Ανεξαρτητοποιείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την νέα κυβέρνηση (Upd 10: 05)

22.09.2015 

Ανεξαρτητοποιείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την νέα κυβέρνηση (Upd 10: 05)
Η αυτόνομη πλέον πορεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που κατά την επτάμηνη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε ενσωματωθεί στο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεωρείτε πλέον δεδομένη καθώς από διαρροές του στενού επιτελείου του κ. Τσίπρα, στις σκέψεις του για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνονται και κινήσεις σχετικά με το σπάσιμο μεγάλων υπουργείων.
Στα πλαίσια αυτά έχει διαρρεύσει σε δημοσιογράφους και η αυτονόμηση του υπουργείου Ναυτιλίας, που έως σήμερα αποτελεί κομμάτι του υπερυπουργείου Οικονομίας και Υποδομών.
 
Το θέμα συζητήθηκε χθες, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, στη διάρκεια της οποίας ετέθησαν επί τάπητος τα πρώτα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ στην συνέχεια υπήρξε σχετική βραδινή σύσκεψη του κ. Τσίπρα με τη στενή ομάδα των συνεργατών του, μετά την ορκωμοσία του που πραγματοποιήθηκε στις 20.00, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ οι ανακοινώσεις και ο σχηματισμός της κυβέρνησης αναμένονται να πραγματοποιηθούν εντός της σημερινής ημέρας.
 
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο πρώην αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης θα προταθεί από τον πρωθυπουργό για τη θέση του προέδρου της Βουλής. Από εκεί και πέρα:
-Στη θέση του υπουργού Οικονομίας και Υποδομών θα βρεθεί και πάλι ο Γιώργος Σταθάκης.
-Στη θέση του υπουργού Εργασίας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
-Στη θέση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα βρεθεί και πάλι ο Πάνος Σκουρλέτης.
-Στη θέση του υπουργού Υγείας θα παραμείνει, κατά πάσα πιθανότητα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
-Στη θέση του υπουργού Εσωτερικών θα οδεύσει και πάλι ο Νίκος Βούτσης.
-Στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης θα παραμείνει η Θεανώ Φωτίου.
-Στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα ανεργίας θα βρεθεί και πάλι η Ράνια Αντωνοπούλου.
-Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δέχθηκε κρούση και αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Τσίπρα για να παραμείνει ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Μουζάλας.
-Στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας θα παραμείνει, κατά πάσα πιθανότητα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, που δεν αποκλείεται να έχει και θέση αντιπροέδρου στη νέα κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, σημαντική πτυχή του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι η δημιουργία ενός υπερυπουργείου, που θα κληθεί να διαχειριστεί όλα τα μείζονα ζητήματα των επαφών με τους πιστωτές και την εφαρμογή των πολιτικών, που απορρέουν από τη νέα συμφωνία της Αθήνας με τους εταίρους. Ο υπουργός που θα κληθεί να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο (στη σκέψη του πρωθυπουργού βρίσκονται ήδη δύο-τρία πιθανά ονόματα) θα έχει την αρωγή μίας ευρείας ομάδας τεχνοκρατών, η οποία θα λαμβάνει εντολές από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
 
Όσον αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διά της εις άτοπον απαγωγής καθώς δεν ακούστηκαν άλλα ονόματα, παραμένει στο τραπέζι το όνομα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου που σήκωσε το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις αγροτικές περιοχές, ενώ παίζει και το όνομα του πρώην υφυπουργού Παναγιώτη Σγουρίδη, από πλευράς των ΑΝΕΛ, για την ίδια θέση ή πιθανά για αναβαθμισμένη θέση αναπληρωτή υπουργού.
 
Ν. Βούτσης: Κάποια υπουργεία θα "σπάσουν"
 
Μέχρι το βράδυ θα έχει ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, δήλωσε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε ότι η ορκωμοσία των μελών του κυβερνητικού σχήματος θα γίνει την Τετάρτη το πρωί, γύρω στις 10:00 - 10:30, προκειμένου στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.
 
Eρωτηθείς από το "Mega" σχετικά με το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος τη θέση του προέδρου της Βουλής είπε: "Δεν έχουμε κάνει συζήτηση για την ώρα. Σχεδιάζουμε το κυβερνητικό σχήμα, όχι τα πρόσωπα, τα κελύφη κλπ. Μετά την εμπειρία του επταμήνου κάποια υπουργεία μπορεί και πρέπει να μείνουν μόνα τους. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Μέχρι το μεσημέρι θα έχει κλείσει κι αυτό".
 
Για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και όχι και με άλλα κόμματα σχολίασε: "Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό μέσα στη Βουλή. Η λαϊκή εντολή εισπράχθηκε από εμάς με αυτόν τον τρόπο. Δεν θα θέλαμε αν μπούμε σε μια συζήτηση διαφορετική, προγραμματική που θα έφερνε πιο αντίθετες πλευρές του φάσματος στην ίδια κοίτη".
 
Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι "χρειάζονται καθαρές λύσεις" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή "ώστε να υπάρχουν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις".
Εν όψει και της ψήφισης δεκάδων προαπαιτούμενων - "φωτιά" είπε ότι θα αποδειχθεί ότι "η αριστερά δεν είναι τα εύκολα ούτε είναι για να αποδρά και να πηγαίνει στην εξέδρα ή να λέει μόνο ότι θα πρέπει όλα να γίνουν πατώντας το κουμπί"

πηγη:www.paseges.gr