Σύσκεψη για το κόστος των αγροτικών εφοδίων

21.07.2015 

Σύσκεψη για το κόστος των αγροτικών εφοδίων
Σύσκεψη εργασίας με τους βασικούς θεσμικούς φορείς του κλάδου των εισροών του πρωτογενούς τομέα (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές) πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Παναγιώτη Σγουρίδη και των Γενικών Γραμματέων Δημήτρη Γελαλή και Χαράλαμπου Κασίμη.
Στη σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν οι φορείς: ΣΕΣΣΠ, ΕΕΠΕΣ, ΣΠΕΛ, ΕΣΥΦ και ΣΕΒΙΖ.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η βέλτιστη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

Συμφωνήθηκε να εξεταστεί από κοινού ολόκληρη η αλυσίδα διακίνησης και να εντοπιστούν τα σημεία στα οποία μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις μείωσης του κόστους παραγωγής.

Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκφράστηκε η βούληση για συστηματικούς ελέγχους στον τομέα των εφοδίων ώστε να αντιμετωπιστούν παράνομες ελληνοποιήσεις και φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, το υπουργείο, μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα συμβάλλει:
1.         στην αύξηση των δαπανών έρευνας και καινοτομίας έτσι ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών και ασφαλέστερων εφοδίων.
2.         στην αύξηση των δαπανών ενημέρωσης και εκπαίδευσης σχετικά με θέματα εισροών (άμεσα ξεκινά πρόγραμμα προβολής για τον πιστοποιημένο σπόρο)
3.         ένταξη ειδικής κατηγορίας εισροών σε περιβαλλοντικά και άλλα μέτρα. (confusio, συνδεδεμένη σε νέες κατηγορίες σπόρου σποράς)
 
Επιπλέον εξετάζεται η ενεργοποίηση της κάρτας του αγρότη με στόχο την αύξηση της ρευστότητας και την εξόφληση των εισροών σε 60 ημέρες.

πηγη:www.paseges.gr