Μεγαλύτερη ζήτηση για λιπάσματα από φθινόπωρο

29/07/2015

Γιαννακοπούλου Φανή
Ανάκαµψη στη διεθνή ζήτηση λιπασµάτων το δεύτερο µισό του 2015, καθώς παίρνει τα πάνω της η αγροτική παραγωγή Β. Αµερικής και Βραζιλίας, προβλέπει η καναδική εταιρία λιπασµάτων PotashCorp. Επιπλέον, η PotashCorp εκτιµά ότι η αύξηση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων διεθνώς θα κινηθεί µε πιο αργούς ρυθµούς µιας και οι αγορές αγροτικών εµπορευµάτων κινούνται σε χαµηλά επίπεδα.

Οπότε οι παραγωγοί καλούνται να παραδώσουν περισσότερα προϊόντα µε λιγότερα στρέµµατα και εκτιµά η PotashCorp ότι θα χρησιµοποιήσουν περισσότερα λιπάσµατα.

«Προς το τέλος του τρίτου τριµήνου, περιµένουµε αύξηση εισαγωγών λιπασµάτων από Βραζιλία και Βόρεια Αµερική», αναφέρουν αναλυτές της καναδικής εταιρίας λιπασµάτων.

Συγκεκριµένα, η ζήτηση για ουρία από τη Βραζιλία θα πλησιάσει τα επίπεδα ρεκόρ της ίδιας περιόδου της περασµένης χρονιάς, δηλαδή τους 4 εκατ. τόνους. Επίσης θα αυξηθεί και η βραζιλιάνικη ζήτηση για φωσφορικά λιπάσµατα. Όσον αφορά τη Βόρεια Αµερική η ζήτηση το δεύτερο µισό του 2015 αν και αυξηµένη δεν θα φτάσει το περσινό ρεκόρ των 63 εκατ. τόνων.

Τέλος, η PotashCorp προβλέπι ότι θα υπάρχει αυξηµένη ζήτηση για λιπάσµατα και από την Κίνα, καθώς «τα καλύτερα αγροτικά εισοδήµατα και οι αυξηµένες ανάγκες θα έχουν θετικό αντίχτυπο στα αγροτικά εφόδια».

πηγη:www.agronews.gr