Με πρώτο ζύγι στα 2,60 ευρώ το κιλό άνοιξε η εμπορική σεζόν στον Μπασμά

 29/09/2015

Οι μέσες τιμές για το Μπασμά αναμένεται να έχουν σαν αφετηρία τα 4,5 ευρώ το κιλό, έναντι των 3,66 ευρώ της περσινής σεζόν.Λιάμης Λεωνίδας 
Σεφτέ για τη φετινή εμπορική σεζόν στα καπνά της ποικιλίας Μπασμά του νομού Ροδόπης, έκανε κι επίσημα η καπνοβιομηχανία «Μισσιριάν», σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, με τα αρχικά ζυγίσματα να γίνονται το πρωί της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου, σε ένα εύρος τιμής που κυμαίνεται μεταξύ 2 με 2,60 ευρώ το κιλό, για τον παραγωγό και για καπνά από το πρώτο χέρι.

Οι μέσες τιμές για το Μπασμά αναμένεται να έχουν σαν αφετηρία τα 4,5 ευρώ το κιλό, έναντι των 3,66 ευρώ της περσινής σεζόν.
Συγκριτικά με πέρυσι και για πρώτη ύλη αντίστοιχης ποιοτικής στάθμης (σ. σ. το πρώτο χέρι πάντα υπολείπεται των επόμενων 3-4 χεριών), η διαφορά στην τιμή κρίνεται σημαντική και αυτό γιατί τότε το εύρος είχε διαμορφωθεί ανάμεσα στα 1,5 με 2 ευρώ το κιλό.
Η εξέλιξη αυτή, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού καπνοκαλλιεργητών Ροδόπης, Εσάτ Χουσεϊν, έχει προκαλέσει συγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των περίπου 6.800 παραγωγών του νομού, ότι οι μέσες τιμές φέτος θα έχουν σαν αφετηρία τα 4,5 ευρώ το κιλό, έναντι των 3,66 ευρώ, της καλλιεργητικής σεζόν του 2014.
«Έχουμε ξεκινήσει ενθαρρυντικά και νομίζω ότι έτσι θα είναι κι η συνέχεια και θα μπορέσουμε να πιάσουμε τουλάχιστον ένα ευρώ υψηλότερη, μέση τιμή, από ό,τι πέρυσι», μας είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, σημειώνοντας ότι η Μισσιριάν, κατ’ ελάχιστο σκοπεύει να αγοράσει φέτος από τη Ροδόπη γύρω στα 2,5–2,6 εκατομμύρια κιλά καπνό Μπασμά ανατολικού τύπου.
Τη σκυτάλη, όσον αφορά τα ζυγίσματα, αναμένεται να πάρει την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου η συνεταιριστική ΣΕΚΕ, η οποία βάσει το προγραμματισμού που έχει κάνει, όπως μας τονίζει ο κ. Χουσεϊν, υπολογίζεται ότι θα προμηθευτεί περί τα 1,5 εκατ. κιλά Μπασμά, ενώ κατά τι υψηλότερος θα είναι ο όγκος του καπνού που θα ψωνίσει η Socotab, η οποία, επίσης, θα ξεκινήσει τις αγορές στις αρχές Οκτωβρίου. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται, ακόμη, οι εταιρείες Καπνική Μιχαηλίδη (δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ακόμη), Γλεούδης (συνήθως αγοράζει γύρω στους 400-500 τόνους) και Νασιάδης (προμηθεύεται περί τους 200 τόνους).

πηγη:www.agronews.gr