Στο δρόμο τα ειδοποιητήρια με έξτρα φόρο για τις αγροτικές επιχειρήσεις

21/09/2015

Τσατσάκης Γιάννης
Την πρώτη ψυχρολουσία από τα µέτρα που ψηφίστηκαν το περασµένο καλοκαίρι στο πλαίσιο του τρίτου µνηµονίου πρόκειται να πάρουν τις αµέσως επόµενες µέρες οι αγρότες.
Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε στις 19 Σεπτεμβρίου 2015, το αργότερο µέχρι το τέλος του µήνα θα αρχίσουν να καταφθάνουν µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου τα ειδοποιητήρια της προκαταβολής φόρου για τη χρήση του 2014.
Ζητείται πρόσθετη προκαταβολή, ενώ φθάνουν και τα εκκαθαριστικά των φετινών δηλώσεων
Τα  emails θα ενηµερώνουν τους παραγωγούς ότι στους λογαριασµούς που διατηρούν στο taxisnet έχουν αναρτηθεί τα νέα εκκαθαριστικά σηµειώµατα στα οποία έχει ενσωµατωθεί η πρόβλεψη του ν. 4336/2015 για διπλασιασµό  αναδροµικά της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55%.
Σε αντίθεση  µε την ασάφεια που επικρατεί γύρω από τους φορολογικούς συντελεστές για τα αγροτικά εισοδήµατα,  (σ.σ. στο µνηµόνιο προβλέπεται σταδιακή αύξηση 20% φέτος και 26% του χρόνου, όµως δεν έχει ακόµα νοµοθετηθεί), εδώ πρόκειται για ένα µέτρο άµεσης ισχύος το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Γι’ αυτό άλλωστε και απουσιάζει από τις διόλου φειδωλές προεκλογικές εξαγγελίες των κοµµάτων η οποιαδήποτε νύξη περί µη εφαρµογής του- τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά.
Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που είχαν την περασµένη Τρίτη στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών και της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσίων Εσόδων µε αντικείµενο τους χρόνους έκδοσης των νέων εκκαθαρίσεων, οι επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου θα είναι οι πρώτοι που θα παραλάβουν µετά τις εκλογές τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» της εφορίας. Σειρά θα πάρουν στη συνέχεια οι µεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ για τις οποίες προβλέπεται επίσης αναδροµική αύξηση στην προκαταβολή φόρου, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά και η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που, όπως είναι γνωστό, δε θα διαφέρει από τον περυσινό.
Με τα νέα εκκαθαριστικά οι αγρότες που είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση πριν την ηµεροµηνία ψήφισης του µέτρου (δηλαδή η µεγάλη πλειοψηφία) θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσια προκαταβολή φόρου για τη χρήση του 2014 από αυτόν που τους είχε βεβαιωθεί αρχικά.
Για παράδειγµα ένας παραγωγός ο οποίος δήλωσε ετήσιο καθαρό εισόδηµα 5.000 ευρώ και του βεβαιώθηκαν φόρος 650 ευρώ και προκαταβολή φόρου 178,75 ευρώ, τώρα µε το νέο εκκαθαριστικό θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 178,75 ευρώ.
Να σηµειωθεί ότι ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από τη νέα εκκαθάριση θα πρέπει να εξοφληθεί µαζί µε τις τρέχουσες εναποµείνασες δόσεις του φόρου εισοδήµατος, δηλαδή τον Οκτώβριο και τον Νοέµβριο- εκτός κι αν η Γενική Γραµµατεία Εσόδων εκδώσει νέες προθεσµίες.
Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και οι επιχειρήσεις
Μεγαλύτερη προκαταβολή φόρου, όµως, θα κληθούν να πληρώσουν και οι µεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ. Κι αυτό γιατί ο νόµος προβλέπει αύξηση του σχετικού ποσοστού από το 80% στο 100%, επίσης αναδροµικά για τα κέρδη που απέκτησαν το 2014.
Έτσι, από µια επιχείρηση που καλείται να πληρώσει φόρο κερδών 300.000 ευρώ και της βεβαιώθηκε µε το πρώτο εκκαθαριστικό προκαταβολή φόρου άλλων 240.000 ευρώ θα ζητηθεί να πληρώσει επιπλέον 60.000 ευρώ. Από το µέτρο εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελµατίες για τους οποίους η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2016, δηλαδή για τα εισοδήµατα του 2015.

Οι φορολογικές µεταρρυθµίσεις του τριτου µνηµονίου για τους αγροτες
ΨΗΦΙΣΤΙΚΑΝ

Αύξηση της προκαταβολής φόρου (στο 55%) για τους αγρότες. Ανήκει στις τροποποιήσεις που επήλθαν στον ΚΦΕ µε το νόµο  4331/2015 την «αντιστροφή» των οποίων ζήτησαν οι δανειστές. Θεσπίστηκε µε το  ν. 4336/2015, Άρθρο 2, υποπαρ. ∆.1, περ. 11 θ’]
Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια, ένα τον Οκτώβριο του 2015 και ένα ακόµα τον Οκτώβριο του 2016. Θεσπίστηκε µε τον ν. 4336/2015, Άρθρο 2, υποπαράγραφος ∆.5, περίπτωση 1.
ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ

Σταδιακή κατάργηση της «προτιµησιακής» φορολογικής µεταχείρισης των αγροτών µε ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017. Εκκρεµεί για τον Οκτώβριο.
Αυστηροποίηση του ορισµού των αγροτών (βασικό παραδοτέο). Εκκρεµεί επίσης για τον Οκτώβριο.
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήµατος από ενοίκια, για εισοδήµατα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήµατα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%). Επίσης για τον τον Οκτώβριο.
ΜΕΝΟΥΝ… ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ

Αφορολόγητο επιδοτήσεων των αγροτών έως 12.000 ευρώ. Θεσπίστηκε µε το νόµο 4331/2015 («νόµος Βαλαβάνη») τις φορολογικές διατάξεις του οποίου ζήτησαν από την Ελλάδα να πάρει πίσω οι δανειστές. Ωστόσο στο µνηµόνιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή (ν. 4336/2015) δεν υπάρχει καµία σχετική αναφορά.
Εξόφληση φόρου εισοδήµατος φυσικών προσώπων σε τρεις δόσεις τους µήνες Ιούλιο, Σεπτέµβριο, Νοέµβριο. Θεσπίστηκε και αυτό µε το ν. 4331/2015, ωστόσο µέχρι στιγµής δεν έχει επέλθει κάποια τροποποίηση.

πηγη:www.agronews.gr