Βαρύ το τίμημα της συμφωνίας για τους αγρότες

14/07/2015

Τσατσάκης Γιάννης
Ένα άκρως απαιτητικό όσο και δυσβάστακτο πλαίσιο δημιουργεί για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου το «πακέτο» των μέτρων που φέρνει μαζί της, ως αντάλλαγμα για την παραμονή στο ευρώ, η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Τα μέτρα αγγίζουν ολόκληρο το φάσμα της αγροτικής δραστηριότητας, αρχής γενομένης από την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων, του κόστους παραγωγής αλλά και των δαπανών ασφάλισης μέχρι την «τιμωρία» των τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων με υψηλότερο ΦΠΑ έναντι των «χύμα», 23% έναντι 13% αντίστοιχα.
Ας δούμε αναλυτικά πώς επηρεάζει η νέα συμφωνία τον αγροτικό χώρο:


Φορολογία
- Κατάργηση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και απαλλαγών που ισχύουν για τους αγρότες και εξομοίωση με τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι το τέλος του 2017. Αυτό «μεταφράζεται» πρακτικά σε διπλασιασμό του συντελεστή φορολόγησης από το τωρινό 13% στο 26% μέσα σε μια διετία το αργότερο.
-Κατάργηση μέχρι την ίδια χρονιά της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου. Πρόκειται για μέτρο που έρχεται να αυξήσει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Η επισήμανση της κυβέρνησης ότι οι απώλειες μπορούν να αντισταθμισθούν ή έστω να μετριασθούν από την υποχώρηση των διεθνών τιμών περισσότερο σε ευχολόγιο παραπέμπει καθώς ουδείς μπορεί να προδιαγράψει την πορεία της αγοράς του «μαύρου χρυσού» στο μέλλον.
-Φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ. Υπό την πίεση των δανειστών η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να πάρει πίσω της πρόσφατες ρυθµίσεις Βαλαβάνη µε τις οποίες θεσπίστηκε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις κοινοτικές ενισχύσεις. Μάλιστα δεν έχει διευκρινισθεί αν το μέτρο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014 που θα φορολογηθούν τη φετινή χρονιά ή από του χρόνου.
-Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%. Πρόκειται για µέτρο που απορρέει ευθέως από την «εξίσωση», από φορολογικής άποψης, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Μέχρι το 2017 η προκαταβολή φόρου των τελευταίων πρέπει να αυξηθεί, σύμφωνα με τη συμφωνία, στο 100% (από 55%). Για τους αγρότες, σύμφωνα με την υπό κατάργηση ρύθμιση Βαλαβάνη, η προκαταβολή σήμερα είναι 27,5% (13,75% για τους νεοεισερχόμενους στο αγροτικό επάγγελμα).
-Αύξηση συντελεστή φορολόγησης των εισοδηµάτων µέχρι 12.000 ευρώ από ενοίκια από το 11% στο 15% και για εισοδήµατα πάνω από 12.000 σε 35% από 33%. Το συγκεκριµένο µέτρο που αφορά και όσους νοικιάζουν αγροτική γη είναι μια από τις «καβάτζες» του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή στα εναλλακτικά μέτρα που θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα.
-Αυστηρότερος ορισμός της έννοιας του επαγγελματία αγρότη. Προκειμένου λιγότεροι να κάνουν χρήση των φοροαπαλλαγών μέχρι αυτές να καταργηθούν εντελώς.

-Περιορίζονται οι δικαιούχοι επιδότησης για πετρέλαιο θέρµανσης το 2016 καθώς µειώνεται στο µισό το σχετικό κονδύλι.

Τρεις φορές πάνω οι εισφορές ΟΓΑ
-Εισφορές ΟΓΑ: To μέτρο αυτό πρικύπτει από την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις χρηµατοδοτήσεις των ταµείων από το κράτος και εναρµόνιση της κρατικής χρηµατοδότησης µε αυτή προς το ΙΚΑ, από την 1η Ιουλίου 2015 και µετά. Ενδεικτικά το μηνιαίο κόστος σήμερα για τους αγρότες από τις εισφορές στον ΟΓΑ κυμαίνεται στα 60 ευρώ, όμως αν ισχύσει η ευθυγράμμιση αυτή θα εκτοξευθεί κοντά στα 200 ευρώ.Oι πρώτες πληροφορίες λένε ότι η διάταξη αυτή πάντως θα υλοποιηθεί σταδιακά.
-Κατάργηση του ΕΚΑΣ µέχρι τον ∆εκέµβριο του 2019. Η αρχή θα γίνει από τον Μάρτιο του 2016, µε το πιο προνοµιούχο 20% των δικαιούχων. Παράλληλα, προβλέπεται καλύτερη στόχευση στις συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων που δίνει ο ΟΓΑ.
Ακριβότερο το ρεύµα
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας, να  καθιερώσει κοστοβαρή τιµολόγια της ∆ΕΗ για κάθε κατηγορία καταναλωτή και να βάλει τέλος στις λεγόμενες «σταυροειδείς επιδοτήσεις».
Αυτό σηµαίνει ότι τα τιμολόγια θα διαμορφώνονται με οδηγό το πραγματικό τους κόστος,  αναφορά που αφήνει παράθυρο για αυξήσεις στο ρεύµα στους αγρότες. Υπενθυµίζεται ότι τα αγροτικά τιµολόγια επιδοτούνται από υψηλότερες τιµές σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών.

Πίσω στο χύμα με το ΦΠΑ 23% στα τυποποιημένα
Ναρκοθέτηση της προσπάθειας της ελληνικής γεωργίας να μεταβεί σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής με επώνυμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας αποτελεί και η αύξηση του ΦΠΑ στα συσκευασμένα/τυποποιημένα προϊόντα στο 23% όταν για τα «χύμα» παραμένει στο 13%.
Πιο συγκεκριμένα, στο «μέτωπο» του ΦΠΑ προωθείται:
-Ένας µεσαίος συντελεστής 13% στον οποίο εντάσσονται τα φρέσκα/νωπά και τα βασικά τρόφιµα (π.χ. ψωµί). Στον ίδιο συντελεστή εντάσσονται η ενέργεια (αλλά και τα ξενοδοχεία για τα οποία απετράπη τελικά η «µετακόµιση» στο 23% και, µάλιστα, εν µέσω της τουριστικής περιόδου.
-Ένας υψηλός, ενιαίος συντελεστής 23% µε τον οποίο θα επιβαρύνονται όλα τα υπόλοιπα τρόφιµα, δηλαδή τα συσκευασµένα, τα µεταποιηµένα και τα κονσερβοποιηµένα. Π.χ. µακαρόνια, ρύζι, όσπρια πωλούµενα σε συσκευασίες, κονσέρβες, κατεψυγµένα λαχανικά, συσκευασµένο ψωµί, τοµατοπελτές, σάλτσες σε κονσέρβες και βάζα, µαρµελάδες, γλυκά, παγωτά κ.α. Σηµειωτέον ότι όλα αυτά τα προϊόντα σήµερα εντάσσονται στο συντελεστή 13%.
-Τα αγροτικά εφόδια φαίνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες, πληροφορίες να γλυτώνουν από τη μετάταξη στο 23% και να παραμένουν στο ΦΠΑ 13%.

πηγη:www.agronews.gr