Αναγνώριση της οικογενειακής εργασίας ως τεκμαρτής δαπάνης για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος υπόσχεται ο Αποστόλου

7/10/2015

Αναγνώριση της οικογενειακής εργασίας ως τεκμαρτής δαπάνης για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος υπόσχεται ο Αποστόλου Στον τρόπο προσέγγισης - από πλευράς κυβέρνησης - των προαπαιτούμενων του 3ου Μνημονίου αναφέρθηκε χθες 6 Οκτωβρίου ο  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Β. Αποστόλου από το βήμα της βουλής στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αποστόλου η κυβέρνηση θα επιμείνει κατά τη συζήτηση με τους εταίρους για τις επιπτώσεις και την άμβλυνσή τους, έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία:  α) τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων, εκτός των μικρών, όπως θα τους προσδιορίσουμε, παραγωγών και β) τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και στη διαφοροποιημένη φορολογική μεταχείρισή του.
«Είναι σίγουρο ότι από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει ουσιαστικό όφελος τόσο για τον αγρότη από το συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών – εκροών, όσο και για το δημόσιο από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης έκανε γνωστό ότι η ελληνική πλευρά καταθέτει στη συζήτηση με τους εταίρους διάφορες εναλλακτικές λύσεις, των οποίων η βασική φιλοσοφία είναι τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια, σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική δυνατότητα των φορολογουμένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρομεσαίους αγρότες.
Χαρακτηριστικά ο Υπουργός ανέφερε το εξής παράδειγμα:
Για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, επιδιώκουμε να αναγνωρίσουμε ως τεκμαρτή δαπάνη την αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και τις αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων, αλλά και άλλες δαπάνες, όπως την διευρυμένη και πραγματική χρήση του εργόσημου κυρίως σε εργαζόμενους μετανάστες.
Άλλο παράδειγμα:
Στο βαθμό που η διαπραγμάτευση περιλάβει και τις ενισχύσεις, επιδιώκουμε αφορολόγητο όριο, όπως ήδη το έχουμε εφαρμόσει (12.000 ευρώ), μεταφέροντας μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στα υψηλότερα ποσά.
«Περιμένουμε σε αυτά και την δική σας συμβολή, τις δικές σας προτάσεις και ειδικά στο δυσκολότερο ζήτημα που είναι αυτό του ΟΓΑ. Ο ΟΓΑ, όπως και σεις αγαπητοί συνάδελφοι καλά γνωρίζετε δημιουργήθηκε το 1961 για να προστατεύσει μία ευάλωτη ομάδα, τους αγρότες. Από το 1998 έχει μετεξελιχθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης -700.000 είναι σήμερα οι ασφαλισμένοι - και έχει καταξιωθεί στην συνείδηση των αγροτών» τόνισε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Αποστόλου.
Και συμπλήρωσε: «Οι ιδιαιτερότητες του αγροτικού πληθυσμού είναι πολλές, με χαρακτηριστικότερη  την απασχόληση εκτός του συζύγου και της συζύγου και σε πολλές περιπτώσεις ενός, δύο ή και περισσοτέρων παιδιών.
Και μόνο γι’ αυτό, πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομος φορέας ασφάλισης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με τις κατάλληλες βέβαια θεσμικές παρεμβάσεις, όπως: την σε βάθος χρόνου -5ετία τουλάχιστον-  σταδιακή εναρμόνιση των εισφορών του ΟΓΑ με εκείνες του ΙΚΑ, και την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας σε συσχέτιση με το εισόδημα.
Όσον αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο χώρο, πλην της περίπτωσης του φρέσκου γάλακτος που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αν οι εγχώριες βιομηχανίες γάλακτος συμμορφωθούν σε μια ελάχιστη προστασία των κτηνοτρόφων μας, που είναι η ευκρινής αναγραφή στη συσκευασία της χώρας παραγωγής, πράγμα που  και ο σχετικός κανονισμός επιτρέπει».

πηγη:www.agrotypos.gr