Σοβαρά εμπόδια και στην τροφοδοσία των αγροτών με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρειάζονται

 15/7/2015

Σοβαρά εμπόδια και στην τροφοδοσία των αγροτών με τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρειάζονται «Θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά. Τα προβλήματα στο εμπόριο φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι πολλά και πρέπει να αντιμετωπιστούν», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Διοκαράντος, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και προσθέτει:
«Βρισκόμαστε στη μέση της καλλιεργητικής περιόδου και έχουμε μια χρονιά που τα εντομολογικά προβλήματα είναι σε έξαρση λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που είχαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ήδη υπήρχε ένα πρόβλημα στα μυκητοκτόνα που τώρα αυξάνεται. Τα αποθέματα φυτοπροστατευτικών που υπάρχουν αυτή την στιγμή δεν μπορούν να καλύψουν την άμεση ζήτηση. Από την άλλη οι περιορισμοί της διακίνησης κεφαλαίων (capital controls) δυσκολεύουν τη διακίνηση στην αγορά των ήδη περιορισμένων αποθεμάτων».
Όσον αφορά τα προβλήματα στις εισαγωγές, ο κ. Διοκαράντος αναφέρει ότι «η αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών λειτουργεί αλλά η γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθείται θα την χαρακτήριζα «βασανιστική». Το πρόβλημα από την προσωπική μου εμπειρία εκτιμώ ότι οφείλεται περισσότερο στις τράπεζες παρά στην Επιτροπή. Όπως γνωρίζετε η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να καταθέσει το αίτημά της στην τράπεζα που συνεργάζεται και στη συνέχεια εκείνη την μεταβιβάζει στην αρμόδια Επιτροπή, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της εισαγωγής. Χρειάστηκαν επτά ημέρες για να καταφέρουμε να πάρουμε αυτή την έγκριση. Τον χρόνο που χρειάζεται για να μεταφερθούν τα χρήματα στο λογαριασμό του προμηθευτή ακόμη δεν τον γνωρίζω.

Όλοι οι προμηθευτές μας από το εξωτερικό ζητάνε να πληρωθούν προκαταβολικά, ακολουθώντας τους διεθνείς πιστωτικούς κανονισμούς. Το Υπουργείο έκανε μια «παραίνεση» για τις πολυεθνικές ότι οφείλουν να στέλνουν με πίστωση το προϊόν στις θυγατρικές τους. Προσπαθούμε από την πλευρά μας να εξηγήσουμε στο Υπουργείο ότι πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστές νομικές υποστάσεις και η κάθε εταιρεία τιμολογεί ακολουθώντας τους διεθνείς κανονισμούς λόγω της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας».

Όσον αφορά τα προβλήματα στο εμπόριο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ αναφέρει ότι «υπάρχει μια κατηγορία καταστημάτων εμπορίας αγροτικών εφοδίων που δεν έχει ρευστότητα, οπότε δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές, αφού οι περισσότερες πλέον εταιρείες πληρώνονται μετρητοίς. Μια άλλη κατηγορία είναι τα καταστήματα που έχουν ρευστότητα αλλά δεν έχουν web banking οπότε και αυτοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αγορές. Τρίτη κατηγορία είναι αυτοί που μπορεί να έχουν web banking αλλά επειδή ο λογαριασμός τους δεν μπορεί να ανατροφοδοτηθεί (επειδή δεν μπορούν να πάνε στις τράπεζες να καταθέσουν χρήματα) οπότε μετά τις πρώτες παραγγελίες αδυνατούν να προχωρήσουν σε νέες αγορές. Τέλος επειδή σε πολλές περιπτώσεις η προμηθεύτρια εταιρεία και το κατάστημα δεν έχουν λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα, ο πελάτης βάζει τα λεφτά στην δική του τράπεζα με εντολή να μεταφερθούν στον λογαριασμό του προμηθευτή του. Όμως επειδή υπάρχουν capital controls η κάθε τράπεζα βάζει ένα όριο στη μεταφορά χρημάτων. Αυτό σημαίνει ότι τα λεφτά φεύγουν από τον λογαριασμό του πελάτη αλλά δεν φτάνουν όλα στον λογαριασμό της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η συναλλαγή».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου να κρίνει τις εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταθάκη ότι «η διάρκεια των capital controls πιθανόν να διαρκέσει δύο μήνες», ο κ. Διοκαράντος δήλωσε ότι «εκτιμώ με την τρέχουσα κατάσταση το δίμηνο φαίνεται σαν «προεκλογική υπόσχεση». Χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταργηθούν και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Όταν ανοίξουν οι τράπεζες θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις για να διευκολυνθούν οι εισαγωγές των γεωργικών εφοδίων, αφού ο πρωτογενής αγροτικός τομέας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να απαγορεύεται να «φεύγουν» τα κεφάλαια στο εξωτερικό αλλά όταν υπάρχει μια εισαγωγή θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα».
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΥΦ κ. Βάσος Ευθυμιάδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ουσιαστικά οι εισαγωγές είναι «κλειδωμένες» οι εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς με το απόθεμά τους. Πουλάμε σε επιλεγμένους πελάτες προϊόντα που χρησιμοποιούνται αυτή την εποχή. Αποφεύγουμε κινήσεις που οδηγούν σε αποθεματοποίηση των προϊόντων, λόγω του φόβου ότι θα υπάρξει «κούρεμα» στις καταθέσεις των τραπεζών».

Στα προβλήματα που υπάρχουν στην εμπορία φυτοπροστατευτικών αναφέρεται και ο κ. Ιωάννης Τοράκης, ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης αγροτικών εφοδίων στα Χανιά. «Οι συναλλαγές με τους παραγωγούς γίνονται είτε με μετρητά είτε με κάρτα. Αν και είχα μηχανή για κάρτες μέχρι το κλείσιμο των τραπεζών δεν το χρησιμοποιούσα. Αυτό το διάστημα δεν υπάρχει μείωση της ζήτησης αλλά είναι δύσκολο να προβλέψω τι θα συμβεί στο μέλλον. Πρόβλημα υπάρχει με τους προμηθευτές μας. Οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπεζών και θέλουν προκαταβολικά τα χρήματά τους», τονίζει.

πηγη:www.agrotypos.gr