Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γάλλοι αγρότες

29.07.2015 

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γάλλοι αγρότες
Νέα οδοφράγματα, «έλεγχοι» διά της βίας καντινών, σφαγείων, καταστημάτων χονδρικής ή ακόμα και εστιατορίων: οι οργισμένοι αγρότες κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους από χθες, Τρίτη 28 Ιουλίου, σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους και καταδικάζοντας την πολιτική των εισαγωγών.
Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πολλές εκατοντάδες κτηνοτρόφοι και γεωργοί από τη Λορένη έστησαν κοντά στο Μετζ οδοφράγματα σε δύο αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο προκαλώντας μποτιλιάρισμα και παραλύοντας το επαρχιακό δίκτυο.

Ένας επικεφαλής στην περιοχή του πανίσχυρου συνδικάτου των αγροτών FNSEA γνωστοποίησε την πρόθεση των διαδηλωτών να «θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλα τα φορτηγά - ψυγεία και να κατάσχουν το εισαγόμενο κρέας».

Στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, τουλάχιστον 350 γεωργοί από το Ζερ έστησαν οδοφράγματα στα περίχωρα του Μαρκιάκ, όπου ξεκίνησε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ μουσικής τζαζ στην Ευρώπη, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Στην είσοδο του χωριού, οι αγρότες είχαν κρεμάσει στα τρακτέρ τους αφίσες του υπουργού Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ όπου αναγραφόταν η φράση «καταζητούμενος» (Wanted), μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο υπουργός τελικά δεν επισκέφθηκε την περιοχή, όπως είχε ανακοινωθεί, ωστόσο οι διαδηλωτές αναμένουν την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για να εκφράσουν τα παράπονά τους.

Εν αναμονή της επίσκεψης, «έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το σύνολο των εστιατορίων της πόλης» σύμφωνα με τον περιφερειακό εκπρόσωπο της FNSEA Μπερνάρ Μαλαμπιράντ.

«Ανακαλύψαμε κρέας κάθε προέλευσης. Αναρτήσαμε μία αφίσα μπροστά από ορισμένα εστιατόρια που έλεγε "κρέας από το πουθενά" ή "ντόπιο κρέας" στην περίπτωση που ήταν γαλλικής προέλευσης» τόνισε ο ίδιος.
Στα Ατλαντικά Πυρηναία, περίπου 200 κτηνοτρόφοι προέβησαν σε «επιθεωρήσεις» σφαγείων, καταστημάτων χονδρικού εμπορίου και μίας επιχείρησης επεξεργασίας κρέατος.

Στην τελευταία επιχείρηση «εντοπίσαμε πράγματα το λιγότερο σοκαριστικά. Ζώα που είχαν γεννηθεί στην Αυστρία, είχαν εκτραφεί στη Γερμανία και σφαγιαστεί στην Πολωνία. Το 90% των ζώων είχαν περάσει από ξένες χώρες είτε επρόκειτο για χοιρινό, για πρόβειο ή για μοσχαρίσιο» κρέας κατήγγειλε ένας υπεύθυνος του συνδικάτου των Νέων Αγροτών.

Στη Νορμανδία (βορειοδυτικά) «έλεγχοι» διεξήχθησαν σε καντίνες της νομαρχίας και του περιφερειακού συμβουλίου στο Ρουέν. Στη νομαρχία «εντοπίσαμε τερίνα από κουνέλι και μανιτάρια Παρισιού από την Πολωνία, ντομάτες από το Βέλγιο» ανακοίνωσε η FNSEA.

Στο πλαίσιο του εκτάκτου προγράμματος που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η σοσιαλιστική κυβέρνηση, ο Στεφάν Λε Φολ ανακοίνωσε στις 28 Ιουλίου ότι οι νέοι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση μπορούν να ευνοηθούν από μία παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής του χρέους τους, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

πηγη:www.paseges.gr