Κρήτη, Ημαθία και Λάρισα ξεκινούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις ενώ προετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα την ημέρα που θα ψηφίζει η Βουλή τα φορολογικά μέτρα

22/10/2015

Κρήτη, Ημαθία και Λάρισα ξεκινούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις ενώ προετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα την ημέρα που θα ψηφίζει η Βουλή τα φορολογικά μέτρα Σε παγκρήτια αγωνιστική κινητοποίηση κατέρχονται οι αγρότες την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, όπως αποφασίσθηκε στη συγκέντρωση των αγροτοσυνδικαλιστών από όλη την Κρήτη που έγινε στο Ηράκλειο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων και ο τόπος, τους κάτι που θα γίνει ωστόσο την ερχόμενη Παρασκευή, σε νέα συνάντηση τους στο Ρέθυμνο. Η πρόταση για την ημέρα της κινητοποίησης έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους των αγροτών, που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα και κυρίως στα φορολογικά, υποστηρίζοντας ότι θα είναι το τελειωτικό πλήγμα για την αγροτική οικονομία. Σε παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, στη Λάρισα, καλούν τους γεωργούς, κτηνοτρόφους αλλά και εκπροσώπους λοιπών επαγγελματικών κλάδων, οι αγρότες που συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πλατύκαμπο. Στο μεταξύ τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει από το πρωί στον κόμβο της Κουλούρας αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Ημαθίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, «στην Παγκρήτια Σύσκεψη φορέων (εκπρόσωποι Βουλευτών, Περιφέρειας, Δήμων, συνεταιριστών, συνδικαλιστών και αγροτοκτηνοτρόφων), που έγινε στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου στις 21 Οκτωβρίου 2015, αποφάσισε η επόμενη μορφή του αγώνα να είναι ένα δυναμικό, ενωτικό και μαζικό Παγκρήτιο συλλαλητήριο την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015, στο Ηράκλειο. Την απόφαση για την ώρα και το χώρο συγκέντρωσης του συλλαλητηρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης θα συναντηθεί την Παρασκευή (23/10/2015), στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου». Νωρίτερα παράσταση διαμαρτυρίας για τα νέα φορολογικά μέτρα πραγματοποίησαν στην ΔΟΥ Ηρακλείου αγρότες των αγροτικών σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων, ενώ δεν εμπόδισαν την είσοδο των πολιτών στην Οικονομική Υπηρεσία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Γωνιωτάκης, μέλος της Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, «στη συνάντηση συμμετείχαν πολλοί πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών της Κρήτης και η παρουσία των παραγωγών ήταν μαζική. Το κλίμα ήταν τεταμένο και όλοι έκαναν λόγω για φορολογία που θα τους οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή. Αποφασίστηκε στις 29 Οκτωβρίου να γίνει ένα παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο και όταν τα φορολογικά μέτρα πάνε στη Βουλή για ψήφιση να γίνει συλλαλητήριο στην Αθήνα. Όσον αφορά τα «ισοδύναμα» που αναφέρει σε δηλώσεις του ο Αποστόλου, τονίστηκε ότι κατά την συνάντηση που έγινε στην Αχαρνών, οι αγρότες της Κρήτης του ζήτησαν γραπτώς να τους δώσει τις προτάσεις του αλλά εκείνος αρνήθηκε. Μετά από αυτό δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στο Υπουργείο».

Στη Λάρισα την σύσκεψη στον Πλατύκαμπο διοργάνωσαν 23 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, τρεις Ομοσπονδίες (χοιροτρόφων, αγελαδοτρόφων, κτηνοτρόφων) και ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, που ζητούν επίσης, να γίνει ανοικτή συζήτηση για το αγροτοκτηνοτροφικό πρόβλημα και στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας με την παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων φορέων. Επίσης, αναφέρθηκε ότι εφόσον η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων αποφασίσει, μέσα στον Νοέμβριο, συλλαλητήριο στην Αθήνα, ο νομός Λάρισας θα δηλώσει δυναμικό παρών. Εξάλλου, συγκροτήθηκε μια τοπική 15μελής Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει την προετοιμασία της διαμαρτυρίας και του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, αλλά και θα έρθει σε επαφή με όλους τους τοπικούς φορείς προκειμένου να στηριχθούν οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών και την προετοιμασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, που συμμετείχε στη συνάντηση, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «τρία είναι τα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη, το κόστος παραγωγής, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. Αποφασίστηκε να ζητήσουμε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να συζητηθεί το θέμα παρουσία και των υπόλοιπων επαγγελματικών φορέων, αφού το πρόβλημα δεν είναι μόνο των αγροτών. Θέλουμε να πούμε στην ελληνική κοινωνία ότι αυτά που έρχονται είναι τραγικά και θα τους επηρεάσουν όλους. Όταν θα λείπει 1 δις ευρώ από την Θεσσαλία θα επηρεαστεί όλη η τοπική οικονομία. Στη συνέχεια θα γίνει συλλαλητήριο, που θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Εκεί θα μιλήσει ένας νέος αγρότης και θα ζητήσουμε να τοποθετηθούν δημόσια όλοι οι επαγγελματικό φορείς (επιμελητήρια, εργατικοί φορείς κ.α.). όσον αφορά το συλλαλητήριο που ακούγεται ότι θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τις ημέρες που θα ψηφίζονται τα φορολογικά μέτρα στη Βουλή, αν προσκληθούμε θα είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε. Μάλιστα αναμένεται να υπάρξει μαζική συμμετοχή αγροτών, αφού ήδη από την περιοχή του Κιλελέρ δηλώθηκαν 10 λεωφορεία για να κατέβουν στην Αθήνα».
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει από το πρωί στον κόμβο της Κουλούρας αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Ημαθίας χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων επί της Εγνατίας οδού. Διαμαρτύρονται για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που προωθούνται. Αντιπροσωπεία του μπλόκου της Κουλούρας επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια, ενώ ταυτόχρονα κατέθεσαν τα απαιτούμενα χαρτιά για την λήψη αποζημίωσης, αφού λόγο καιρού τα προϊόντα τους (βαμβάκια και καλαμπόκια), «σαπίζουν» στα χωράφια, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στην Ημαθία, Στέργιος Κίρτσος, ανέφερε πως «το μπλόκο της Κουλούρας έχει αποδείξει στο πέρασμα των χρόνων ότι είναι από τα πιο δυνατά», επισημαίνοντας πως «διαρκώς ενσωματώνονται ολοένα και περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που πλέον έχουν αντιληφθεί ότι με τα μέτρα που προωθούνται θα σβήσει ο πρωτογενής τομέας, θα χάσουμε όλοι τις δουλειές μας και θα είμαστε και χρεωμένοι απέναντι σε τράπεζες, εμπόρους και άλλους φορείς». Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της ΠΕΚ περιλαμβάνει και άλλες περιφερειακές κινητοποιήσεις σε επίπεδο Νομών, που είναι οι εξής: Χαλκιδική (29/10), Κομοτηνή (3/11), ενώ θα ακολουθήσουν Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr