Από φθινόπωρο οι αλλαγές στη φορολογία αγροτών

 21/07/2015 


Όπως είχε προΪδεάσει το Agronews, το σενάριο της αναβολής κέρδιζε συνεχώς έδαφος τις τελευταίες ώρες.(upd)Για μετά το καλοκαίρι μετατίθεται η κατάθεση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη.

Όπως είχε προΪδεάσει το Agronews, το σενάριο της αναβολής κέρδιζε συνεχώς έδαφος τις τελευταίες ώρες.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η κα Γεροβασίλη αναφέρει ότι τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τους αγρότες δε θα ψηφιστούν στις αρχές Αυγούστου (όπως π.χ. μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου) καθώς δε συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας για το νέο δάνειο από τον ESM.
Aναλυτικά η δήλωση της κυβερνητικούς εκπροσώπου:
«Σύμφωνα με την Απόφαση της Συνόδου των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της 12ης.7.2015 και η οποία κυρώθηκε στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Ν.4334 ΦΕΚ 80), τα προαπαιτούμενα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα μας προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι:
Α) Oι αλλαγές στον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, η διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Mε εξαίρεση το συνταξιοδοτικό, η ψήφιση του οποίου, κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς μετατέθηκε για αργότερα, τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 15 Ιουλίου.
Β) Η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η μεταφορά της οδηγίας για τη στήριξη και την εξυγίανση των Τραπεζών. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή στις 22 Ιουλίου.
Αμέσως μετά την ψήφιση των παραπάνω προαπαιτουμένων, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, με καταληκτική ημερομηνία την 20ή Αυγούστου.
Η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι κανένα από τα παραπάνω προαπαιτούμενα δεν αφορά την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες. Συνεπώς η παραφιλολογία των τελευταίων ημερών για υποτιθέμενη ψήφιση τέτοιων μέτρων στις αρχές Αυγούστου είναι εντελώς ανυπόστατη».

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε: Χωρίς τις διατάξεις για τη φορολόγηση των αγροτών, όπως είχε προαναγγελθεί, κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιουλίου  στη Βουλή το δεύτερο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη νέα δανειοδότηση της Ελλάδας.
Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αναμένεται να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.
Πρόκειται για εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει το Agronews με ρεπορτάζ του στο οποίο κατέγραφε τις αντιδράσεις που προκαλούσε εσωτερικό τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης το βαρύ «πακέτο»,  με τους βουλευτές της επαρχίας να αναλαμβάνουν τα τελευταία 24ωρα ρόλο «συνηγόρου των αγροτών» καθώς γίνονται αποδέκτες της οργής του κόσμου.
Μάλιστα, όπως έγραφε το Agronews, από την πλευρά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είχε πέσει η ιδέα για μετάθεση υποβολής των αγροτικών μέτρων ώστε να υπάρξει συνολικότερη επεξεργασία του θέματος. Άποψη που συμμερίζονταν και κυβερνητικά στελέχη, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλη Αποστόλου.
Σημειωτέον ότι στο νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα δε θα συμπεριλαμβάνονται ούτε οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Αποστόλου: "Από 1η Ιανουαρίου 2016 οι αλλαγές"
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Αποστόλου, από 1ης Ιανουαρίου 2016 θα ξεκινήσει η εξομοίωση της φορολογικής αντιμετώπισης του αγρότη με τους ελεύθερους επαγγελματίες με σκοπό να ολοκληρωθεί σταδιακά το 2017, χρονιά από την οποία θα είναι αντιληπτές οι επιπτώσεις και για τους ίδιους τους παραγωγούς.
Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τρίτης 21 Ιουνίου ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης παραδέχτηκε ότι οι επιπτώσεις στο κομμάτι της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος είναι πάρα πολύ οδυνηρές αλλά σημείωσε ότι η συμφωνία άφηνε ανοιχτό το θέμα του προσδιορισμού του αγρότη, της ειδικές δηλαδή μεταχείρισης του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Επέμεινε ότι ότι η φορολόγηση των αγροτών δεν ήταν στα προαπαιτούμενα της 22ας Ιουλίου και πως η εφαρμογή της εξομοίωσης της φορολογικής αντιμετώπισης του αγρότη με τους επαγγελματίες ξεκινά από 1/1/2016 με σταδιακή ολοκλήρωση το 2017 όταν και όπως είπε θα ξεκινήσουν οι αγρότες να αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις.
Από τη στιγμή που η διάταξη ξεκινάει από το 2016 να εφαρμόζεται ανέφερε ότι θα πρέπει να ψηφιστούν νωρίτερα αλλά το εάν θα γίνει αυτό τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα αυτό είναι θέμα -είπε- που εξαρτάται από τις συζητήσεις ενόψει της πρώτης αξιολόγησης
Η ανακοίνωση του Μαξίμου
Όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό μέγαρο, την Τετάρτη η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Βουλή αφορά:
- Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.
- Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.
- Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καθώς και οι τυχόν ρυθμίσεις για την φορολόγηση των αγροτών.


ΠΑΣΕΓΕΣ: Πάνω από 2,3 δισ. ευρώ το κόστος
Σε περισσότερα από 2,3 δισ. ευρώ υπολογίζει τις επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο από το συνολικό «πακέτο» για τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών αλλαγών, η ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές και αφορούν τους Έλληνες αγρότες είναι πολύ σκληρά και δυσβάσταχτες θα είναι οι συνέπειές τους όπως ήδη έχουμε αναφέρει με προηγούμενες δηλώσεις μας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτος Καραμίχας.
Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στους υπουργούς Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, και ΥΠΑΠΕΝ, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΑΠΕΝ, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, και περιγράφοντας πιο συγκεκριμένα τις επιπτώσεις στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει τα εξής:
1.         Ο αγροτικός τομέας με την υιοθέτηση των μέτρων οδηγείται σε εξαθλίωση με πολλαπλές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας μας.
2.         Το αγροτικό εισόδημα που θα διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή των μέτρων θα είναι ισχνό έως μηδενικό για τους 629.660 Έλληνες αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
3.         Θα μειωθεί σημαντικά ο όγκος της γεωργικής παραγωγής.
4.         Θα ενταθεί η παραοικονομία και η λαθραία διακίνηση αγροτικών προϊόντων.
5.         Θα μειωθούν οι εξαγωγές και στο εσωτερικό θα οδηγηθούμε σε αύξηση τιμών γεωργικών προϊόντων.
6.         Μεγάλο μέρος των Ελλήνων αγροτών θα παραμείνει ανασφάλιστο λόγω αδυναμίας ασφάλισης.
7.         Θα χαθούν θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί η ανεργία.
8.         Ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός στην περιφερειακή Ελλάδα και στην ύπαιθρο θα διαρραγεί, διότι ελάχιστοι απ΄ τους αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα και το κίνητρο να συνεχίσουν να καλλιεργούν και ελάχιστοι εκ των κτηνοτρόφων θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εκτρέφουν τα ζώα τους.
Συνεχίζοντας ο κ. Καραμίχας τονίζει πως πολύ προσεκτικά, τα μέτρα που αφορούν τους αγρότες πρέπει να επανεξετασθούν με μεγάλη σχολαστικότητα, γιατί τα μέτρα αυτά θα σκοτώσουν τη «γαλακτοφόρο αγελάδα», όπως αποκαλείται και είναι η αγροτική μας οικονομία. Στον αντίποδα επιβάλλεται να διαμορφωθεί σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την Ελληνική γεωργία, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες των μέτρων και να μπορέσει να μείνει όρθια στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται συμβάλλοντας έτσι θετικά στο να βγει η χώρα μας από την κρίση.



Νωρίτερα τo Agronews έγραφε:
  Στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων έχει περάσει τα τελευταία 24ωρα το αγροτικό ζήτημα, με τους βουλευτές της επαρχίας να αναλαμβάνουν ρόλο «συνηγόρου των αγροτών», καθώς γίνονται καθημερινά αποδέκτες της οργής του κόσμου για το βαρύ φορολογικό πακέτο που έφερε η συμφωνία με τους πιστωτές.
Ισχυρές αντιδράσεις καταγράφονται αυτή τη φορά κυρίως από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επωμισθούν μια δέσμη μέτρων που θα τους αποκόψει από την εκλογική τους βάση, την ώρα που για ορισμένα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει η πολυτέλεια της «διαφορετικής επιλογής».
Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ευρύτερης πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το αγροτικό ζήτημα, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι από την πλευρά των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας έχει πέσει η ιδέα ακόμα και της μετάθεσης της υποβολής του «αγροτικού πακέτου» για ψήφιση από τη Βουλή, έτσι ώστε να υπάρξει συνολικότερη επεξεργασία του θέματος.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην προγραμματισμένη για σήμερα (Δευτέρα 20 Ιουλίου) σύσκεψη πρώην υπουργών Γεωργίας και στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον κ. Μεϊμαράκη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αποσαφηνισθεί η θέση της Νέας Δημοκρατίας εν όψει της ψηφοφορίας στη Βουλή την Τετάρτη.
Όπως περιγράφεται και στο τελευταίο φύλλο  της Agrenda, στο Μαξίμου αποφάσισαν να εντάξουν το φορολογικό «πακέτο» των αγροτών στη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα που έρχονται  προς ψήφιση αυτή την Τετάρτη 22 Ιουλίου και περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων καθώς και τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.  Ωστόσο, υπό την πίεση του αγροτικού κόσμου αλλά των έντονων αντιδράσεων που ήδη καταγράφονται στην περιφέρεια και αποδέκτες των οποίων έχουν ήδη γίνει πολλοί βουλευτές της επαρχίας, συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση φαίνονται να αναζητούν μέχρι την τελευταία στιγμή τρόπους  να «παγώσουν» ή έστω να μετριάσουν τις  αλλαγές.
Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και σύμφωνα με τις φορολογικές αλλαγές που «πέρασαν» την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε:
-Kατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών μέχρι το 2017. Δηλαδή φορολόγηση των αγροτών με συντελεστή 26% έως 33% (εφόσον τα κέρδη ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ), όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αστικές επιχειρήσεις.  Δεν αποκλείεται το 26% να γίνει 29% εφόσον τελικά αυξηθεί και ο συντελεστής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα με τα νομικά πρόσωπα.
-Αύξηση της προκαταβολής φόρου αγροτών: Σήμερα η προκαταβολή για τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου είναι 27,5%. Με την κατάργηση της ειδικής μεταχείρισης των αγροτών, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να ανέβει καταρχήν στο 75% για την επόμενη χρονιά (όπως ψηφίστηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή) και, από το 2017, στο 100%.
-Κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, δηλαδή κατάργηση των επιστροφών ΕΦΚ πετρελαίου που λαμβάνουν οι αγρότες. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πλήρη κατάργηση της επιστροφής μέχρι το 2017 ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σενάριο που εξετάζουν στην κυβέρνηση κάνει λόγο για μείωση των επιστροφών σε ποσοστό 50% για το 2016 και πλήρη  κατάργησή τους από το 2017.

πηγη:www.agronews.gr