Φωτιά στο κόστος παραγωγής βάζει η επιβολή ΦΠΑ 23% στα αγροεφόδια

  17/07/2015

Λιπάσματα, σπόροι, φυτοπροστατευτικά, ζωοτροφές αλλά και ζωικό κεφάλαιο όπως και οι γεωργικές υπηρεσίες πάνε στο 23%.Τσατσάκης Γιάννης
Ισχυρό πλήγμα στη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων φέρνει η επιβολή ΦΠΑ 23% στα αγροτικά εφόδια ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.
Λιπάσματα, σπόροι, φυτοπροστατευτικά, ζωοτροφές αλλά και ζωικό κεφάλαιο όπως και οι γεωργικές υπηρεσίες πάνε στο 23%.
Μετά από παλινωδίες και απανωτά «γράψε-σβήσε», τα λιπάσματα, οι σπόροι για καλλιέργειες, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα καθώς επίσης και οι ζωοτροφές και το ζωικό κεφάλαιο (άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα) μετατάχθηκαν τελικά στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο του –ψηφισμένου- πολυνομοσχεδίου το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο αρχικό προσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, ο ΦΠΑ σε όλα τα αγροεφόδια παρέμενε αμετάβλητος στο 13%.
Μια πρώτη εικόνα της επίπτωσης που θα έχει η αύξηση στους συντελεστές προκύπτει από τα στοιχεία που είχε δώσει πρόσφατα στη δημοσιότητα η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, η συνολική αξία των εισροών (πλην ενέργειας) κατά το έτος 2014 ανήλθε σε 3, 853 δισ. ευρώ.
Κατά συνέπεια προκύπτει από την επιβολή ΦΠΑ 23% επιβάρυνση ίση με 3835 επί(0,23-0,13)= 383, 5 εκατ. ευρώ.
Οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα, εγγράφοντας τις παραπάνω δαπάνες στα έξοδα των βιβλίων του, να έχουν μια ελάφρυνση ίση με 383,5 επί 0,26 = 100 εκατ. ευρώ (σ.σ. με δεδομένο ότι ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί στο 26%).

Επομένως η συνολική επιβάρυνση, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, ανέρχεται σε 283,5 εκατ. ευρώ.

πηγη:www.agronews.gr