ΦΠΑ στο 13% για το βόειο και κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου ζητούν οι δανειστές

10.08.2015 

ΦΠΑ στο 13% για το βόειο και κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου ζητούν οι δανειστές
Η επαναφορά του μοσχαρίσιου κρέατος στο 13%, από το 23% που μετατάχθηκε στα μέσα Ιουλίου, καθώς και η εξάλειψη – σε δύο φάσεις - της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης, αναμένεται να περιληφθούν σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο πακέτο με τα «προαπαιτούμενα» που θα συνοδέψουν το μνημόνιο, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και Οικονομίας Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών, που διήρκεσαν όλο το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.
Αναλυτικότερα, νέο ραντεβού για τις 10.00 πμ για σήμερα Δευτέρα 10 Αυγούστου, έδωσαν η κυβέρνηση και οι δανειστές, σε επίπεδο κλιμακίων αλλά και επικεφαλής, με στόχο τη συμφωνία, αλλά και με πολλά πεδία ακόμη ανοικτά.
 
"Σήμερα θα τελειώσει" εκτίμησε στέλεχος που μετέχει στην διαπραγμάτευση μετά τον 12ωρο υπέρ-μαραθώνιο που ολοκληρώθηκε στις 3.30 το πρωί της Δευτέρας.
 
Κυβερνητική πηγή εξήγησε ότι πλέον οι δύο πλευρές συζητούν επί του τελικού κειμένου που ολοκλήρωσαν το βράδυ της Κυριακής σε ενιαία μορφή.
 
Διαπραγματεύονται "γραμμή προς γραμμή, λέξη προς λέξη", ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
 
Εξήγησαν ότι παράλληλα με το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα, οριστικοποιείται η δανειακή σύμβαση από τον ESM ύφους 50- 52 δις ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφθούν από το ΔΝΤ, από ιδιωτικοποιήσεις και από τις αγορές.
 
Ο χθεσινός γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη και των Θεσμών ξεκίνησε στις 3.30 το μεσημέρι της Κυριακής και ολοκληρώθηκε στις 3.30 το πρωί.
 
Εξαρχής ήταν δεδομένο μεταξύ των διαπραγματευτών ότι o χθεσινός "γύρος" δεν θα καταλήξει στην συμφωνία, όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη. Είχε ως στόχο να κλείσει όσο το δυνατό πιο πολλά μέτωπα και να αυξήσει έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας σήμερα, καθώς πλέον ο χρόνος τελειώνει.
 
Στόχος είναι το αργότερο έως τα ξημερώματα της Τρίτης να υπάρξει "λευκός καπνός". Ο μεγάλος εχθρός είναι ο χρόνος, καθώς πρέπει η κοινοβουλευτική διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 14 Αυγούστου επί του νέου μνημονίου και του πακέτου των προαπαιτούμενων, που από ελληνικής πλευράς επιθυμητό είναι να έρθουν στη Βουλή σε ξεχωριστά άρθρα ενός νομοσχεδίου.
 
Ο χρόνος λήγει στις 20 Αυγούστου, όταν πρέπει να πληρωθεί η ΕΚΤ. Για να φτάσουν τα λεφτά στην Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία κύρωσης του μνημονίου από άλλα κράτη-μέλη στις 14 Αυγούστου.
 
Έτσι, διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την ελληνική Βουλή: πρέπει έως την Παρασκευή να έχει εγκριθεί το πακέτο, αλλά και τα προαπαιτούμενα ώστε την ίδια ημέρα το Eurogroup και ο ESM να δώσουν το "ΟΚ" προς τα ξένα κοινοβούλια.
 
Τα μέτωπα των διαπραγματεύσεων
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης όπως διαμορφώθηκαν την Κυριακή είναι:
 
-Τα κόκκινα δάνεια. Η Αθήνα επιμένει στον νέο φορέα διαχείρισης και διαφωνεί με το πωλητήριο δανείων από τράπεζες.
 
-Αγρότες. Η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τώρα μόνο την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ η οποία θέλει να γίνει σε δύο δόσεις.
 
-Έκτακτη εισφορά. Η ελληνική πλευρά επιμένει για την επιβολή συντελεστή 8% στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, για να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ.
 
-Ενέργεια. Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.
-ΦΠΑ. Έγινε αποδεκτή η μετάταξη του μοσχαρίσιου κρέατος σε συντελεστή ΦΠΑ 13%. Αντιθέτως αυτό δεν έγινε εφικτό για τα την ιδιωτική εκπαίδευση που παραμένει στο 23%.
 
-Εργασιακό. Οι θεσμοί ζητούν να περιοριστεί η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις από τους 6 μήνες σήμερα, στους 3 μήνες.
 
-Πρόωρες συντάξεις. Ενώ το Σάββατο φαινόταν να έχει τεθεί εκτός των προαπαιτούμενων, την Κυριακή επανήλθε από τους δανειστές με απαίτηση να ενταχθεί στα προαπαιτούμενα.
 
Αγορές. Ισχυρές πιέσεις εκφράζονται για τα κλειστά επαγγέλματα και τις αγορές που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα με ρητή αναφορά στο πακέτο των προαπαιτούμενων.
 
Αλλαγές στις 100 δόσεις
 
Οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν σε σειρά αλλαγών στην ρύθμιση των 100 δόσεων. Μεταξύ των πεδίων αλλαγών περιλαμβάνεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
-Αύξηση επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέος πάνω από 5.000 ευρώ.
-Σε αρχική οφειλή κάτω από 5.000 ευρώ εισάγονται κριτήρια για να διατηρηθεί το επιτόκιο στο 0% όπως σήμερα, διαφορετικά επιβάλλεται επιτόκιο 5%. Στα κριτήρια περιλαμβάνονται ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, το χρέος όταν ξεκινούσε η υπαγωγή στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματός του και να έχει ακίνητη περιουσία έως 150.000 ευρώ.
-Προβλέπεται μείωση του αριθμού των δόσεων για πάνω από ένα εισοδηματικό όριο
-Επιχειρείται να εισαχθεί ρήτρα "αποβολής" από τις 100 δόσεις για ασυνεπείς  οφειλέτες με την ελληνική πλευρά  να θέτει  θέμα συνταγματικότητας.
 
Τα λοιπά μέτωπα
Η ανταλλαγή κειμένων μεταξύ των δύο πλευρών, ολοκληρώθηκε το Σάββατο. Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι  πρέπει να δοθεί σημασία στα "ψιλά γράμματα" των κειμένων. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Στα μέτωπα περιλαμβάνονται οι φόροι υπέρ τρίτων (εντάσσονται στην λίστα ΟΟΣΑ), η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μεγάλος άγνωστος "Χ" είναι και οι ετήσιοι δημοσιονομικοί στόχοι.
 
Η χρηματοδότηση
 
Το ουσιαστικό αντάλλαγμα της συνολικής συμφωνίας θα είναι η πρώτη δόση των 24 δις ευρώ. Ο λόγος για τα 10 δις ευρώ που έχουν άμεση ανάγκη η τράπεζες για να προχωρήσει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής τους εντός του 2015, η κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμών οφειλών του κράτους προς την αγορά (επισήμως 4 δις ευρώ) αλλά και η πληρωμή των υποχρεώσεων προς ΕΚΤ και ΔΝΤ (5 δις ευρώ περίπου το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου).

πηγη:www.paseges.gr