Σε δύο δόσεις το φετινό και μετά… τέλος για το αγροτικό πετρέλαιο

 10/08/2015

Η φετινή χρονιά θα είναι και η τελευταία, όπως όλα δείχνουν, που θα γίνει υπολογισμός επιστροφής για το αγροτικό πετρέλαιο.


Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έρχονται από το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου μνημονίου πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση της σχετικής επιδότησης, πληρώνοντας μεν κανονικά το ποσό που δικαιούνται οι παραγωγοί για το 2014, «σπάζοντας» όμως στα δύο εκείνο που αντιστοιχεί στο 2015.   Πιο συγκεκριμένα:
-H επιστροφή  του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 108 εκατ. ευρώ για το 2014 την οποία οι αγρότες δεν έχουν ακόμα λάβει θα δοθεί -εκτός απροόπτου- κανονικά φέτος. Σημειωτέον εδώ ότι το παραπάνω ποσό είναι ήδη μειωμένο κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια με βάση το προηγούμενο μνημόνιο.
-Η επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2015, δηλαδή ένα ποσό αντίστοιχο με τα 108 εκατ. ευρώ του ’14, σχεδιάζεται να δοθεί σε δύο δόσεις. Δηλαδή το 50% (κάπου 54 εκατ. ευρώ) το 2016 και άλλα τόσα το 2017. 


Επιστρέφει στο 13% το μοσχαρίσιο κρέας
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους δανειστές –σ.σ. οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης συναντώνται από το πρωί της Δευτέρας 10 Αυγούστου εκ νέου- με τους δανειστές φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για την επαναφορά του μοσχαρίσιο κρέατος σε συντελεστή ΦΠΑ 13% από 23% που είχε συμφωνηθεί αρχικά.
Ωστόσο οι θεσμοί εξακολουθούν να επιμένουν στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια ο ΦΠΑ να παραμείνει στο 23%.
Στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα:
-Έκτακτη εισφορά.:Η ελληνική πλευρά  επιμένει  για την επιβολή συντελεστή 8%   στα εισοδήματα  άνω των 500.000 ευρώ, για να μην επιβαρυνθούν υπερβολικά τα εισοδήματα μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ.

-Ενέργεια:  Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

-Εργασιακό: Οι θεσμοί ζητούν να περιοριστεί η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις από τους 6 μήνες σήμερα, στους 3 μήνες.

-Πρόωρες συντάξεις: Ενώ το Σάββατο φαινόταν να  έχει τεθεί εκτός των προαπαιτούμενων, την Κυριακή επανήλθε από τους δανειστές με απαίτηση να ενταχθεί στα προαπαιτούμενα.

-Αγορές: Ισχυρές πιέσεις εκφράζονται για  τα κλειστά επαγγέλματα και οι αγορές που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα με ρητή αναφορά στο πακέτο των προαπαιτούμενων.

πηγη:www.agronews.gr