Με υποσχέσεις για πληρωμές έφυγε, με υποσχέσεις για πληρωμές επιστρέφει

 23/09/2015

Τη σκυτάλη στο γνώριμο για εκείνον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε από τον υπηρεσιακό Δ. Μελά ο ευβοιώτης πολιτικός.Με δεσμεύσεις για έγκαιρες πληρωμές στους αγρότες ξεκίνησε η νέα θητεία Αποστόλου στο αυτόνομο πλέον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ακριβώς έγινε και κατά την αποχώρησή του από το μέγαρο της Βάθη, πριν από ένα μήνα.

Τη σκυτάλη στο γνώριμο για εκείνον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε από τον υπηρεσιακό Δ. Μελά ο ευβοιώτης πολιτικός.

Σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων στον 6ο όροφο της Αχαρνών, επ’ ευκαιρία της τελετής παράδοσης-παραλαβής με τον υπηρεσιακό υπουργό Δημήτρη Μελά, το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου ο Βαγγέλης Αποστόλου επανέλαβε πως μέλημα της πολιτικής ηγεσίας είναι η ελάφρυνση των αγροτών κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς επίσης και η τήρηση σφιχτού χρονοδιαγράμματος πληρωμών μέσα στον Οκτώβριο.
Εκτός αυτού με βάση τα λεγόμενα Αποστόλου, στις προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνεται το θέμα επιλεξιμότητας των βοσκότοπων και μετέπειτα η όσο το δυνατόν γρηγορότερη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης.
«Πολλά θα τα δούμε από την αρχή ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο ευβοιώτης πολιτικός αναφερθείς στο σχεδιασμό του υπουργείου, ενώ από την πλευρά του ο Μάρκος Μπόλαρης, νέος αναπληρωτής, τόνισε πως η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει την αγροτική παραγωγή, ώστε να παραχθεί νέος πλούτος και να έρθει ανάπτυξη.
Τελετή παράδοσης – παραλαβής
Με την υπόμνηση ότι η συμβουλή του πρώην πλέον υπηρεσιακού θα είναι πολύτιμη παρέλαβε το γνώριμο σε εκείνον χαρτοφυλάκιο ο Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας παράλληλα πως: «Στην εθνική προσπάθεια ερχόμαστε όχι απλώς με γνώση του πρωτογενούς τομέα, αλλά και με εμπειρία και σε συνδυασμό με τον αυτόνομο ρόλο του υπουργείου, θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τον χώρο που μπορεί να φέρει ανάπτυξη στη χώρα».
«Μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο, την κυβέρνηση και τη χώρα είναι η ανάπτυξη που μπορεί να έλθει μέσα από την αγροτική παραγωγή. Η ευθύνη είναι μεγάλη, εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεσμευόμαστε να αναλωθούμε προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ευθύνη την οποία μας έδωσε ο Πρωθυπουργός», είπε από την πλευρά του ο Μάρκος Μπόλαρης, ενώ θερμή ήταν η υποδοχή Μελά στους δυο πολιτικούς προισταμένους του υπουργείου.
«Ο Υπουργός  έρχεται αναβαθμισμένος με ένα «δώρο» για το υπουργείο μας, την αποκατάσταση του ρόλου και τη σημασία που κατέχει στον παραγωγικό ιστό αλλά και της συμβολής του στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας στη χώρα.
Έχει σίγουρα την αίσθηση και τη  βεβαιότητα της συνέχειας του έργου που είχε ξεκινήσει από πριν, αλλά νομίζω ότι  και έρχεται με μια πολύ έντονη επισήμανση του κατεπείγοντος. Γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, υπάρχει εμπειρία.
Παράλληλα θα ήθελα να κάνω ένα θερμό καλωσόρισμα στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μπόλαρη, ένα σημαντικό πολιτικό στέλεχος με πολλή σοβαρή εμπειρία και σε υπουργεία, θεωρώ ότι υπάρχει και η εμπειρία και η γνώση, καθώς προέρχεται από έναν ιδιαίτερο αγροτικό νομό για να αντιμετωπίσει σε συνεργασία με τον Υπουργό όποια θέματα μπορεί να απασχολήσουν πολύ έντονα τον αγροτικό κόσμο. Να πω συγχαρητήρια και στους δυο και καλή δουλειά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μελάς.

Δείτε το βίντεο εδώ


Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του υπουργείου έχει ως εξής: 
Υπηρεσιακός Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Δημήτρης Μελάς: 
«Ανταποδίδω το θερμό καλωσόρισμα στον Υπουργό, όπως είχε κάνει και εκείνος στις 28 Αυγούστου.
Ο Υπουργός  έρχεται αναβαθμισμένος με ένα «δώρο» για το υπουργείο μας, την αποκατάσταση του ρόλου και τη σημασία που κατέχει στον παραγωγικό ιστό αλλά και της συμβολής του στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας στη χώρα.
Έχει σίγουρα την αίσθηση και τη  βεβαιότητα της συνέχειας του έργου που είχε ξεκινήσει από πριν, αλλά νομίζω ότι  και έρχεται με μια πολύ έντονη επισήμανση του κατεπείγοντος. Γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, υπάρχει εμπειρία.
Θα ήθελα να του ευχηθώ σαφώς με όλη μου την καρδιά καλή δύναμη και να του δώσω πολλές ευχές γιατί όντως έχει να αντιμετωπίσει πολλές σοβαρές δυσκολίες. Παράλληλα θα ήθελα να κάνω ένα θερμό καλωσόρισμα στον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μπόλαρη, ένα σημαντικό πολιτικό στέλεχος με πολλή σοβαρή εμπειρία και σε υπουργεία, θεωρώ ότι υπάρχει και η εμπειρία και η γνώση, καθώς προέρχεται από έναν ιδιαίτερο αγροτικό νομό για να αντιμετωπίσει σε συνεργασία με τον Υπουργό όποια θέματα μπορεί να απασχολήσουν πολύ έντονα τον αγροτικό κόσμο. Να πω συγχαρητήρια και στους δυο και καλή δουλειά».  
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου:
«Να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Μελά για το θερμό καλωσόρισμα, έναν άνθρωπο που γνωρίζει το χώρο και πιστεύω ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια που όλοι θέλουμε να υπηρετήσουμε, οι συμβουλές του θα μας χρειαστούν στο μέλλον.
Ερχόμαστε μαζί με το Μάρκο Μπόλαρη έχοντας όχι απλά θα έλεγα γνώση του χώρου, αλλά ταυτόχρονα και μια εμπειρία, ο Μάρκος από παλιότερα εγώ την προηγούμενη περίοδο. Ας συνδυάσουμε αυτά και με τον ρόλο που πραγματικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να παίξει με τα νέα δεδομένα, (η πολιτική σκηνή αναδεικνύει πλέον ότι είναι ο χώρος που μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας), δηλαδή στην ανάπτυξη που είναι το βασικό  ζητούμενο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Θέλουμε, λοιπόν, να πιστεύουμε ότι έχοντας όλες αυτές τις δυνατότητες, θα μπορέσουμε να κάνουμε όχι απλά μια νέα αρχή αλλά με όλα αυτά τα δεδομένα να υπηρετήσουμε ουσιαστικά το χώρο».
Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης:
«Η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση και τη χώρα είναι η ανάπτυξη. Τομέας της σημαντικός, δυναμικός είναι η αγροτική ανάπτυξη, συνεπώς, είμαστε σε ένα σημείο πρόκλησης για τη χώρα, την πατρίδα, για τους πολίτες για τους αγρότες, για την παραγωγή και την εξωστρέφεια που χρειαζόμαστε. Η ευθύνη είναι μεγάλη, εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δεσμευόμαστε να αναλωθούμε προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ευθύνη την οποία μας έδωσε ο Πρωθυπουργός».
Από το βράδυ της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου το Agronews έγραφε:
Επιστρέφει ο Αποστόλου στη Βάθη, με αναπληρωτή το Μάρκο Μπόλαρη
Μόλις ένα μήνα έμεινε μακριά από το γραφείο του στην πλατεία Βάθη ο Βαγγέλης Αποστόλου, που επιστρέφει στο αυτόνομο πλέον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την κατάτμηση του υπερ-υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα δυο. Χαρτοφυλάκιο στην Αχαρνών, ως αναπληρωτής υπουργός αναλαμβάνει και ο Σερραίος Μάρκος Μπόλαρης, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υφυπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και μετέπειτα ανεξάρτητος, που εξελέγη βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.



Να σημειωθεί ότι oι τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων (εκτιμάται ότι οι παλιές υποχρεώσεις έναντι των αγροτών ξεπερνούν τα 550 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι απαιτήσεις του 2015), η αναρχία στη δομή και οργάνωση του αγροτικού χώρου και η χιονοστιβάδα των δεσμεύσεων για τη φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών που έχουν αναληφθεί με το τρίτο μνημόνιο, καθιστούν το συγκεκριμένο υπουργείο ωρολογιακή βόμβα, η οποία είναι πολύ πιθανό να εκραγεί στη διάρκεια του χειμώνα.
Την ίδια στιγμή, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου και η ομάδα του Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της κατάστασης, τουλάχιστον με βάση την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος της 20ης Σεπτεμβρίου. Θεωρούν ότι το 34% που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα στις αγροτικές περιοχές είναι πολύ με βάση το 35,46% σε ολόκληρη την επικράτεια, ξεχνούν όμως ότι η αγροτική ψήφος στις εκλογές του Ιανουαρίου έφθανε στο δυσθεώρητο ποσοστό του 39,8%, δηλαδή σχεδόν 6 μονάδες παραπάνω.
Το βιογραφικό του νεοεισερχόμενου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη

O Μάρκος Μπόλαρης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1958 και, μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ρούσβελτ στο Σικάγο (Μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση), ασχολήθηκε με τη δικηγορία.

Είναι παντρεμένος με τη συμβολαιογράφο Κυριακή Τζαμπαζίδου, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά, τα 5 φοιτητές.

Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Σερρών και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ενώ εκλέχτηκε και Νομαρχιακός Σύμβουλος Σερρών.

Εκλέγεται βουλευτής Σερρών από το 2004. Δραστηριοποιήθηκε στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Αποδήμου Ελληνισμού, καθώς και στις Ειδικές Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στις υποθέσεις Βατοπεδίου και Παυλίδη.

Μετείχε ενεργά στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας και στις Επιτροπές Φιλίας με τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας και Βουλγαρίας.

Εκλέχτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για την Παιδεία.

Εισηγήθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σειρά σημαντικών νομοθετημάτων, όπως <<Θέματα προσωπικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις>> (Ν. 3687/2008), <<Ίδρυση και λειτουργία κολεγίων και άλλες διατάξεις>> (Ν. 3696/2008) και <<Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις>> (Αύγουστος 2009).

Ορίσθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Α. Παπανδρέου ως Πολιτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, ενώ συμμετείχε στον Επιτελικό Κύκλο <<Κράτος - Πολίτης - Αυτοδιοίκηση>> .
Μετά τις εκλογές του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με αρμοδιότητες την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, τις Γενικές Γραμματείες Εμπορίου - Καταναλωτή και την Ειδική Γραμματεία Εποπτείας της Αγοράς. Παραιτήθηκε από Υφυπουργός το Σεπτέμβριο του 2010  όταν αποδέχθηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να είναι Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήταν πρόεδρος της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση των Γερμανικών υποβρυχίων.

Τον Ιούνιο του 2011 ορίσθηκε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αρμοδιότητες την Κοινωνική Πρόνοια και την Ψυχική Υγεία.

Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου κατήλθε υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργός Εσωτερικών: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Υφυπουργός Εσωτερικών: Γιάννης Μπαλάφας

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Αναπληρωτής υπουργός ΠΡΟΠΟ Δημόσιας Τάξης: Νίκος Τόσκας

Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής: Γιάννης Μουζάλας

Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Υπουργός Οικονομίας: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρ. υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά

Υφυπουργός για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ: Αλέξης Χαρίτσης

Υπουργός Υποδομών: Χρήστος Σπίρτζης
Υφυπουργός: Δημήτρης Καμμένος

Υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας

Υπουργός για θέματα βιομηχανίας: Θεοδώρα Τζάκρη

Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Παναγιώτης Σκουρλέτης

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργός Οικονομικών: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών:Τρύφων Αλεξιάδης

Ααπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης

Υπουργός Παιδείας: Νίκος Φίλης

Υφυπουργός για θέματα έρευνας και καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Αναπληρώτρια για τη Νέα Γενιά: Σία Αναγνωστοπούλου

Υπουργός Πολιτισμού: Αριστείδης Μπαλτάς

Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

Υπουργός Εργασίας: Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Αναπληρώτρια υπουργός καταπολέμησης ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου

Υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Παύλος Πολάκης

Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Μάρδας

Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Νίκος Ξυδάκης

Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Κάμμενος

Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Βίτσας

Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος

Υπουργός Επικρατείας για αντιμετώπιση της διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Υπουργός Επικρατείας: Αλέκος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Τέρενς Κουικ


πηγη:www.agronews.gr