Τιμά την υπογραφή ο κύριος... ηλίανθος

03/08/2015

Δούσκα Ελένη
Με τα περισσότερα στρέµµατα από τότε που έχει υπάρξει η καλλιέργεια και το βαρίδι της τρέχουσας οικονοµικής ασφυξίας στη χώρα µας, παλεύουν φέτος οι παραγωγοί του ηλίανθου να κρατήσουν στα 35 λεπτά τα ήδη υπογεγραµµένα συµβόλαιά τους.
Κι ενώ η καλλιέργεια εξελίσσεται πολύ καλά, χωρίς να παρουσιάζει εντοµολογικά προβλήµατα, και το ξερό καλοκαίρι που διανύουµε είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη των υβριδίων, οι παραγωγοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το πότε και µε ποια τιµή θα πληρωθούν.
Κόβουν ποσότητες τα διυλιστήρια από μεταποιητές, αγωνιούν οι παραγωγοί για τήρηση των συμβολαίων
Στα συµβόλαια που έχουν υπογραφεί από το χειµώνα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι για τις παραδόσεις αναφορικά µε τις ποσότητες, τις ξένες ύλες και την υγρασία του προϊόντος, σύµφωνα µε τα οποία καθορίζεται και η τιµή παραγωγού, όπως αναφέρει στην Agrenda γνωστής της αγοράς. Σε αυτή τη λογική, µέχρι πέρυσι οι µεταποιητές πλήρωναν «όλα τα κιλά, όλη την τιµή», κάτι που φέτος φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα τηρηθεί, µε αφορµή την έλλειψη ρευστού προς πάσα κατεύθυνση. Αρκετοί είναι οι αγρότες που φοβούνται ότι οι βιοµήχανοι θα είναι φέτος ιδιαίτερα «αυστηροί» σχετικά µε τις ξένες ύλες και την υγρασία του παραδιδόµενου ηλίανθου, µε αποτέλεσµα απώλειες από την τιµή.

Άλλωστε, και οι ίδιοι οι µεταποιητές αφήνουν να εννοηθεί ότι τα 890.000 στρέµµατα που µπήκαν φέτος πανελλαδικά, και είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, δεν ξέρουν αν τα εργοστάσια έχουν τη δυναµικότητα να τα µεταποιήσουν.

Κοινό µέτωπο φαίνεται, όµως, πως έχουν συγκροτήσει και οι µεταποιητές απέναντι στις δύο µεγάλες εταιρείες που παίρνουν το λάδι από αυτούς, κρατώντας «άµυνα» σε κάθε ενδεχόµενο συµπίεσης των τιµών, όπως έχει «ακουστεί» στην αγορά ότι θα γίνει. Σηµειώνεται ότι το 65% της παραγωγής λαδιού το παίρνει η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, µε τιµή στα 1.250 ευρώ το χιλιόλιτρο, σύµφωνα µε όσα ισχύουν µέχρι σήµερα, χωρίς ωστόσο ακόµα να έχει γίνει καµία σχετική πράξη.

Μάλιστα, τις φοβίες τους για επίπεδα τιµών του βιοντίζελ ακόµα και κάτω από τα 1.000 ευρώ το χιλιόλιτρο εξέφρασαν οι µεταποιητές, µέσω της οργάνωσής τους ΣΒΙΒΕ, σε συνάντησή τους µε αγρότες της βόρειας Ελλάδας την περασµένη εβδοµάδα στη ∆ράµα, τονίζοντας ότι πρόκειται για τιµές κάτω του κόστους. Σε κάθε περίπτωση, όπως σηµειώθηκε, οποιαδήποτε αλλαγή – και εν προκειµένω µείωση- στην τιµή, θα µετακυληστεί και στους αγρότες, θέτοντας σε νέα βάση και τις τιµές των συµβολαίων, αφού πρόκειται για κρίκους της ίδιας αλυσίδας.

Τέλος Αυγούστου συγκοµιδή
Από Σέρρες και Ξάνθη, Θεσσαλονίκη και Χρυσούπολη Καβάλας αναµένεται να ξεκινήσει για φέτος περί τα τέλη Αυγούστου η φετινή συγκοµιδή για τον ηλίανθο, µε όλες τις ενδείξεις µέχρι ώρας να κάνουν λόγο για οµαλή πορεία. Σηµειώνεται ότι οι παραγωγοί ξεκινούν τον αλωνισµό όταν η υγρασία των σπόρων είναι στο 8-10%, δεδοµένου ότι µεγαλύτερη υγρασία δυσχεραίνει την αποθήκευση, ενώ σε πολύ χαµηλή υγρασία παρατηρούνται απώλειες σπόρων, κάτι που ενδέχεται να φέρει και απώλειες στην τιµή των συµβολαίων.

Απειλή η οροβάγχη  
∆εν εµφανίζει προβλήµατα από εχθρούς και ασθένειες φέτος ο ηλίανθος, µε εξαίρεση την οροβάγχη που δείχνει να επεκτείνεται στα χωράφια του Έβρου. Σύµφωνα µε αρµόδιο της Syngenta για την καλλιέργεια, πρόκειται για τοπικό πρόβληµα, που τη φετινή σεζόν αφορά το 50-60% των κτηµάτων µε ηλίανθο στον Έβρο, για το οποίο ωστόσο οι παραγωγοί φροντίζουν να προβούν στις απαραίτητες καλλιεργητικές και χηµικές επεµβάσεις προκειµένου να προλάβουν πιθανές ζηµιές.

Οι χαµηλές εισροές θέλγητρο για αγρότες
Αύξηση έως και 20% στις σπορές παρουσιάζει φέτος ο ηλίανθος, ειδικά στην κεντρική Μακεδονία, η οποία αποδίδεται τόσο στην ασφάλεια που προσφέρει η συµβολαιακή γεωργία, όσο και στο χαµηλό κόστος των εισροών της καλλιέργειας – µε το ΦΠΑ στο 23% για τα αγροεφόδια να αποτελεί ακόµα µεγαλύτερο βαρίδι από του χρόνου-  αλλά και σε συνδυασµό µε τις απώλειες που έγραψε τον σιτάρι τον Φεβρουάριο και Μάρτιο. Αναφορικά µε τις εισροές (λιπάσµατα, ποτίσµατα, εργατικά), ενδεικτικό είναι το ότι ενώ πριν λίγα χρόνια η καλλιέργεια του ηλίανθου ήταν στο µεγαλύτερο µέρος της ξηρική, τώρα αυτή καταλαµβάνει ίδιο µερίδιο µε την αντίστοιχη ποτιστική, δεδοµένου ότι χρειάζεται σηµαντικά λιγότερα ποτίσµατα σε σχέση µε το καλαµπόκι και το σιτάρι, τη στιγµή που το κόστος άρδευσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των ανατιµήσεων στο αγροτικό ρεύµα. Ειδικότερα, οι ανάγκες του ηλίανθου σε λιπάσµατα και ποτίσµατα αντιστοιχούν στο 1/3 των αντίστοιχων του καλαµποκιού.
Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς των παραγωγών, τα έξοδα της καλλιέργειας είναι περίπου στα 50 µε 60 ευρώ το στρέµµα και αφορούν σπόρους, λίπασµα, ζιζανιοκτονία, άρδευση και λοιπές καλλιεργητικές εργασίες, ενώ τα έσοδα από ένα χωράφι που αποδίδει περί τα 400 κιλά το στρέµµα ανέρχεται στα 140 ευρώ το στρέµµα. Σηµειώνεται ότι οι στρεµµατικές αποδόσεις σε ξηρικά χωράφια κυµαίνονται στα 100 µε 250 κιλά το στρέµµα, ενώ σε ποτιστικά από 300 έως και 500 κιλά.
 
πηγη:www.agronews.gr