Εν αναμονή ισοδύναμων για το φορολογικό και του αριστερού προστατευτισμού ο αγροτικός κόσμος

21.09.2015 

Εν αναμονή ισοδύναμων για το φορολογικό και του αριστερού προστατευτισμού ο αγροτικός κόσμος
Ο καθορισμός των τεκμαρτών δαπανών, οι αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων, που προτάθηκαν από το αγροτικό προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιστάθμισμα στο νέο φορολογικό των αγροτών, καθώς και ο αριστερού χαρακτήρα, ''προστατευτισμός'', μπαίνουν πλέον στο προσκήνιο, καθώς ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, ενόψει των διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές.
Συγκεκριμένα, το νέο φορολογικό των αγροτών, με σταδιακή αύξηση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και το ασφαλιστικό, που θα φέρει αυξήσεις και στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ, είναι στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου που έχει κληροδοτηθεί στην νέα βουλή που θα αναλάβει σύντομα καθήκοντα και θα πρέπει να τα διεκπεραιώσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
 
Με τις αγροτικές οργανώσεις να είναι σε διαδικασία διοργάνωσης κινητοποιήσεων και τα τρακτέρ ήδη να έχουν πάρει «θέσεις μάχης» σε πολλά σημεία της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας η νέα κυβέρνηση που αναμένεται να ορκιστεί αύριο Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου θα κληθεί να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην υλοποίηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά.
 
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού, οι δύο βασικοί άξονες του είναι:
-Η αντιμετώπιση των μνημονιακών επιπτώσεων με έναν νέο, αριστερού χαρακτήρα, ''προστατευτισμό''.
-Η απάντηση στην κρίση, με μια νέου τύπου ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, στα πλαίσια Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας.
 
Ειδικά για το φορολογικό των αγροτών, ενόψει των διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δηλώθηκε πως έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση που εξασφαλίζει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα για το δημόσιο με ταυτόχρονη προστασία του εισοδήματος των αγροτών και δίκαιη κατανομή των βαρών.
 
Τα βασικά σημεία της εν λόγω πρότασης είναι τα εξής:
-Όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης θα τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η αυστηροποίηση και ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσει σημαντικά τους πραγματικούς επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσει την φοροδιαφυγή, θα περιορίσει τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, θα συμβάλλει στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και θα μειώσει αισθητά τις τιμές καταναλωτή.
-Διαχωρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η φορολόγησή του, με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της ''αγροτικής επιχείρησης'' και ''γεωργικής εκμετάλλευσης'' αλλά και της έννοιας του ''αγρότη''. Όπως αναφέρεται σχετικά, με τη χρήση κλιμακωτών συντελεστών επιβαρύνεται με λιγότερα βάρη ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Θεσπίζονται επίσης ευνοϊκοί συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, αλλά και για συνεταιριστικές δομές, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σχήματα κοινωνικής οικονομίας κ.λπ..
-Για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος αναγνωρίζεται ως τεκμαρτή δαπάνη η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων.
 

πηγη:www.paseges.gr