Ποιες αλλαγές έρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς την εφορία

23/9/2015


Από τον Οκτώβριο χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι εντάχθηκαν στην ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στην εφορία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που επέβαλαν οι δανειστές στο τρίτο μνημόνιο, με αύξηση στα επιτόκια καθώς και μείωση στις δόσεις. Επιπλέον, εκτός ρύθμισης 100 δόσεων
θα βρεθούν όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Όσοι κριθούν έχοντες, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα δουν το ύψος των δόσεων της ρύθμισης να αυξάνονται. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Η μείωση των δόσεων θα αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα καθορίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των δόσεων για τους έχοντες αναμένεται να περιοριστεί σε 70 ή ακόμη και σε 50 μηνιαίες δόσεις.

Οι αλλαγές, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνουν:
  • αύξηση του επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ (το επιτόκιο θα επιβαρύνει τους οφειλέτες ως προς το υπόλοιπο ποσό)
  • μηδενικό επιτόκιο θα έχουν μόνον όσοι έχουν χρέη ως 5.000 ευρώ και δεν είναι ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε έχουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ το χρόνο, αλλά ούτε και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ. Αν συντρέχει ένας από τους παραπάνω λόγους επιβαρύνονται με επιτόκιο.
  • καθορισμός των δόσεων με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία
  • όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δόσεις του ή έχουν νέα χρέη στο δημόσιο τα οποία δεν εξοφλούν (δίδεται η δυνατότητα ρύθμισης έως σε 12 δόσεις) τότε χάνουν το δικαίωμα στη ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται ότι το ακατάσχετο για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά επιδόματα, έχει μειωθεί από 1.500 σε 1.000 ευρώ. Για όσους χρωστούν ποσό πάνω από 70.000 ευρώ στην εφορία θα βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα 80 δισ. ευρώ αγγίζουν τα ληξιπρόθεσμα, παλιά και νέα, χρέη προς τις εφορίες, αφού τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 645 εκατ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 6,923 δισ. ευρώ νέες οφειλές.

πηγη:www.agrotypos.gr