Μάχη με το χρόνο για 3 δις ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων στη γεωργία

02/07/2015

Δούσκα Ελένη
Αλυσιδωτές αντιδράσεις που ξεκινούν από την οικονοµική ασφυξία που επικρατεί στην αγορά, τις κλειστές τράπεζες και την έλλειψη ρευστότητας, αντιµετωπίζουν τις τελευταίες ηµέρες οι Έλληνες αγρότες, ενώ πιθανή έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε οριστική απώλεια των κοινοτικών ενισχύσεων ύψους περί τα 3 δις ευρώ, από τις άµεσες ενισχύσεις και τα προγράµµατα, για το 2015. Ανεξαρτήτως, πάντως, της έκβασης της κατάστασης, ήδη οι καταιγιστικές εξελίξεις της τελευταίας εβδοµάδας έχουν προκαλέσει προβλήµατα στη διαχείριση των πόρων και πιέζουν τα χρονοδιαγράµµατα τόσο των υπολοίπων του Μπαλτατζή όσο και της πληρωµής του τσεκ.

Κι ενώ οι φόβοι των αγροτών µέρα µε τη µέρα διογκώνονται, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για απώλειες 20 δις ευρώ (14 δισ. ευρώ οι άµεσες ενισχύσεις και 6 δις ευρώ από το ΠΑΑ) µέσα στην 6ετία (2015-2020), ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου σπεύδει να τους καθησυχάσει µε διαβεβαιώσεις ότι η καταβολή των επιδοτήσεων είναι διασφαλισµένη, όχι όµως και η παραµονή της χώρας στο ευρώ.

Αποχώρηση από το ευρώ γυρνά πίσω στους δανειστές το τσεκ
Τους φόβους τους για το ενδεχόµενο να χάσουν µια σηµαντική στήριξη στο αγροτικό τους εισόδηµα, που έρχεται µέσα από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, εκφράζουν τις τελευταίες ώρες οι Έλληνες αγρότες. Πρόκειται για χρήµατα των άµεσων ενισχύσεων του Α’ Πυλώνα, τα οποία µε τη µορφή του τσεκ, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ έχουν υπολογιστεί για το 2015 στα 2,015 δις ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό ως το 2020 ανέρχεται κοντά στα 14 δις ευρώ.

Εν τω µεταξύ, την όλη κατάσταση επιβαρύνει το γεγονός ότι το χρονοδιάγραµµα της πληρωµής του τσεκ του 2015, το οποίο ορίζει ως καταληκτική ηµεροµηνία την 20ή Ιανουαρίου 2016, φαντάζει πλέον ακόµη πιο πιεστικό λόγω του χαµένου ήδη χρόνου αλλά και των προβληµάτων που αναµένεται να υπάρχουν στη διαχείριση των πόρων.

Ένα δισ. και πολύτιμο χρόνο χάνουν τα Προγράμματα
Ήταν που ήταν δύσκολη η υπόθεση της απορρόφησης των περίπου 1 δις ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια στον «Μπαλτατζή» µέσα σε 6 µήνες, το ενδεχόµενο να χαθεί το τρένο της Ευρώπης κάνει το χρονοδιάγραµµα για πληρωµές ακόµα πιο πιεστικό.

Έτσι, µε τους αγρότες να µην ενδιαφέρονται -όπως είναι φυσικό µέσα στο κλίµα αυτό- για επενδύσεις και τα άδεια κρατικά ταµεία να µην µπορούν να συγχρηµατοδοτήσουν τα έργα, οι ολιγοήµερες παρατάσεις που έχουν δοθεί για πρώτη πληρωµή σε Σχέδια Βελτίωσης (έως 20 Ιουλίου) και Μεταποίηση (15 εργάσιµες µετά το τέλος της τραπεζικής αργίας) δεν θα έχουν πρακτικά αντίκρισµα.

Ως αποτέλεσµα, οι τρεις µήνες από το εξάµηνο ήδη φαίνεται να πηγαίνουν χαµένοι, ενώ η ρήξη µε την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτονόητο πως θα φέρει και την οριστική λήξη του προγράµµατος, και το τέλος των Νέων Αγροτών, της εξισωτικής, των Σχεδίων, της Μεταποίησης, των βιολογικών κοκ, καταφέρνοντας ένα σοβαρά πλήγµα στο επενδυτικό µέλλον της αγροτικής παραγωγής.


πηγη:www.agronews.gr