Σε επιφυλακή για το Diabrotica στον αραβόσιτο

 29/07/2015

Να μην εφησυχάζουν και να παρατηρούν τις καλλιέργειές τους για ύποπτα συμπτώματα από το έντομο Diabrotica, συνιστά στους παραγωγούς αραβόσιτου, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας.


Οι ειδικοί του Κέντρου , ύστερα από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες,  διαπιστώνουν ότι οι προσβολές από το έντομο επεκτείνονται στους Ν. Σερρών-Δράμας-Καβάλας και Ξάνθης.

Ωστόσο δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους γεωπόνους, οι πληθυσμοί να αυξηθούν σημαντικά και να προκαλέσουν προβλήματα στην καλλιέργεια.

Επίσης κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο και μετά από επιτόπιες παρατηρήσεις, κυρίως στο ν. Σερρών, διαπιστώνεται ότι στις περιπτώσεις όπου εφαρμόστηκε το πρόγραμμα της αμειψισποράς κατά τα προηγούμενα έτη, παρατηρούνται μειωμένοι πληθυσμοί του εντόμου.

Στις περιοχές όμως που ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά ως μονοκαλλιέργεια, ο αριθμός των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες είναι αυξημένος.

Για την αποτελεσματική προστασία της καλλιέργειας του καλαμποκιού οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθούν τις εξής καλλιεργητικές πρακτικές:
•Αμειψισπορά του αραβόσιτου με άλλη καλλιέργεια είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης με ποσοστό επιτυχίας 95-99%
•Μετατόπιση της ημερομηνίας σποράς της καλλιέργειας , πρώιμη ή όψιμη σπορά ( με υβρίδιο ανάλογου βιολογικού κύκλου) , καθιστά τα φυτά ανθεκτικά ή αποφεύγεται το κρίσιμο στάδιο της εκκόλαψης των αυγών.
•Καθαρισμός των γεωργικών μηχανημάτων και αφαίρεση των αυτοφυών φυτών αραβοσίτου.
•Τα γεωργικά μηχανήματα να καθαρίζονται από υπολείμματα εδάφους , όταν μετακινούνται σε μη μολυσμένα χωράφια.

Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση
 
πηγη:www.agronews.gr