Αποστόλου: Τέλη Οκτωβρίου πληρωμές νιτρορύπανσης και βιολογικών, εντός Νοεμβρίου προκαταβολές ενιαίας ενίσχυσης, με τεχνητή λύση για τα δικαιώματα κτηνοτρόφων

 2/10/2015

Αποστόλου: Τέλη Οκτωβρίου πληρωμές νιτρορύπανσης και βιολογικών, εντός Νοεμβρίου προκαταβολές ενιαίας ενίσχυσης, με τεχνητή λύση για τα δικαιώματα κτηνοτρόφων «Τέλη Οκτωβρίου υποσχέθηκε ο υπουργός στους Περιφερειάρχες ότι θα πληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες από το τρέχον πρόγραμμα αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (νιτρορύπανση κ.α.) και βιολογικά»,
δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αγοραστός, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου. Επίσης το ΥπΑΑΤ τόνισε στους Περιφερειάρχες ότι θα αναλάβει μόνο του το έργο της σύνταξης των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Εντός Νοεμβρίου υποσχέθηκε ο Αποστόλου ότι θα καταβληθεί η προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης (70%). Αυτό επιβεβαίωσε και η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) μετά από την συνάντηση που είχε και αυτή με τον κ. Αποστόλου.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΚ κ. Λευτέρης Γίτσας «το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει στον καταμερισμό των δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους χρησιμοποιώντας την «τεχνική λύση», δηλαδή οριζόντια κατανομή όλων των επιλέξιμων βοσκοτόπων της χώρας ανάλογα με τον αριθμό των ζώων που θα έχει ο κάθε κτηνοτρόφος. Υπάρχουν οι κωδικοί και έχει γίνει η καταγραφή των ζώων. Είναι θετικό ότι με αυτή την λύση θα μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να πληρωθούν τις προκαταβολές».

Είχε προηγηθεί η αποτυχία του έργου της σύνταξης των προσωρινών σχεδίων βόσκησης μέσω εργολαβίας (για τους νομούς που είχαν πρόβλημα, όπως Αιτωλοακαρνανία, Σέρρες κ.α.). Επίσης η διαχειριστική μελέτη που εκπόνησε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και κόστισε 200.000 ευρώ δεν ήταν συμβατή με τη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν και από τον Ιανουάριο το θέμα των βοσκοτόπων ήταν ζήτημα πρώτης γραμμής για την κυβέρνηση και οι ημερομηνίες ήταν ασφυκτικά περιορισμένες δεν έγινε δυνατόν να ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα ο κ. Αποστόλου να προχωρήσει σε αλλαγές των διοικήσεων των οργανισμών, που ήταν όμως δικές του επιλογές.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr