Ψάχνονται διεθνώς για ελαιοκράμβη

11/06/2015

Γιαννακοπούλου Φανή
Άνοδο τιµών πάνω από 4% στα 375 ευρώ ο τόνος από τα 359 ευρώ ο τόνος, έφεραν οι προβλέψεις του IGC για µειωµένη παγκόσµια παραγωγή ελαιοκράµβης (67,8 εκατ. τόνους) αλλά και αποθεµάτων (-26%), την ώρα που στην Ελλάδα οι τιµές παραµένουν σταθερές στα 40 λεπτά το κιλό λόγω συµβολαίων.


Μειωµένη κατά 3,6 εκατ. τόνους στους 67,8 εκατ. τόνους αναµένεται η φετινή διεθνή παραγωγή ελαιοκράµβης, σύµφωνα µε το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµητριακών (IGC), που προβλέπει επίσης υποχώρηση κατά 26% στους 4,1 εκατ. τόνους για τα παγκόσµια αποθέµατα. Παράλληλα, στην Ελλάδα τα στρέµµατα έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση µε πέρσι, σύµφωνα µε τον Οδυσσέα Γαβρανίδη, ∆/ντα Σύµβουλο της εταιρίας «Φυτοενέργεια».  Στην αύξηση των στρεµµάτων βοήθησε ο καιρός και το ενδιαφέρον από τους κτηνοτρόφους που την επιλέγουν ως ζωοτροφή.
«Από εβδοµάδα θα ξεκινήσει ο αλωνισµός ελαιοκράµβης σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη και στις λοιπές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, οπότε σε περίπου 2 εβδοµάδες θα έχουµε πλήρη εικόνα», σηµειώνει ο κ. Γαβρανίδης. H καλλιέργεια ελαιοκράµβης στην Ελλάδα και το 2014 αυξήθηκε απ’ την προηγούµενη χρονιά στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας λόγω των σταθερών τιµών (40 λεπτά το κιλό) και του χαµηλού κόστους εισροών. Επίσης, τα συµβόλαια µε εταιρίες βιοντίζελ οδήγησαν στην αύξηση των σπορών τα τελευταία 2 χρόνια.
Όµως, η καλλιέργεια στη χώρα µας πέρσι δεν ξεπέρασε τα 35.000 στρέµµατα, λόγω του καιρού που δεν επέτρεψε τις σπορές. Την καλλιεργητική περίοδο 2012/2013 κυµάνθηκε στα 50.500 στρέµµατα. Το 2011/2012 η καλλιέργεια ξεκίνησε µε περίπου 100.000 στρέµµατα. «Φέτος, υπολογίζεται ότι τα στρέµµατα της ελαιοκράµβης στην Ελλάδα αγγίζουν τα 45.000-50.000», σύµφωνα µε το ∆ηµήτριο Βλαχάκη, campaign manager της Syngenta για το προϊόν. Ο οποίος προσθέτει ότι φέτος οι αποδόσεις υπολογίζονται στα 300-400 κιλά το στρέµµα.
Από την άλλη πλευρά, η παγκόσµια συγκοµιδή υπολογίζεται στους 67,8 εκατ. τόνους, µειωµένη κατά 3,6 εκατ. τόνους σε σχέση µε πέρσι και κατά 600.000 τόνους από τις προβλέψεις Απριλίου του IGC. Ο κορυφαίος στον κόσµο παραγωγός ελαιοκράµβης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει φέτος µείωση κατά 2,2 εκατ. τόνους στους 21,9 εκατ. τόνους. Μεγάλη ανησυχία, όµως, υπάρχει για τη σοδειά του Καναδά, η οποία µε βάση το IGC θα είναι µειωµένη κατά 700.000 τόνους στους 14,9 εκατ. τόνους. Επίσης, τα αποθέµατα του Καναδά θα πέσουν σε χαµηλά 18 ετών στους 1,40 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε το AAFC.
Επίσης,  αναλυτές του IGC σηµειώνουν ότι οι αγρότες στον Καναδά προχώρησαν σε λιγότερες φυτεύσεις, η ξηρασία σε ορισµένα µέρη και το κρύο σ’ άλλα επηρέασαν τη βλάστηση και την ανάπτυξη της καλλιέργειας. Αυτές οι εκτιµήσεις οδήγησαν το πρώην εξαγωγικό µονοπώλιο σιτηρών στον Καναδά, το CWB, να αυξήσει τις τιµές κατά 10 δολάρια (Καναδά) ανά τόνο. «Οι τιµές ελαιοκράµβης κινούνται ανοδικά, την ώρα που άλλες καλλιέργειες υποχωρούν», λένε οι αναλυτές.
Τέλος, το IGC εκτιµά ότι το εµπόριο ελαιοκράµβης θα πέσει κατά 1 εκατ. τόνους σε χαµηλά 5 ετών στους 12,9 εκατ. τόνους, εξαιτίας των λιγότερων διαθεσίµων ποσοτήτων και του ανταγωνισµού από το σογιέλαιο. Ακόµα, για πρώτη φορά το IGC «βλέπει» µείωση στην κατανάλωση ελαιοκράµβης εδώ και 9 χρόνια. Το 2105/2016 η κατανάλωση αναµένεται να πέσει στους 69,2 εκατ. τόνους (-2,8 εκατ. τόνους), καθώς και τα αποθέµατα θα είναι µειωµένα.

Με καλύτερες αποδόσεις φέτος η Ελλάδα 
Αυξηµένη αναµένεται φέτος η παραγωγή της ελαιοκράµβης στην Ελλάδα η συγκοµιδή της οποίας θα ξεκινήσει από την ερχόµενη εβδοµάδα στην Κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα, «η ελληνική παραγωγή δεν επηρεάστηκε από τις βροχοπτώσεις», όπως σηµειώνει στην Agrenda ο ∆ηµήτριος Βλαχάκης, campaign manager της Syngenta για την ελαιοκράµβη και τον ηλίανθο. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι πρόκειται για µια κανονική χρονιά και δεν παραλείπει να τονίσει ότι είναι δύσκολη και σταθερά µικρή καλλιέργεια για τη χώρα µας καθώς έχει σύντοµη σπορά (µέσα Σεπτεµβρίου µε µέσα Οκτωβρίου) και ενώ είχε ξεκινήσει µε 100.000 στρέµµατα έφτασε σήµερα περίπου στα µισά (45.000-50.000 στρέµµατα).
Όσον αφορά την τιµή, τα συµβόλαια που υπέγραψαν φέτος οι παραγωγοί µε τα εργοστάσια είναι στα 40 λεπτά το κιλό, ενώ τα νέα συµβόλαια αναµένεται να οριστικοποιηθούν τέλη Αυγούστου µε αρχές Σεπτεµβρίου.
Τέλος, στον Έβρο παραγωγοί αναφέρουν στην Agrenda ότι λόγω των πληµµυρισµένων χωραφιών θα είναι µειωµένη η παραγωγή (µπήκαν λίγα στρέµµατα) και θα αργήσει φέτος ο αλωνισµός. Συγκεκριµένα, θα ξεκινήσει σε περίπου 20 µέρες και οι παραγωγοί κάνουν λόγο για όψιµη χρονιά. Για την τιµή επισηµαίνουν ότι τα συµβόλαια για το 2015 είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι πέραν από την παραγωγή βιοντίζελ, χρησιµεύει ως ζωοτροφή αλλά και ως αµειψισπορά από παραγωγούς που έχουν κυρίως σιτάρια.

πηγη:www.agronews.gr