Ισοδύναμα μέτρα για αγρότες και κτηνοτρόφους ζητά ο ΣΕΚ από τον πρωθυπουργό

21.07.2015

Ισοδύναμα μέτρα για αγρότες και κτηνοτρόφους ζητά ο ΣΕΚ από τον πρωθυπουργό
Υπενθυμίζοντας πως ήδη από τις 6 Ιουλίου ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας είχε ζητήσει την προστασία του πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας, ζητά από τον πρωθυπουργό να μην ψηφιστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και πλήττουν κατάφορα την κτηνοτροφία και την αγροτική οικονομία γενικότερα, καταστρέφοντάς την στην ουσία. Αντιθέτως, τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ώστε τουλάχιστον οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες – κτηνοτρόφοι να μην θιχθούν με αυξημένη φορολόγηση και ασφάλιση.
Αναλυτικότερα, σε σχετική επιστολή του προέδρου του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτη Πεβερέτου, προς τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, αναφέρονται τα εξής:

Κύριο  Αλέξη Τσίπρα                                                                         Αθήνα, 20.7.2015
Πρωθυπουργό                                                                                     Αρ.Πρωτ.: 149
Μέγαρο Μαξίμου- Αθήνα

Κύριε  Πρωθυπουργέ,


Πριν τη συμφωνία με τους «θεσμούς» με την αριθμ. πρωτ. 148/ 6.7.2015 επιστολή μας σας ζητούσαμε να προστατέψετε τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας.
Ζητάμε να μην ψηφίσετε μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και πλήττουν κατάφορα την κτηνοτροφία και την αγροτική οικονομία γενικότερα και στην ουσία την καταστρέφουν.

Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ώστε τουλάχιστον οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - κτηνοτρόφοι:

  • να μην επιβαρυνθούν με τον αυξημένο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 26-29% .
  • να επανεξεταστεί η πιθανή προσαρμογή των εισφορών του ΟΓΑ για μετά το 2017.

Η τυχόν φορολόγηση με τον αυξημένο συντελεστή σε συνδυασμό με την αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100% και χωρίς να συνυπολογίσουμε τις άλλες επιβαρύνσεις όπως την αύξηση του ΦΠΑ για τις περισσότερες κατηγορίες των εισροών στο 23%, θα οδηγήσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους στην έξοδο από το  επάγγελμα αφού δεν θα συμφέρει πλέον να παράγουν, με ολέθριες συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο, την εθνική οικονομία, τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας και το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο.

Σημειώνεται ότι:
  • Κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν συμβάλλει με πάνω από 1,5 δις ευρώ (αύξηση της φορολόγησής τους πάνω από 200 %, τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής κ.α.).
 
  • Ο συντελεστής φορολόγησης για τη ζωική παραγωγή ήταν στο 5% - 8% πριν από δύο χρόνια περίπου, διπλασιάστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και πήγε στο 13% και τώρα επιχειρείται και πάλι ο διπλασιασμός του με καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Με τα νέα μέτρα θα πέσουν στο κεφάλι των αγροτών και κτηνοτρόφων επιπλέον 2 δις ευρώ περίπου.

Η κτηνοτροφία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση, αφού δέχτηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Αν εφαρμοστούν και τα μέτρα αυτά δεν θα υπάρχουν πλέον κτηνοτρόφοι  για να φορολογηθούν.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί σας για τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας μας, ώστε να χαραχθεί η πορεία για την ανάπτυξή της, που μπορεί να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην έξοδο της χώρας από την κρίση.


Με τιμή
 
Ο Πρόεδρος  του ΔΣ  του ΣΕΚ
 
 
 
Παναγιώτης Πεβερέτος

πηγη:www.paseges.gr