασης.

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η δραστηριότητα προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έτους και επιβολή χρηματικού και διοικητικού προστίμου.

Αλέξανδρος Μπίκας

πηγη:www.agronews.gr