Με 4 κατηγορίες η πιστοποίηση ψεκαστικών

 30/07/2015

Κοντονής Γιώργος
Σε τέσσερεις κατηγορίες ανάλογα με την καταλληλότητα τους αναμένεται να χωρίζονται μετά τον έλεγχο από τους Σταθμούς Επιθεώρησης τα ψεκαστικά μηχανήματα, σύμφωνα με τροποποιητική ΚΥΑ που φέρνει παράλληλα αλλαγές στον τρόπο εξετάσεων πιστοποίησης των χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και στις αποστάσεις ψεκασμού.


Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ΚΥΑ (Αριθ. Πρωτ: 6669/79087) που υπογράφουν οι αναπληρωτές υπουργοί παραγωγικής ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου και Γιάννης Τσιρώνης, όπως και ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής η κατάταξη του επιθεωρημένου εξοπλισμού θα γίνεται ως εξής:
α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι: εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων που πληροί τις σχετικές προδιαγραφές στον οποίο θα  χορηγείται Πιστοποιητικό Επιθεώρησης και αυτοκόλλητο σήμα καταλληλότητας –Sticker.
β) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙ: εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων που παρουσιάζει ήσσονες αποκλίσεις από τις σχετικές προδιαγραφές. Στον εξοπλισμό αυτής της κατηγορίας χορηγείται Πιστοποιητικό Επιθεώρησης στο οποίο αναγράφονται οι αποκλίσεις και η υποχρέωση διόρθωσής τους μέχρι την επόμενη επιθεώρηση.
γ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙΙ: εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων που παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις από τις σχετικές. Στο Πιστοποιητικό Επιθεώρησης που χορηγείται, αναγράφονται οι αποκλίσεις που υποχρεωτικά πρέπει να διορθωθούν στην περίπτωση που ο εξοπλισμός επανέλθει για επιθεώρηση πριν την ημερομηνία της προβλεπόμενης στην παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4036/2012 επιθεώρησης, προκειμένου να ενταχθεί σε μία από τις ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ των περ. α΄ και β΄.
δ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙV: εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων που έχει ενταχθεί στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙΙ και ο ιδιοκτήτης του με υπεύθυνη δήλωσή του βεβαιώνει ότι επιθυμεί τη διαγραφή του εξοπλισμού από το Μητρώο Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων.
Αλλαγές σε πιστοποιητικό και αποστάσεις
Πλέον οι ενδιαφερόμενοι για να λάβουν το πιστοποιητικό ορθής χρήσης φυτοπροστατευτικών θα καλούνται να απαντήσουν σε 40 ερωτήσεις με τη χορήγηση του πιστοποιητικού να απαιτείται η σωστή απάντηση σε τουλάχιστον 20 ερωτήσεις.
Όσον αφορά τους ψεκασμούς, εφόσον αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται ακροφύσια μειωμένης διασποράς (90%) και δεν ορίζονται αυστηρότερες της περ. α΄ αποστάσεις ψεκασμού στην έγκριση κυκλοφορίας ενός γεωργικού φαρμάκου, οι αποστάσεις ψεκασμού της περ. α΄ μπορούν να μειώνονται στα είκοσι 20 μέτρα για τα σκευάσματα που απαιτείται να ψεκάζονται σε μεγαλύτερη απόσταση, εφόσον δεν προβλέπεται μεγαλύτερη ακτίνα ψεκασμού από τον κατασκευαστή του ακροφυσίου για το χρησιμοποιούμενο ψεκαστικό μηχάνημα.
Αναλυτικά η τροποποιητική ΚΥΑ με θέμα: «Τροποποίηση της αριθ. 8197/90920/22.7.2013 απόφασης των Υπουργών Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής “Θέσπιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης με στόχο την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ και την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος” (Β΄1883/1.8.2013)»

πηγη:www.agronews.gr