Αυξημένες οι φετινές αποδόσεις σε γάλα, κρέας και αροτραίες στην Ε.Ε.

14.07.2015

Αυξημένες οι φετινές αποδόσεις σε γάλα, κρέας και αροτραίες στην Ε.Ε.
Υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι αναμένονται οι αποδόσεις των κύριων αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε., σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για της βραχυπρόθεσμες προοπτικές των αγροτικών αγορών που δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, οι παραδόσεις γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος κατά 1% υψηλότερες σε σχέση με το 2014, παρά τη λήξη των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων κατά την έναρξη του Απριλίου. Με τη συνέχιση της ρωσικής απαγόρευσης εισαγωγών, περισσότερο γάλα είναι πιθανό να διοχετευτεί σε αποβουτυρωμένη σκόνη γάλακτος και βούτυρο και λιγότερο σε τυροκομικά.

Για τα σιτηρά, μετά την περσινή σοδειά ρεκόρ (329 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών - περίπου 14% άνω του μέσου όρου), οι εξαγωγές εκτιμόνται κοντά στο 60% άνω του μέσου όρου. Επιπλέον, η φετινή συγκομιδή σιτηρών προβλέπεται να είναι υψηλότερη από τα επίπεδα μέσου όρου (+ 6%) για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Όσον τομέα του κρέατος, προβλέπονται τα εξής:
-Η παραγωγή χοιρείου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2015, λόγω των χαμηλών τιμών των ζωοτροφών και μιας ελαφράς αύξησης του αριθμού των χοιρομητέρων.
-Η παραγωγή κρέατος πουλερικών θα συνεχίζει τη σταθερή της ανάπτυξη.
-Η παραγωγή βοδινού κρέατος είναι πιθανόν να αυξηθεί το 2015, ενισχυόμενη από τις εξελίξεις στα κοπάδια των αγελάδων και τις εξαγωγικές ευκαιρίες.
-Σχετικά καλές τιμές και ευνοϊκοί κτηνοτροφικοί όροι στηρίζουν την αύξηση της παραγωγής στον τομέα των προβάτων. Αυτό το επιπλέον κρέας στην αγορά μεταφράζεται σε κατά μέσο όρο 1,4% (1kg) αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης του τρέχοντος έτους, μετά την ισχυρή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε ήδη από το 2014.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ (στα αγγλικά) το πλήρες κείμενο της έκθεσης:  

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr