Ακάλυπτες υποχρεώσεις στην αγορά λόγω απωλειών σε βαμβάκι, καλαμπόκι

 23/10/2015

Οι καταγεγραμμένες μέχρι σήμερα απώλειες σε βαμβάκι και καλαμπόκι υπολογίζονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ .Πανάγος Γιάννης 
Ισχυρό πλήγμα δέχεται αυτές τις ημέρες η αγορά αγροτικών προϊόντων και εισροών, λόγω των απωλειών που καταγράφονται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα των επίμονων βροχοπτώσεων και των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων εβδομάδων.

Οι καταγεγραμμένες μέχρι σήμερα απώλειες σε βαμβάκι και καλαμπόκι υπολογίζονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ .
Βαμβάκι και καλαμπόκι είναι τα δύο προϊόντα μεγάλης εμβέλειας, που έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα καμώματα του καιρού, με τους παραγωγούς να βρίσκονται εκτεθειμένοι έναντι των πιστωτών τους. Ειδικά στο βαμβάκι, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια παραγωγής της τάξεως του 50% πανελλαδικά, ενώ οι εισοδηματικές απώλειες αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς διαπιστώνεται καθημερινά υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, που οδηγεί νομοτελειακά σε χαμηλότερη τιμή, ακόμα και για τις ποσότητες που γίνεται τελικά δυνατό να συγκομιστούν.
Να σημειωθεί ότι οι έντονες βροχοπτώσεις ήρθαν νωρίς φέτος (περί τις 25 Σεπτεμβρίου) στη Θεσσαλία και στον κάμπο της Κωπαΐδας, όπου και άρχισαν νωρίς οι παύσεις συγκομιδής του προϊόντος, παρά την πρώιμη γενικά χρονιά, τουλάχιστον στις συγκεκριμένες περιοχές. Εκείνη την περίοδο δεν έπεσαν πολλές βροχές στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου η παραγωγή βάμβακος είναι πιο όψιμη, έχει γίνει όμως μεγάλη ζημιά από τον καιρό το τελευταίο διάστημα που η ηρτημένη παραγωγή προσεγγίζει το 100%, με τους καλλιεργητές να εκφράζουν μεγάλη αγωνία για τη δυνατότητά τους να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (αγροτικά εφόδια, καύσιμα, δάνεια κ.α.).
Στο καλαμπόκι τα πράγματα είναι κάπως πιο διαχειρίσιμα, καθώς η αντοχή του προϊόντος στον καιρό είναι μεγαλύτερη, ωστόσο, η κακή εμπειρία της περασμένης χρονιάς σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας κυρίως, όπου το προϊόν έμεινε και αμάζευτο στο χωράφι, κάνει τους παραγωγούς να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. 
Σημειωτέον ότι ο συνολικός τζίρος στα δύο αυτά προϊόντα, δηλαδή σε βαμβάκι και καλαμπόκι ξεπερνάει τα 350 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταγεγραμμένες μέχρι σήμερα απώλειες θα πρέπει να υπολογίζονται σε 150 εκατ. ευρώ περίπου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομική κατάσταση των εκμεταλλεύσεων και την ρευστότητα στην αγορά.

πηγη:www.agronews.gr